| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Duch

|
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 8:28 Temat postu: Futurospekcja |
|
|
Opis książki:
W trakcie eksperymentu w Zderzaczu Hadronów CERN w Szwajcarii dochodzi do dziwnego zdarzenia. Na około dwie minuty wszyscy tracą przytomność. Szybko okazuje się, że chwilowa amnezja dotknęła całą ludzkość, doszło do wielu nieszczęśliwych wypadków. Powoli wychodzi też na jaw, że większość ludzi w trakcie tej krótkotrwałej utraty przytomności miała wizje swojej własnej przyszłości. Przyszłości oddalonej o 21 lat. Z urywków wizji zgłaszanych przez ludzi z całego globu powstaje mniej w miarę dokładna „historia” najbliższej przyszłości.
Data wydania:
2011-02-16
Forma:
Powieść
Gatunek:
Science fiction |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 10:19 Temat postu: |
|
|
Zapowiada się ciekawie chociaż to było tylko kwestią czasu, kiedy zderzacz hadronów pojawi się w literaturze sci-fi. Choć trzeba przyznać dość szybko to nastąpiło. Mimo wszystko czuję się zachęcona tym opisem i już czekam na szesnasty lutego dzień  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 11:51 Temat postu: |
|
|
Nie Ty jedna Serial oglądałem z chęcią , ale do książki tym bardziej się przyssam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Carmen82

|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 18:55 Temat postu: |
|
|
| Czyż nie nakręcili serialu na jej podstawie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 23:12 Temat postu: |
|
|
Duch serialu nie widzialam, ale najpierw przeczytam książkę, potem się zobaczy. Swoją drogą serialu też jestem ciekawa  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Wto Lut 08, 2011 23:54 Temat postu: |
|
|
Dobra nie zaliczyłam ani serialu ani książki, więc chyba muszę się pospieszyc i zniszczyc stos zalegających książek, bo nie nadążam za trendami  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 8:41 Temat postu: |
|
|
Ha ! Bunia91 ja mam od dziś urlop więc będę skutecznie niszczyć swój stos książek do przeczytania:) poza tym znalazłam jeszcze wczoraj na Gandalfie trzy perełki za śmieszną cenę ,widać stos się z każdym dniem powiększa, ciekawe tylko czy urlopu wystarczy ? Ale na Futurospekcję koniecznie znajdę czas  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 8:43 Temat postu: |
|
|
| justyna1988 napisał: | Duch serialu nie widziałam, ale najpierw przeczytam książkę, potem się zobaczy. Swoją drogą serialu też jestem ciekawa  |
Może to i dobrze , będziesz miała świeższe spojrzenie. Bo jednak serial różni się od książki przynajmniej w niektórych założeniach  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Sro Lut 09, 2011 12:49 Temat postu: |
|
|
No ja mam niby wolne od trzech dni, ale nie wiem czemu non stop mi doby brakuje Dzisiaj kończę Banville'a i chce zacząc następną, bo muszę się pozbyc książek z biurka Właśnie wczoraj znalazłam znajomego, który ma te ksiązkę i też poleciła mi najpierw przeczytac a dopiero potem zobaczyc  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amazo

|
Wysłany: Sob Lut 12, 2011 23:06 Temat postu: |
|
|
| Serial był świetny. Szkoda, ze tak szybko go zakończono. Nie wiem dokładnie ile wspólnego ma książka z adaptacją, ale i tak chętnie po nią sięgnę - zapowiada się bardzo nietypowe ujęcie fantastyki i zagadnien zwiazanych z czasem |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 20:05 Temat postu: |
|
|
Wspólne jest przede wszystkim założenie o wizji przyszłości ale różnica i to bardzo duża jest w odległości czasowej wizji. W książce jest to trochę ponad 20 lat a w w serialu tylko kilka miesięcy. Tak czy inaczej książka zapowiada się świetnie i na pewno znajdę na nią czas i pieniądze  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
justyna1988

|
Wysłany: Wto Mar 15, 2011 16:03 Temat postu: |
|
|
Powiem to wszem i wobec REWELACJA !!! książka mnie bardzo mile zaskoczyła, to było jedna z przyjemniejszych książek, które miałam okazję ostatnio przeczytać. Można spokojnie powiedzieć, że ma w sobie coś wizjonerskiego i daje dużo do myślenia, poza tym jest napisana bardzo przyjemnym językiem. Mogę powiedzieć, że zadowoliła mnie w 100 %  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Sro Mar 16, 2011 12:47 Temat postu: |
|
|
Przede wszystkim mimo tego , ze traktuje o naukowcach to nie jest nazbyt przesadnie naszpikowana terminami naukowymi. Owszem jest ich trochę ale nie zakłócają odbioru ksiażki  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amazo

|
Wysłany: Sob Mar 19, 2011 0:41 Temat postu: |
|
|
| Ksiazka ma dwie mega zalety - po pierwsze ukladanka, z ktorej powstaje wizja przyszlosci, po drugie wycinki gazet i tego typu dodatki, ktore czynia z niej niemal zapis zrodel a nie powiesc. Polecam z czystym sumieniem |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Duch

|
Wysłany: Sob Mar 19, 2011 13:13 Temat postu: |
|
|
Zauważ , że w tych wycinkach jest między innymi motyw z Polską Jak to przeczytałem to się uśmiałem  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|