| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
nannar02

|
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 11:52 Temat postu: Książki, mapy odnoszące się do historii Francji. |
|
|
| Poszukuję map, książek odnoszących się do dziejów Szampanii, Prowansji, Burgundii, Akwitanii, Langwedocji, Bretanii. Pasjonują mnie epoka Arturiańsko-Merowińska. Przy okazji krótka wzmianka o innych moich poszukiwaniach: polskojęzyczne materiały nt. legendarnych dziejów Brytów, Irów i Celtów. Słowianie wschodni (tzw. Polanie Kijowscy a Polanie znad Warty). A oprócz tego: Scytowie, Sarmaci, Słowianie Połabscy (ich wierzenia, zwyczaje,migracje), okres Wielkiej Wędrówki Ludów(Hunowie, podział Madziarów, podział Bułgarów). Mam szerokie "potrzeby historyczne", stąd chętnie "przygarnę" pozycje o tematyce indo-rańskiej i różnych teoriach pochodzenia Słowian, jak i samych Piastów Wielkopolskich. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
nannar02

|
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 14:29 Temat postu: A to mi zaskok .. |
|
|
Pani edyto .. a ja takiego "ogórdka francuskiego" u Was nie widziałem...A zajrze doń z przyjemnością, byle tylko było tam coś więcej niż mapy samochodowe i przewodniki typu tu jest klasztor z IV w. Saint Bubel-et-Babel, a 2 km dalej źródełko Pankracego, z czasów Celtów A jak się państwo dobrze rozjerzą to na prawo od rynku jet pizzeria założona przez mnicha Nicolasa de Fur w r. 1096, na okazję Pierwszej krucjaty:) Tak mnie Pani tu zaskoczyła, że aż mi się hasło zmyliło )) Pozdrawiam serdecznie z podziękowaniem za radę. ) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pią Mar 13, 2009 14:34 Temat postu: |
|
|
Nie znam szczegółów wszystkich książek, jakie znajdują się pod podanymi dwoma (ostatnimi) linkami, ale może coś Pan ciekawego znajdzie. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|