| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
kirsche

|
Wysłany: Sob Sty 17, 2009 11:32 Temat postu: fantastyka dla młodocianych i początkujących |
|
|
Witam.
Zwracam się z prośbą o polecenie mi tytułów, autorów fantastyki dla początkujących. Córka ma kilkanaście lat, czytała Pottera i Narnię. Wiem, że tematyka ta ją zainteresowała i chciałabym jej coś sprezentować. Nie jest już dzieckiem, ale obawiam się, że cięższe pozycje mogą ją zanudzuć. Z góry dziękuje za odpowiedzi. :] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zołzikiewicz

|
Wysłany: Sob Sty 17, 2009 14:53 Temat postu: |
|
|
Wszystkie książki fantastyki pisane przez kobiety są dobre dla dzieci, tym bardziej dziewczynek mających -naście lat. Lekkie, barwne i często z wplecionym romansem.
Można też spróbować z Pratchettem, Roger Zelazny z Kronikami Amberu może być (czytałam tylko pierwszą część i to nie całą, ale uważam, że się nada), H.P. Lovecraft to raczej nie, Kinga też bym odradzała - dziecko może bać się w nocy.
Z polskich to : unikać Sapkowskiego (w sensie, że może być za młoda: cała masa przekleństw i seksu, na razie omijać łukiem), Dukaj też nie będzie dobrym pomysłem, Kossakowska może jej się spodoba.
I chyba w sumie tyle na tą chwilę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bruxsa

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kirsche

|
Wysłany: Wto Sty 20, 2009 20:17 Temat postu: |
|
|
dziękuję bardzo za odp  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 16:36 Temat postu: |
|
|
Polecam A. Norton "Świat Czarownic" i Ziemiomorze Ursuli le Guin. Wszystkie historie Tolkiena, które opowiadał wnukom. Też ciekawa może być książka Prattcheta "Dywan", którą napisał za młodu. Dużo jest dobrych książek fantasy, które będą pasować. _________________ Gambit Grelfer
http://allegro.pl/show_item.php?item=664513252 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Geralt_z_Rivi

|
Wysłany: Sob Sty 24, 2009 20:52 Temat postu: |
|
|
Już ktoś pisał że nie Sapkowski.... Czy ja wiem to zależy
Może: Trylogii Czarnego Maga Trudi'ego Canavana:) _________________ Jak to powiedział jeden zacny krasnolud:
,,Ta kur** rycerz herbowy,
3 lwy na tarczy
2 srają a 1 warczy!" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dmorganista

|
Wysłany: Nie Sty 25, 2009 21:11 Temat postu: |
|
|
Niedawno wyszły "TUNELE" autora Roderick Gordon, Brian Williams
Proszę przejżeć te dwa tomy, pierwszy "TUNELE", a drugi tom "TUNELE. GŁĘBIEJ" Seria ta jest autora odkrywcy H.P., więc powinna ucieszyć córkę  _________________ Pozdro - organista z Małomic! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 20:53 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Proszę przejżeć te dwa tomy, pierwszy "TUNELE", a drugi tom "TUNELE. GŁĘBIEJ" Seria ta jest autora odkrywcy H.P., więc powinna ucieszyć córkę |
Nie do końca rozumiem tego posta, ale na wszelki wypadek poprawię - Cunningham to WYDAWCA, który docenił i wypuścił HP, kilku wcześniejszych nie chciało historii, która zaczyna się śmiercią rodziców głównego bohatera. On też wypuścił Tunele. _________________ Gambit Grelfer
http://allegro.pl/show_item.php?item=664513252 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Geralt_z_Rivi

|
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 14:46 Temat postu: |
|
|
| GambitGrelfer napisał: | | Geralt z Rivii napisał: | | Trylogii Czarnego Maga Trudi'ego Canavana:) |
Trudi Canavan to kobieta. xD |
Ale gafa, napisałem z przyzwyczajenia  _________________ Jak to powiedział jeden zacny krasnolud:
,,Ta kur** rycerz herbowy,
3 lwy na tarczy
2 srają a 1 warczy!" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mimika333

|
Wysłany: Wto Mar 17, 2009 20:36 Temat postu: |
|
|
Century i Ullysses Moore to naprawdę świetne książki, Eragon też mnie zachwycił, mogłaby spróbować przeczytać także Zmierzch.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
melissa

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 7:20 Temat postu: |
|
|
Ja poleciłabym twórczość Doroty Terakowskiej  _________________ "Gdy cię mają wieszać, poproś o szklankę wody. Nigdy nie wiadomo co się wydarzy zanim ją przyniosą." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 8:39 Temat postu: |
|
|
Polecam trylogię Christiny Funke "Atramentowe Serce"
"Atramentowa Krew"
"Atramentowa smierć"
Główną bohaterką jest 13letnia dziewczynka, która posiada dar wczytywania ludzi do świata baśni odziedziczony po jej ojcu. Książki jak najbrdziej nadają się na prezent dla początkującego fana tego gatunku, i nie tylko  _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 21:44 Temat postu: |
|
|
Ja bym jednak się uparła przy Sapkowskim - kształtuje charakter jak cholera;) _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SzATaNeK SeRDuSZeCzKo

Dołączył: 10 Maj 2009 Posty: 80 Skąd: Z IV rozdziału książki o gremlinach
|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 5:28 Temat postu: |
|
|
Może i kształtuje, ale to raczej nie dla kilkunastoletniej dziewczyny. Zbyt brutalna i wulgarna jest twórczość Sapkowskiego ( mi to tam nie przeszkadza ) . A poza tym kirsche założył ten temat pł roku temu więc na pewno już coś dla córki znalazł  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|