| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
czytelnik93

|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 19:23 Temat postu: Książka dla koleżanki. |
|
|
Witam! Tworzę ten temat by zamieścić prośbę do Was, drodzy użytkownicy, gdyż mam nie lada problem... Otóż moja obecna przyjaciółka a ex dziewczyna nie długo obchodzi swoje 18 urodziny.
Pomysłem na prezent okazała się książka plus jakiś dodatek. Lubi filozofować rozmyślać jest trochę jakby melancholiczką. Myślę że książka filozoficzna czy psychologiczna będzie dobra. Dobrym rozwiązaniem powinna też się okazać książka o miłości gdyż docierały do mnie sygnały że nie wierzy w miłość.
Stąd moja prośba do Was. Jeśli możecie podawajcie tytuły z krótkim opisem książki i czy jest powszechnie dostępna w Księgarniach. Będę bardzo wdzięczny Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Wto Sty 11, 2011 20:35 Temat postu: |
|
|
Johny Irwing dość czesto w swoich książkach porusza kwestie miłości, a takze innych uczuć ludzkich, przemyśleń filozoficznych raczej ciężko się doszukiwać w jego powieściach, ale niemal wszystkie z nich cechuje taka śmieszno smutna atmosfera. Wielokrotnie można zrywać boki z perypetii postaci jednak są momenty kiedy człowieka naprawdę wbija w fotel i przygniata historia, jak np. wtedy gdy główny bohater zanim cię znajdę [spoiler] dowiaduje się, że przez całe życie był oszukiwany przez najbliższych a tych których szczerze nienawidził okazywali się być zupełnie innymi ludźmi[/spoiler]
Poza tym co mi się podoba w jego subrealistycznym postrzeganiu świata, to to że dotyka on takich prostych ludzkich zachować, jak np. Stosunku człowieka do przeszłości i np. dawnej miłości.
Bo co może się wydarzyć gdy spotkamy się z kimś z kim zerwaliśmy a o kim myśleliśmy każdej bezsennej noc "Co by było gdybyśmy się nie rozstali" odpowiedź, może wydać się banalna. Ale na te egzystencjalne pytania są przeważnie banalne odpowiedzi. _________________ A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kahlan

|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 1:11 Temat postu: |
|
|
| Książki Nicholasa Sparksa są bardzo dobre:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 11:17 Temat postu: |
|
|
Tak na świeżo to może "Bieguni" Olgi Tokarczuk.
Zostało mi jeszcze 100 stron, ale śmiało moge powiedziec, że tam filozofii jest dużo. Choc może bardziej są to przemyślenia, które zakrawają na filozofię. Tematycznie to zlepek historii i wtrącenia w postaci opisów swoich przemyśleń, ludzi, którzych spotykała w swych podróżach czy po prostu próba zaanalizowania świata jako takiego  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 18:37 Temat postu: |
|
|
"Miasto ślepców" H.Saramago - opowieść o tym ilu rzeczy często nie dostrzegamy i ile na tym tracimy, sporo filozofowania i dużo do przemyślenia. (Książka dostępna bez większych problemów)
No nie byłoby chyba lepszej książki o filozofowaniu od "Świata Zofii" Książka opowiada o historii filozofii począwszy od starożytności aż do teorii wielkiego wybuchu , ale dzieje się to w bardzo przystępny i intrygujący sposób, czyta się ją jak najlepszy kryminał Książka również, raczej bezproblemowo dostępna w księgarniach.
Jeśli chodzi o powieści o miłości to zgadzam się z poprzednią wypowiedzią, Nicholas Sparks będzie jak najbardziej na miejscu, ma bardzo przyjemne i przystępne książki. Polecam "List w butelce", "Szczęściarz", "Ostatnia piosenka"-(ogólnodostępne) .
Na pewno spodoba się też książka C. Ahern pt. "P.S. Kocham Cię", wzruszająca i to bardzo, płakałam jak bóbr. To mój zdecydowany faworyt jeśli chodzi o książki o miłości Dostępna też bez problemu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel170784

|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 22:15 Temat postu: |
|
|
Irving, Tokarczuk - to dobre pomysły. Od siebie dorzucam jeszcze Josteina Gaardera, autora lubującego się w "klimatach filozofujących".
A z powieści lżejszych to może coś Picoult. Jej twórczość też się nadaje do prowadzenia rozważań natury moralnej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|