| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Yagami

|
Wysłany: Sob Lis 29, 2008 15:07 Temat postu: Juliusz Verne mistrzem literatury przygodowej (?) |
|
|
Uważam, że Juliusz Verne jest mistrzem literatury przygodowej. Dlaczego? Bo jego książki są najpopularniejsze, bo młodzież i dorośli je uwielbiają, bo pisze o świecie, w którym na pierwszy plan wysuwa przygody jakich każdy z nas chce doświadczyć.
Zapraszam do dyskusji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 20:37 Temat postu: |
|
|
Juliusz Verne....Czytałam "Pięć tygodni w balonie" i muszę powiedzieć, że nie zanudziłam się tą książką, choć raczej nie sięgam po tego typu literaturę. Co prawda początek mi się nie podoba, akcja powoli się rozwija, ale dalej jest bardzo ciekawie.
Nie wiem, czy patrząc przez pryzmat dzisiejszej literatury przygodowo- podróżniczej można nazwać go pionierem w tym gatunku. Jego książki z pewnością zapisały się jednak w historii. Bo któż nie zna takich tytułów jak "Dzieci kapitana Granta", "piętnastoletni kapitan, czy namiętnie ekranizowane "w 80 dni dookoła świata". Klasyka!
Inną sprawą jest to, że młodzież niechętnie sięga po tego typu książki. A szkoda... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Pon Wrz 20, 2010 21:35 Temat postu: |
|
|
| Ja miałem okazje przeczytać "Dzieci kapitana Granta" i przyznam, że nie wciagneła mnie do dalszego zagłebiania się w literature Verne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Carmen82

|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 19:31 Temat postu: |
|
|
Verne był wizjonerem jak na swoje czasy, wtedy nie docenianym, jak również i teraz.
Ja tam lubiłam jego książki  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 11:19 Temat postu: |
|
|
Hej Krajanka ! )) Verne ...? W moim przekonaniu piękna rzecz. I fakt, był wizjonerem. Verne zapewnił mojej młodości darmowe podróże na drugi koniec świata. Umiejętność pobudzenia czyjejś wyobraźni słowem pisanym to ogromny dar (oczywiście pozostaje jeszcze kwestia gustów odnośnie stylu i tematyki ale to już odmienna historia). "20.000 mil podmorskiej podróży", to przecież niewiarygodna historia, a jednak odmalowana piórem Verne staje przed nami jak żywa 'możliwa do spełnienia'. Dochodzę do wniosku iż Verne 'malował' słowami swoje książki, tak jak twórcy ikon mówią że 'piszą' je, malując ... Może książka przygodowa dla młodzieży i ikona to nie to samo, ale dobra książka w tym temacie, którą pamiętamy nawet po dziesiątkach lat to też swego rodzaju "ikona literatury"... _________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maratka

|
Wysłany: Pią Paź 01, 2010 22:16 Temat postu: |
|
|
A ja żadnej jego książki nie przeczytałam do końca... Nie wiem czemu, ale razi mnie jego styl pisania. Doceniam jego pomysły i fantazje i choć często próbowałam, to nigdy nie udało mi się wytrwać w postanowieniu, że tym razem dam radę i przeczytam
Za to polskich autorów takich jak Nienacki, Niziurski czy Paukszta podziwiam od dziecka i często do nich sięgam
A dla podsumowania to moim mistrzem w tej dziedzinie jest Zbigniew Nienacki za cykl o Panu Samochodziku. Uwielbiam!  _________________ "Always look on the bright side of life" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Nie Paź 03, 2010 18:44 Temat postu: |
|
|
Pana Samochodzika to ja lubię na ekranie:)))) A stylowi języka Verne, nie dziw się. Przecież on pisał chyba 150 lat temu ... Podobne wrażenie można odnieść czytając "Hrabiego Monte Christo", Dumasa. Osobiście - wybaczam im, chyba sami nie wierzyli w to, że ich powieści będą tak długo znajdowały czytelników... )) _________________ Nic nie jest skończone, dopóki się nie skończy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|