Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wciągające książki dla nastolatka
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura dziecięca i młodzieżowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shooty

PostWysłany: Pią Sty 14, 2011 19:44    Temat postu: Wciągające książki dla nastolatka Odpowiedz z cytatem

Mam 14 lat, przeczytałem już w swoim życiu wiele książek, a zdecydowanie do moich ulubionych serii należą "Harry Potter", "Tunele", "CHERUB" i "Wiedźmin". Wink

Otóż, chciałbym zapytać, jakie jeszcze książki mi polecacie? Oprócz powyższych czytałem również "Władcę Pierścieni", "Serię Niefortunnych Zdarzeń", "Opowieści z Narnii", "Metro 2033", "Zmierzch" (Razz), więc te odpadają. Szukam książek o tak wciągającej historii, jak ta z "Tuneli" albo "Harry'ego Pottera".

Liczę na Was i wierzę, że dzięki Wam wreszcie będę miał co czytać. Wink Z góry dziękuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Czytelnik11

PostWysłany: Sob Sty 15, 2011 10:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W tej chwili przychodzi mi do głowy tylko jedna seria , ale za to na pewno warta polecenia. Chodzi mi o serię " Gone" autorstwa Michaela Granta. Pierwsza książka z cyklu nosi tytuł " Niepokój". W tej chwili są wydane bodajże trzy książki z serii , ale z ogromną niecierpliwością czekam na kolejną.
Mam jeszcze do Ciebie małe pytanie. Również czytałem książki Gordona, z cyklu " Tunele". Nie wiesz , czy wyszła już kolejna ( 4) część?
"Ale śmierć w pierwszym zamyśle nie miała być karą. Pozwala wam odejść, porzucić świat, nie jesteście z nim związani czy to w nadziei, czy w znużeniu. Które więc pokolenie powinno zazdrościć losu drugiemu?"
Tolkien.
Powrót do góry
Shooty

PostWysłany: Sob Sty 15, 2011 10:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście, że już wyszła. Wink

Można ją nabyć m.in. w sieci sklepów Empik, kosztuje 35.90 zł i zatytułowano ją "Bliżej". Historia zrobiła się jeszcze mroczniejsza niż w poprzednich częściach, jest pełna przerażających scen i niespodziewanych zwrotów akcji. Niemniej to świetna książka i szczerze polecam.
Powrót do góry
Czytelnik11

PostWysłany: Nie Sty 16, 2011 10:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Very Happy Muszę ją nabyć , bo 3 poprzednie części były naprawdę dobre. Mam nadzieję , że i tym razem się nie zawiodę.
"Ale śmierć w pierwszym zamyśle nie miała być karą. Pozwala wam odejść, porzucić świat, nie jesteście z nim związani czy to w nadziei, czy w znużeniu. Które więc pokolenie powinno zazdrościć losu drugiemu?"
Tolkien.
Powrót do góry
Shooty

PostWysłany: Nie Sty 16, 2011 22:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Temat nadal aktualny. Bardzo proszę o podawanie własnych propozycji. Wink
Powrót do góry
Sunrise

PostWysłany: Pon Lut 07, 2011 20:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A Crescendo czytałeś, sprawdź.
Powrót do góry
Marx

PostWysłany: Wto Lut 08, 2011 11:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może cykl Diuny Herberta, ja mając lat naście zaczytywałem się w Conanie Hovarda ale dziś są inne czasy i inna literatura (jak to dumnie brzmi Razz).
Adas14

PostWysłany: Sob Lut 12, 2011 22:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie wciągnęła seria Pierumowa - Tern, a teraz Aliedora. To fantasy takie jak te ksiazki, ktore opisujesz, ale z zupelnie innym swiatem
Powrót do góry
fenek6665

PostWysłany: Nie Lut 13, 2011 17:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam Ci "Zbrodnię i karę" Fiodora Dostojewskiego. Boję się, że to trochę za poważna książka dla 14latka i możesz jej nie zrozumieć, choć zawsze to będzie coś poważniejszego, co powinno wzbogacić twoje doświadczenia z literaturą.
Ja sam przeczytałem ją, gdy byłęm niewiele starszy od ciebie i na pewno do niej wrócę. To wyjątkowa książka, zresztą jak przystało na tak wielkie nazwisko (wszakże to Dostojewski!)
Pozdrawiam i polecam Very Happy
Edyta
Moderator

PostWysłany: Wto Lut 15, 2011 18:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Shocked dla nastolatka taka książka??
Zwłaszcza po tym, co Shooty napisała...?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Amazo

PostWysłany: Sro Lut 23, 2011 22:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Edyta napisał:

Jest lekturą, wiec czemu nie? Ja czytalem w wieku moze 15 lat, nie czuje zebym cos z tego powodu stracil.

Z lzejszej kategorii - sprawdz "Umierajaca Ziemie" Vance'a - dobre fantasy z elementami SF. Niedlugo wychodzi zbior opowiadan poszerzajacych ten swiat, napisali m.in. Gaiman, Simmons i Silverberg. Redaktorem jest George r. Martin
Powrót do góry
Edyta
Moderator

PostWysłany: Czw Lut 24, 2011 10:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Amazo, nie rzecz w tym czy to lektura czy nie. Ani w tym, czy wiek 14 lat jest odpowiedni (niektórzy nawet w wieku 30 lat danych książek nie zrozumieją).
Rzecz w tym, czego szuka Shooty a co Jej w odpowiedzi poleca Fenek...

Ale wiem, wiem, czepiam się Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Riel

PostWysłany: Pią Lut 25, 2011 15:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skoro lubisz CHERUB ( też uwielbiam tą serię i też mam 14 lat Razz ) to może Henderson Boys ? Również autorstwa Roberta Muchamore. Na końcu pierwszej części "Uciekinierzy" wreszcie dowiadujemy się skąd wzięła się nazwa CHERUB. HB opowiadają o czasach przed powstaniem CHERUBA. Jednak nie wiem czy będzie Ci się podobać, bo opowiada o czasach wojny. No i nie ma Jamesa i całej reszty paczki :/ Na razie wyszły tylko 2 części - Uciekinierzy i Dzień Orła.
Powrót do góry
Kitka

PostWysłany: Pon Kwi 18, 2011 11:34    Temat postu: Staszek i straszliwie... pomocna szafa - Tomasz Duszyński Odpowiedz z cytatem

Na pewno ta się spodoba - na Gandalfie jest w promocji 25 % - http://www.gandalf.com.pl/b/staszek-i-straszliwie-pomocna-szafa/
już napisałam o niej w głównym temacie. Dzieje się w szkolnej rzeczywistości - gimnazjum. Bohaterowie z krwi i kości - biorą udział w konkurencjach - trójkach klasowych, a co wiecej mają jeszcze do dyspozycji magiczna szafę. Wielki atut to duże poczucie humoru autora, które udziela się czytelnikowi - uśmiech nie schodzi z twarzy:) mnie jeszzce bolą kąciki ust Smile Warto przeczytać.
Powrót do góry
fenek6665

PostWysłany: Pią Kwi 22, 2011 20:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Edyta napisał:

Nie pamiętam, czy miałem więcej lat, gdy pierwszy raz przeczytałem tą ksiązkę... Very HappyVery Happy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura dziecięca i młodzieżowa Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: