| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Sekai

|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 16:49 Temat postu: Szukam Fantasy podobnej do... |
|
|
Witam
Szukam fantasy podobnej do ''Zwiadowcy'' Johna Flanagana, ''Eragon" Christophera Paoliniego, "Morze Trolli" Nancy Farmer lub cyklu Ziemiomorze(,a dokładniej pierwszej jego części) Ursuli K. Le Guin.
Od razu piszę, że odpada wszystko Sapkowskiego i Tolkiena(nie mam nic do nich, ale nie podoba mi się po prostu ich styl pisania). Wymogiem jest to by główny bohater był jeden(może być ich więcej, lecz jedna postać ma być szczególnie "wyróżniona" jak np: Will z Zwiadowcy) i był płci męskiej oraz by z biegiem czasu zmieniał się także jego charakter.
A także co sądzicie o serii "Miecz Prawdy"
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 18:11 Temat postu: |
|
|
No to spokojnie mogę Ci polecić trylogie nocnego anioła ("Droga cienia", "Na krawędzi cienia", "Poza cieniem"). Książka fantastyczna, bardzo dużo się dzieje, jest jeden główny bohater, ale pojawia się też sporo bohaterów dodatkowych, większość płci męskiej tj. główny bohater:) Przeczytaj na pewno nie pożałujesz.
Warto też zajrzeć do "Nacji" T. Pratchetta, albo do Kronik Pradawnego mroku ("Wilczy brat", "Wędrujący duch", "Pożeracz dusz", "Wyrzutek", "Złamana przysięga", "Tropiciel duchów").
Jeśli chodzi o książki z cyklu "Miecz prawdy" to bardzo mi się podobały jedyny mankament jakiego się mogę doszukać jest taki, iż dom wydawniczy REBIS postarał się o bardzo ściśnięty i drobny druk, co może niektórym utrudniać i męczyć w trakcie czytania. Ale jak już wspomniałam, to chyba jedyny minus  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sekai

|
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 20:00 Temat postu: |
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Zacznę czytać od trylogii Nocnego Anioła(podoba mi się nazwa i już kiedyś ją słyszałem).  _________________ „…Bo dzieło zniszczenia
W dobrej sprawie jest święte, Jak dzieło tworzenia;
Bóg wyrzekł słowo stań się, Bóg i zgiń wyrzecze…” |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amazo

|
Wysłany: Pon Sty 24, 2011 19:38 Temat postu: |
|
|
| Zwroc uwage na tworczosc Nika Pierumowa. Bardzo fajny cykl "Siedem zwierzat Rejlegu" wychodzi wlasnie spod jego piora. Swoja droga to bardzo swierzutka rzecz, zdaje sie ze dopiero drugi tom opuszcza drukarnie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sekai

|
Wysłany: Sro Sty 26, 2011 20:16 Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź. Zapoznam się z tym tytułem na pewno(a dobrze się składa, ponieważ właśnie skończyłem trylogię Nocnego Anioła). Z tego co przeczytałem w recenzji to jest możliwość, że mi się spodoba i to bardzo.  _________________ „…Bo dzieło zniszczenia
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Czw Sty 27, 2011 12:38 Temat postu: |
|
|
| Jeśli chcesz książkę, w której jest jeden główny bohater płci męskiej mogę Ci polecić Trylogię Mrocznego Elfa autorstwa R.A Salvatore'a jeśli jeszcze jej nie znasz (Ojczyzna, Wygnanie, Nowy Dom). Klasyka fantasy, osadzona w Zapomnianych Krainach. Jedna z pierwszych moich książek i zapewne kiedyś do niej wrócę. Spełnia Twoje wymagania odnośnie bohatera, jego płci oraz charakteru, który kształtuje się podczas kolejnych etapów jego życia. A jeśli spodoba Ci się sam bohater występuje on w następnych powieściach tego pisarz, choć w nich już głównych bohaterów jest więcej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sekai

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 16:17 Temat postu: |
|
|
Przeczytałem już Trylogię Mrocznego Elfa i szczerze mogę napisać, iż są to jedne z najlepszych książek jakie widziałem.  _________________ „…Bo dzieło zniszczenia
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Sro Lut 02, 2011 16:39 Temat postu: |
|
|
| Jeśli spodobała Ci się rasa drowó (nie Drizzt) to polecam również Wojne Pajęczej Królowej...najlepsza seria z Zapomnianych Krain |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Czw Lut 03, 2011 16:43 Temat postu: |
|
|
| Amazo napisał: | | Zwroc uwage na tworczosc Nika Pierumowa. Bardzo fajny cykl "Siedem zwierzat Rejlegu" wychodzi wlasnie spod jego piora. Swoja droga to bardzo swierzutka rzecz, zdaje sie ze dopiero drugi tom opuszcza drukarnie |
Dokładnie. Ja po Aliedorę też chętnie sięgnę  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sekai

|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 17:44 Temat postu: |
|
|
Cześć
A więc tak. Przeczytałem już Kroniki Pradawnego mroku i bardzo mi się spodobały. Teraz szukam jednak książki o:
1. Bezwzględnym magu o wielkiej mocy, który wykorzystuje wszystkich blisko siebie by urzeczywistnić swoje marzenia bądź cel.
2. Tropicielu który potrafi się komunikować ze zwierzętami(coś jak Torak i wilk).
Z góry dzięki za pomoc.  _________________ „…Bo dzieło zniszczenia
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 18:59 Temat postu: |
|
|
Co do punktu pierwszego to koniecznie Wojnę Pajęczej Królowej. Magów tam Ci pod dostatkiem i ogólnie wszyscy wykorzystują wszystkich  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sekai

|
Wysłany: Czw Lut 17, 2011 19:46 Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź jednak wolał bym by nie było to nic z serii zapomnianych krain. A główny bohater jednak niekoniecznie musi być magiem. Byle tylko był zapatrzonym w siebie draniem(chyba,
że będzie wykorzystywać wszystkich z jakiegoś powodu). _________________ „…Bo dzieło zniszczenia
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amazo

|
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 22:44 Temat postu: |
|
|
| Sekai napisał: | Cześć
A więc tak. Przeczytałem już Kroniki Pradawnego mroku i bardzo mi się spodobały. Teraz szukam jednak książki o:
1. Bezwzględnym magu o wielkiej mocy, który wykorzystuje wszystkich blisko siebie by urzeczywistnić swoje marzenia bądź cel.
) |
Sprobuj "Odźwiernego" Diaczenków. Pierwszy tom swietnej serii o magach |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adas14

|
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 0:52 Temat postu: |
|
|
| Duch napisał: |
Dokładnie. Ja po Aliedorę też chętnie sięgnę  |
Swietna seria. A ja mam pytanie - zna ktos dobre ksiązki w ktorych fantasy miesza sie z militarystyka? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 19:05 Temat postu: |
|
|
| Adas14 napisał: | | Świetna seria. A ja mam pytanie - zna ktos dobre ksiązki w ktorych fantasy miesza sie z militarystyka? |
Dla mnie książki Pierumowa są jednymi z lepszych i jestem zadowolony że do nich sięgnąłem Co do militarnej SF możesz sięgnąc m.in po "Starfist" Shermana. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|