| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Shooty

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2011 19:44 Temat postu: Wciągające książki dla nastolatka |
|
|
Mam 14 lat, przeczytałem już w swoim życiu wiele książek, a zdecydowanie do moich ulubionych serii należą "Harry Potter", "Tunele", "CHERUB" i "Wiedźmin".
Otóż, chciałbym zapytać, jakie jeszcze książki mi polecacie? Oprócz powyższych czytałem również "Władcę Pierścieni", "Serię Niefortunnych Zdarzeń", "Opowieści z Narnii", "Metro 2033", "Zmierzch" ( ), więc te odpadają. Szukam książek o tak wciągającej historii, jak ta z "Tuneli" albo "Harry'ego Pottera".
Liczę na Was i wierzę, że dzięki Wam wreszcie będę miał co czytać. Z góry dziękuję. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czytelnik11

|
Wysłany: Sob Sty 15, 2011 10:34 Temat postu: |
|
|
W tej chwili przychodzi mi do głowy tylko jedna seria , ale za to na pewno warta polecenia. Chodzi mi o serię " Gone" autorstwa Michaela Granta. Pierwsza książka z cyklu nosi tytuł " Niepokój". W tej chwili są wydane bodajże trzy książki z serii , ale z ogromną niecierpliwością czekam na kolejną.
Mam jeszcze do Ciebie małe pytanie. Również czytałem książki Gordona, z cyklu " Tunele". Nie wiesz , czy wyszła już kolejna ( 4) część? _________________ "Ale śmierć w pierwszym zamyśle nie miała być karą. Pozwala wam odejść, porzucić świat, nie jesteście z nim związani czy to w nadziei, czy w znużeniu. Które więc pokolenie powinno zazdrościć losu drugiemu?"
Tolkien. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Shooty

|
Wysłany: Sob Sty 15, 2011 10:46 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że już wyszła.
Można ją nabyć m.in. w sieci sklepów Empik, kosztuje 35.90 zł i zatytułowano ją "Bliżej". Historia zrobiła się jeszcze mroczniejsza niż w poprzednich częściach, jest pełna przerażających scen i niespodziewanych zwrotów akcji. Niemniej to świetna książka i szczerze polecam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czytelnik11

|
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 10:09 Temat postu: |
|
|
Dzięki Muszę ją nabyć , bo 3 poprzednie części były naprawdę dobre. Mam nadzieję , że i tym razem się nie zawiodę. _________________ "Ale śmierć w pierwszym zamyśle nie miała być karą. Pozwala wam odejść, porzucić świat, nie jesteście z nim związani czy to w nadziei, czy w znużeniu. Które więc pokolenie powinno zazdrościć losu drugiemu?"
Tolkien. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Shooty

|
Wysłany: Nie Sty 16, 2011 22:37 Temat postu: |
|
|
Temat nadal aktualny. Bardzo proszę o podawanie własnych propozycji.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sunrise

|
Wysłany: Pon Lut 07, 2011 20:13 Temat postu: |
|
|
| A Crescendo czytałeś, sprawdź. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 11:34 Temat postu: |
|
|
Może cykl Diuny Herberta, ja mając lat naście zaczytywałem się w Conanie Hovarda ale dziś są inne czasy i inna literatura (jak to dumnie brzmi ). _________________ A po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokój. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adas14

|
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 22:54 Temat postu: |
|
|
| Mnie wciągnęła seria Pierumowa - Tern, a teraz Aliedora. To fantasy takie jak te ksiazki, ktore opisujesz, ale z zupelnie innym swiatem |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Nie Lut 13, 2011 17:29 Temat postu: |
|
|
Polecam Ci "Zbrodnię i karę" Fiodora Dostojewskiego. Boję się, że to trochę za poważna książka dla 14latka i możesz jej nie zrozumieć, choć zawsze to będzie coś poważniejszego, co powinno wzbogacić twoje doświadczenia z literaturą.
Ja sam przeczytałem ją, gdy byłęm niewiele starszy od ciebie i na pewno do niej wrócę. To wyjątkowa książka, zresztą jak przystało na tak wielkie nazwisko (wszakże to Dostojewski!)
Pozdrawiam i polecam  _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 18:03 Temat postu: |
|
|
dla nastolatka taka książka??
Zwłaszcza po tym, co Shooty napisała...? _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amazo

|
Wysłany: Sro Lut 23, 2011 22:51 Temat postu: |
|
|
| Edyta napisał: | dla nastolatka taka książka??
Zwłaszcza po tym, co Shooty napisała...? |
Jest lekturą, wiec czemu nie? Ja czytalem w wieku moze 15 lat, nie czuje zebym cos z tego powodu stracil.
Z lzejszej kategorii - sprawdz "Umierajaca Ziemie" Vance'a - dobre fantasy z elementami SF. Niedlugo wychodzi zbior opowiadan poszerzajacych ten swiat, napisali m.in. Gaiman, Simmons i Silverberg. Redaktorem jest George r. Martin |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Czw Lut 24, 2011 10:03 Temat postu: |
|
|
Amazo, nie rzecz w tym czy to lektura czy nie. Ani w tym, czy wiek 14 lat jest odpowiedni (niektórzy nawet w wieku 30 lat danych książek nie zrozumieją).
Rzecz w tym, czego szuka Shooty a co Jej w odpowiedzi poleca Fenek...
Ale wiem, wiem, czepiam się  _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Riel

|
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 15:36 Temat postu: |
|
|
Skoro lubisz CHERUB ( też uwielbiam tą serię i też mam 14 lat ) to może Henderson Boys ? Również autorstwa Roberta Muchamore. Na końcu pierwszej części "Uciekinierzy" wreszcie dowiadujemy się skąd wzięła się nazwa CHERUB. HB opowiadają o czasach przed powstaniem CHERUBA. Jednak nie wiem czy będzie Ci się podobać, bo opowiada o czasach wojny. No i nie ma Jamesa i całej reszty paczki :/ Na razie wyszły tylko 2 części - Uciekinierzy i Dzień Orła. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kitka

|
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 11:34 Temat postu: Staszek i straszliwie... pomocna szafa - Tomasz Duszyński |
|
|
Na pewno ta się spodoba - na Gandalfie jest w promocji 25 % - http://www.gandalf.com.pl/b/staszek-i-straszliwie-pomocna-szafa/
już napisałam o niej w głównym temacie. Dzieje się w szkolnej rzeczywistości - gimnazjum. Bohaterowie z krwi i kości - biorą udział w konkurencjach - trójkach klasowych, a co wiecej mają jeszcze do dyspozycji magiczna szafę. Wielki atut to duże poczucie humoru autora, które udziela się czytelnikowi - uśmiech nie schodzi z twarzy:) mnie jeszzce bolą kąciki ust Warto przeczytać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Pią Kwi 22, 2011 20:31 Temat postu: |
|
|
| Edyta napisał: | dla nastolatka taka książka??
Zwłaszcza po tym, co Shooty napisała...? |
Nie pamiętam, czy miałem więcej lat, gdy pierwszy raz przeczytałem tą ksiązkę...   _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|