Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Powieść w realiach dalekiego wschodu.
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Yagami

PostWysłany: Sob Lis 29, 2008 14:32    Temat postu: Powieść w realiach dalekiego wschodu. Odpowiedz z cytatem

Książki, których akcja toczy się na dalekim wschodzie są u nas mało popularne. Wschodni autorzy są wciąż u nas za mało doceniani. Jakie książki z kulturą orientu w tle moglibyście polecić?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Salsomea

PostWysłany: Wto Gru 09, 2008 19:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj,

Koniecznie przeczytaj ksiazke Jung Chang "Dzikie łabędzie. Trzy córy Chin."
Niesamowita autobiografia przedstawiajaca Chiny ostatnich 80 lat: od schyłku cesarstwa chińskiego, przez Rewolucję Kulturalną, do masakry na placu Tiananmen.

Daj znac czy Ci sie podobala Wink

Salsomea
Powrót do góry
AngelofMusic

PostWysłany: Pią Mar 13, 2009 20:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hm... Zgadzam się, ze tego typu książki są fajne:) Chociaż nie wszystkie...
Ale polecam:

-Kwiat pustyni (naprawdę ekstra, wprawdzie nie prosto ze Wschodu, tylko z Południa, a konkretnie Afryki)
-Wyznania gejszy (pewnie czytałaś)
-wszelkie opowiadania M. Gogola (nie wiem, cyz bierzesz pod uwagę rosyjskich pisarzy)
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Edyta
Moderator

PostWysłany: Pon Mar 30, 2009 14:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiedząc, że książki w tej tematyce cieszą się dużym zainteresowaniem, stworzyliśmy oddzielną kategorię "Japonia".

Zapraszam!

A tutaj rozmowa na temat książki "Krzyk Czapli" z japońską kulturą w tle.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
hologram0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 17:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam "Zimny Płomień" autorstwa Y. Mishima.
teresaikon

PostWysłany: Sro Kwi 22, 2009 19:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatnio czytałam Piórko na wietrze
Autorzy : Emily Wu Larry Engelmann

„To opowieść o mnie i mojej rodzinie. To także nigdy nieopowiedziana historia milionów dzieci takich jak ja” – pisze autorka, opowiadając o swym trudnym życiu w Chinach czasów „rewolucji kulturalnej”. Opowiada o wielu szokujących nas zdarzeniach, o czasach wielkiego głodu - gdy uśmiercano dziewczynki by ratować chłopców, czapkach hańby. Wstrząsająca opowieść.
Powrót do góry
Madalleno

PostWysłany: Sro Kwi 22, 2009 19:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja czytałam dość popularną powieść "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz". Dość dobrze przybliża tamtą kulturę. Momentami bywa wstrząsająca jak dla współczesnego, europejskiego czytelnika. Ale to także poruszająca opowieść o przyjaźni i jej kruchej istocie.
aleksandra1994

PostWysłany: Czw Kwi 23, 2009 7:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

byś mogła Madalleno mi powiedzieć czy warto ją kupić czy nie?
Powrót do góry
Madalleno

PostWysłany: Czw Kwi 23, 2009 8:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To zależy jakich wrażeń szukasz.
Ja nie byłam nastawiona na jakieś konkretne tematy, więc mi się podobało, momentami mnie przerażało, gdy autorka opisywała ceremonie łamania stóp (dla zachowania krótkich stóp), bo najlepsze stopy to takie 7-centymetrowe. W ogóle wiele innych obyczajów może nas dziwić, szczególnie sposób traktowania kobiet.
pipi

PostWysłany: Sob Cze 06, 2009 10:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też czytałam Kwiat Sniegu, a także drugą powieść tej samej autorki pod tytułem Miłość Peoni. Mnie się podobały obie, co do innych książek to mam Motyla na wietrze Rei Kimury ale jeszcze jej nie przeczytałam, czeka w kolejce jak wiele innych. Smile
Powrót do góry
gdzieś_tam

PostWysłany: Sob Cze 06, 2009 11:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedyś przymierzałam się do przeczytania książki "Bezsennośc w Tokio" Marcina Bruczkowskiego. Słyszałam, że doskonale opisuje kulturę Japonii, ale nie mogłam jej nigdzie dostać. Dobrze, że powstał ten temat, przynajmniej sobie o niej przypomniałam. Wink

A może ktoś czytał?
Powrót do góry
Madalleno

PostWysłany: Sob Cze 06, 2009 12:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też słyszałam wiele pozytywnych opinii o "Bezsenności...", ale sama nigdy nie czytałam.

Pipi,
a o czym jest Miłość Peoni ? Nawiązuje tematycznie do tamtej powieści ?
pipi

PostWysłany: Nie Cze 07, 2009 7:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miłość Peoni to zupełnie inna historia niż Kwiat, opowiada głownie o miłości, "o kobietach które wyrażały swoje artystyczne wizje - bez względu na cenę, jaką miały za to zapłacić", taka magiczna. Jeżeli podobał ci się Kwiat.., to Miłość Peoni też będzie.

A co do książek o tematyce dla nas egzotycznej to przypomniała mi się jedna którą kiedyś czytałam - Siedem domów, autorka Alev Lytle Croutier. Opowiada historię czterech pokoleń tureckich kobiet na przestrzeni prawie stu lat dwudziestego wieku.
Powrót do góry
Byul

PostWysłany: Czw Maj 20, 2010 22:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Smile zupełnie przypadkiem trafilam na forum i do tego tematu, ale skoro już tu jestem to podzielę się z Wami moimi opiniami. Książki o Dalekim Wschodzie uwielbiam i czytuję często Smile
hologram0 napisał:
Polecam "Zimny Płomień" autorstwa Y. Mishima.

Jak na razie zdążyłam przeczytać tylko pierwszy rozdział, ale jestem oczarowana sposobem opisu tańca aktora onnagata (w teatrze kabuki grywa role żeńskie). Ze względu na obowiązki musiałam przerwać lekturę, ale powrócę do niej skoro tylko znajdę wolną chwilę Smile

A póki co, mogę Wam polecić na pewno wyżej wspomniane Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz oraz Miłość Peonii - obie książki zachwyciły mnie subtelnym opisem świata kobiet.
Poza tym na pewno warte przeczytania są Dzikie Łabędzie; osobiście jestem po dwukrotnej lekturze, a to chyba niezła recenzja Razz
Bezsenność w Tokio to zupełnie inna bajka, ponieważ pan Bruczkowski opisuje po prostu swoje życie jako obcokrajowca w Japonii kilkanaście lat temu - swoją drogą w niezwykle zabawny sposób, naprawdę polecam, ponieważ poczucie humoru autora nie ma sobie równych - świetna rozrywka i przy okazji mnóstwo ciekawostek (w jakim stopniu są one nadal aktualne w odniesieniu do cudzoziemców, nie wiem, ale na pewno warte poznania Very Happy).
A od siebie mogę dodać Czerwony pył Ma Jianga, czyli podróż po Chinach, które bywają niegościnne nawet dla swoich własnych mieszkańców. Urzekły mnie w tej książce szczegółowe opisy doznań wzrokowych, słuchowych, wrażeń, których dziesiątki miewał główny bohater za każdym odwróceniem głowy. No i nareszcie książka, w której podróżnik po Chinach czuje się samotny Razz Bardzo polecam.
To tyle tak ode mnie... Piórko na wietrze chętnie przeczytam, dzięki za polecenie, teresaikon Smile
Powrót do góry
Zefir

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 14:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Młody samuraj i Zabójca z Tokio
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: