Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Lewiatan - Scott Westerfeld
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
magnolia

PostWysłany: Wto Kwi 19, 2011 19:20    Temat postu: Lewiatan - Scott Westerfeld Odpowiedz z cytatem

„Lewiatan” Scotta Westerfelda

„Powieść przedstawiająca alternatywną wersję historii z 1914 roku kiedy Europa znalazła się na krawędzi tragicznej wojny. Alek, syn arcyksięcia Franciszka Ferdynanda i Zofii Chotek, pada ofiarą intryg politycznych i po śmierci rodziców w Sarajewie musi uciekać z Austro-Węgier. Deryn Sharp, która po ojcu baloniarzu odziedziczyła miłość do latania, robi wszystko, aby - nawet podstępem - dostać się do brytyjskich Sił Powietrznych. Gdy wybucha I wojna światowa, Alek zmierza właśnie uzbrojoną machiną kroczącą do Szwajcarii, a Deryn leci niesamowitym, żywym statkiem powietrznym do Konstantynopola. Ich losy przecinają się niespodziewanie, a następnie splatają nierozerwalnie w serii wspaniałych przygód.”

Tak wygląda opis wydawcy. Po przeczytaniu mogę dodać kilka własnych uwag. Książka należy do gatunku fantastyki naukowej zwanego steampunkiem. Występuje w niej zarówno alternatywa dla historii I wojny światowej jak i elementy fantastyki (np. maszyny kroczące czy darwinizm – nauka pozwalająca kreować nowe gatunki zwierząt wcielane następnie do sił zbrojnych). Książka poza interesującym światem wykreowanym przez autora ma jak na mój gust przede wszystkim dobry styl. Jest lekka, zabawna, wcale nie „przeładowana” militarystycznymi opisami z jednocześnie bardzo wartką akcją. Myślę, że spodoba się fanom literatury takich pisarzy jak Trudi Canavan, Naomi Novik czy David Eddings.

Nakręciłam się chwilowo na takie inspirowane historią książki (czytałam też niedawno „Heros powinien być jeden” Henriego – to dobra odmiana? - Lion Oldi), więc jeśli możecie mi polecić, chętnie też przeczytam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
magdalena1377

PostWysłany: Sro Kwi 20, 2011 11:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie odpowiem z marszu na Twoje pytanie dotyczące innych książek tego gatunku, bo przyznam szczerze, że "Lewiatan" jest pierwszą, którą właśnie czytam . I też śpieszę poinformować, że zostałam wciągnięta;). Na pewno na niej nie zakończę przygody ze steampunkiem, więc chętnie poczytam o książkach, które polecają inni Forumowicze;). Apropos: Wiedzieliście, że film "Powrót do przyszłości III" też zalicza się do tego gatunku ? Surprised
magnolia

PostWysłany: Czw Kwi 21, 2011 11:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Magdaleno nie on jeden. To szeroki gatunek. Ale wolę książki niż filmy, ponieważ steampunk daje pole do popisu dla naszej wyobraźni więc po co psuć sobie przyjemność gotowym obrazem.
Powrót do góry
marion

PostWysłany: Czw Kwi 21, 2011 13:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Książek inspirowanych historią w fantastyce jest całe mnóstwo. Wystarczy spojrzeć na dominujący nurt fantasy, tzw. mediewistyczny. A z książek, które mi przychodzą do głowy to: Jonathan Strange i Pan Norrell, Gildia błaznów (choć akurat to bardziej jest inspirowane literaturą niż historią). Oraz, jeśli spodobała Ci się książka duetu Henri Lion Oldi - sięgnij po ich inne powieści, np. Mag z łaski prawa i Magia przeciw prawu - akcja rozgrywa się na przełomie XIX i XX w. w carskiej Rosji albo Granica (Ukraina w okresie Chmielnickiego).
Jednocześnie, skoro zainteresował Cię steampunk, to możesz pokopać też w tym kierunku i np. zapoznać się (jeśli wcześniej nie czytałaś) z twórczością Juliusa Verne'a lub bardziej współczesnych pisarzy: Baxtera lub Bociagalupiego. Możesz też (choć w tym przypadku nie wiem, zgaduję Wink) sprawdzić co autor Lewiatana jeszcze napisałSmile
Powrót do góry
fenek6665

PostWysłany: Pon Kwi 25, 2011 18:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marion napisał:
Książek inspirowanych historią w fantastyce jest całe mnóstwo. Wystarczy spojrzeć na dominujący nurt fantasy, tzw. mediewistyczny.

Czy "mediewistyczny" ma coś wspólnego ze średniowieczem? Dobrze kojarzę (medievall- przymiotnik od średniowiecze: 'średniowieczny')?
marion

PostWysłany: Wto Kwi 26, 2011 10:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ano, ano:) Pojęcie wywodzi się od łacińskich wyrazów medius, medii (pol. pośredni) oraz aevum, aevi (pol. wiek jako okres), które w połączeniu oznaczają wieki pośrednie czyli średniowiecze.
Powrót do góry
fenek6665

PostWysłany: Wto Kwi 26, 2011 18:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marion napisał:
Ano, ano:) Pojęcie wywodzi się od łacińskich wyrazów medius, medii (pol. pośredni) oraz aevum, aevi (pol. wiek jako okres), które w połączeniu oznaczają wieki pośrednie czyli średniowiecze.

Intuicja mnie nie zawiodła Very Happy Dziękuję.
magdalena1377

PostWysłany: Sro Kwi 27, 2011 1:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

magnolia napisał:
Ale wolę książki niż filmy, ponieważ steampunk daje pole do popisu dla naszej wyobraźni więc po co psuć sobie przyjemność gotowym obrazem.

Ja też wolę książki, bezsprzecznie Smile.
A wracając do książki Westerfelda: nurtuje mnie pytanie, dlaczego "Lewiatan" nie jest sklasyfikowany jako dieselpunk? Zgadzacie się ze mną?
marion

PostWysłany: Czw Kwi 28, 2011 7:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@fenek6665 - do usług:)

@magdalena1377 - ale z czym mamy się zgadzać? Z tym, że nurtuje Cię pytanie?
Zresztą, nie wiem czemu Cię nurtuje to pytanie, skoro w zapowiedzi pojawił się rok 1914, a z tego, co sobie przypominam, akcja utworów dieselpunkowych rozgrywa się najczęściej w latach 30. i 40.
Powrót do góry
magdalena1377

PostWysłany: Czw Kwi 28, 2011 23:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Żle sobie przypominasz, bo lata dwudzieste też się zaliczają do dieselpunku. A steampunk teoretycznie kończy się w 1901r. Tak więc akcja "Lewiatana" toczy się w nieokreślonym gatunkowo czasie - pomiędzy. Myślę też, że celowo Westerfeld zestawił przedstawicieli dwóch światów- księcia (steampunk) i dziewczynę wyzwoloną z wiktoriańskich więzów, odwazną i sprawdzająca się w czynnościach, które dotad wykonywali tylko mężczyźni (dieselpunk).
marion

PostWysłany: Pią Kwi 29, 2011 8:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale przecież akcja Lewiatana nie toczy się w latach 20-tych. Znasz jakieś ciekawe postaci kobiece w literaturze steampunkowej i cyberpunkowej? Jakoś mnie ten feministyczny wątek zainteresował.
Powrót do góry
magnolia

PostWysłany: Pią Kwi 29, 2011 18:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale magdalena ma racje. Rok 1914 to nie jest już epoka wiktoriańska (a ta podobno przewodzi steampunkowi).

Ja jestem bardziej ciekawa innych książek przedstawiających historię alternatywną, o nie prosiłam. Znacie takie?
Powrót do góry
Amazo

PostWysłany: Sob Kwi 30, 2011 17:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podobno okolice dwudziestolecia w fantastyce to dieselpunk, ale na dobra sprawe nie rozumiem dlaczego nie wystarczy okreslenie historia alternatywna.
Powrót do góry
marion

PostWysłany: Pon Maj 02, 2011 15:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobrze, już dobrze - poddaję sięSmile. Oraz, magnolio, podałam kilka tytułów wcześniej - widziałaś?
Powrót do góry
BaniaQ

PostWysłany: Sro Maj 04, 2011 22:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

magdalena1377 napisał:
magnolia napisał:
Ale wolę książki niż filmy, ponieważ steampunk daje pole do popisu dla naszej wyobraźni więc po co psuć sobie przyjemność gotowym obrazem.

Ja też wolę książki, bezsprzecznie Smile.
A wracając do książki Westerfelda: nurtuje mnie pytanie, dlaczego "Lewiatan" nie jest sklasyfikowany jako dieselpunk? Zgadzacie się ze mną?

Przecież wśród steampunkowych filmów jest prawdziwa perełka, Dziki dziki zachód, jak można tego filmu nie lubić Very Happy.

(jakby ktoś nie zauważył, to była ironia, do dzisiaj mam ochotę pozwać telewizję, w której to widziałem, za stracony czas - niech mi go zwrócą)
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: