| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Feniks01

|
Wysłany: Wto Mar 31, 2009 21:01 Temat postu: Jaka książka dla mnie? |
|
|
Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów,
Jako, że jest to mój pierwszy wpis na forum może trochę się przedstawię.
Na imię mam Damian, lat 20 i od wieku 11 lat do dziś pochłaniam książki Harrego Pottera (w sumie 7 tytułów). Jakoś tak wyszło, że co rok miałem nową książkę, a mój wiek za każdym razem pokrywał się z wiekiem bohatera co jeszcze bardziej pogłębiało przeżywanie przygód wraz z gł. postacią. Nie uważam, się za fana z gadżetami pani J. K. Rowling, ale bardzo szanuję same książki.
To była moja pierwsza przeczytania książka w całości i to dzięki niej zainteresowałem się lekturą fantastyczną. Do dziś prócz serii HP przeczytałem książki "Duch Kapitana Grimstona (Mary Arrigan)" i "Johnny Dixon - Mumia i testament milionera (John Bellairs)" oraz 2 inne książki, których tytułów sobie nie wspomnę. Ktoś przyniósł do domu pewnie zakupione w biedronce po przecenie to zabrałem się za czytanie.
Niedawno pod wpływem pozytywnych opinii i osiągnięć autora zdecydowałem się postawić wszystko na jedną kartę i zakupić sporo książek Steven Erikson "mistrza" gatunku fantasy:
1. PRZYPŁYWY NOCY Tom 1 Misterny plan Opowieść z Malzańskiej księgi poległych
2. PRZYPŁYWY NOCY Tom 2 Siódme zamknięcie Opowieść z Malzańskiej księgi poległych
3. DOM ŁAŃCUCHÓW
4. KRWAWY TROP
Szczerze mówiąc po przeczytaniu 2 rozdziałów pierwszej książki wiedziałem już, że nie każde fantasy jest dla mnie. Średniowiecze i pisanie zakręconym stylem ciężko odbieram i odstawiłem książki na półkę. Autor powinien pokazywać już w pierwszych linijkach swojej lektury co da czytelnikowi, ale szczegółowe opisy rozrywanych kończyn ostrzem miecza po napadzie na grupkę ludzi mnie nie kręci, a chyba to jedyny moment, który bardziej został mi w głowie. Nie wiem gdzie tam tajemnica, magia i trzymanie w napięciu (może później bym do tego doszedł), ale mimo to średniowiecze do mnie nie trafia. Do tego pisanie stylem lirycznym(?) ("matowa, łaciata szarość na górze i na dole, mącona gdzieniegdzie ciemniejszą barwą mułu") może było modne 200 lat temu, ale teraz można pisać bardziej współcześnie.
Przepraszam, jeśli ktoś lubi te książki. Są to moje subiektywne opinie, z którymi nie trzeba się zgodzić.
Dużo bardziej pozytywnie oceniam drugą i trzecią wymienioną w tym temacie przeze mnie książkę "Duch Kapitana Grimstona" i "Johnny Dixon". Lekkie, proste, ale tajemnicze i potrafiąca utrzymać napięcie i ciekawość do samego końca. Nie uważam ich za dzieło sztuki, ale książki ciekawe, do których warto wrócić.
Tak więc, wiecie co lubię, czego nie lubię. Waszym zdaniem jestem wymagający, czy wybredny?
Chcę dokonać ponownego zakupu w Gandalfie.
Czy możecie na bazie własnych doświadczeń polecić mi coś co czytało Wam się łatwo (było pisane inaczej niż książki Stevena Eriksona), a do tego było przepełnione tajemnicą, fantastyką, czy dreszczykiem po brzegi? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Feniks01

|
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 15:37 Temat postu: |
|
|
| Pomoże ktoś i poda tytuł ciekawej książki fantasy? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Czw Maj 21, 2009 9:37 Temat postu: |
|
|
Jako ksiażkę fantasy polecam książkę pt. "Pierwsze Prawo Magii", której autorem jest Terry Goodkind. Naprawdę świetna.  _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SzATaNeK SeRDuSZeCzKo

Dołączył: 10 Maj 2009 Posty: 80 Skąd: Z IV rozdziału książki o gremlinach
|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 14:48 Temat postu: |
|
|
| "Pan Lodowego Ogrodu" tom 1 i 2 - Jacka Grzędowicza i trylogia "Kroniki Krwi i Kamienia" Roberta Newcomba. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Sob Cze 13, 2009 21:28 Temat postu: |
|
|
Coś co polecam zawsze bo kocham to;)
1. Trudi Canavan "Uczennica Maga", "Gildia Magów", "Nowicjuszka", "Wielki Mistrz"
2. Andrzej Sapkowski - saga o wiedźminie _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Czw Sie 06, 2009 22:59 Temat postu: |
|
|
Każdemu kogo znam podoba się Kłamca Jakuba Ćwieka i tobie też polecam  _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szarosen

|
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 20:49 Temat postu: |
|
|
Witam, jestem na forum nowa, więc wypada się przedstawić: studentka z Gdyni; lubię język polski i sztukę. Ale przejdźmy do rzeczy.
Już nie chcę tworzyć nowego tematu, mam nadzieję jednak, że ktoś mi w tym odpowie.
Pytanie podobne: Jaka książka dla mnie?
Szukam czegoś z gatunku fantasy. Najbardziej póki co podobało mi się Ziemiomorze, pochłonęłam od razu całe, więc najchętniej sięgnęłabym po coś w podobnych klimatach.
Szukam książki, która spełnia takie warunki (albo chociaż kilka z tych warunków):
- mało walk, a jak już to jakieś z sensem;
- mało romansowania w stylu 'Zmierzchu';
- niedomówienia, dziwactwa ze świata snów albo z niezawsze normalnego świata dziecka (coś jak 'Alicja w krainie czarów'), nuta grozy i szaleństwa;
- raczej postaci ludzi, a nie typowych elfów, smoków i krasnoludów (choć lubię też postaci duchów, zjaw);
- czarnoksiężnicy;
- magia, ale pomysłowo ukazana (w Ziemiomorzu magia miała swoje uzasadnienie: magią była tam znajomość imion);
- motyw podróży (jak w 'Najdalszym brzegu' Le Guin);
- niebanalne przemyślenia, drugie dno - wolę to od wartkiej akcji, walki i wątków miłosnych;
- książka powinna być bardziej nauką niż rozrywką
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedzi. Bardzo. Bardzo! Jestem słabo obeznana z tematem fantasy, a nie chcę sięgać po nieciekawe pozycje. Szukam dobrych książek, a nie kolejnych historyjek o do znudzenia typowej drużynie jak z gier RPG, która chodząc od karczmy do karczmy wykonuje różne misje i ratuje świat, bo główny bohater jest wybrańcem 
Ostatnio zmieniony przez szarosen dnia Pon Sty 11, 2010 23:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 21:57 Temat postu: |
|
|
Polecam Ci Trylogię Czarnego Maga autorstwa Trudi Canavan. Mi bardzo się podobała i ma coś wspólnego z Czarnoksiężnikiem z Archipelagu. Magia dostępna tylko dla elity, Ci spoza gildii są tępieni. Magia w walce nie jest zbyt skomplikowana a jednak autorka ciekawie przedstawia walki. Trylogia Czarnego Maga opowiada o dziewczynie ze slumsów, która trafia do Gildii Magów której nienawidzi a większość z nich gardzi nią. Próbuje się w niej dostosować i choć niezbyt jej to wychodzi to jednak na jaw wychodzi jej wielki talent. Myślę, że Ci się spodoba  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szarosen

|
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 22:56 Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedź i za opis książki
Tak się składa, że właśnie nad tą trylogią się zastanawiałam, bo wyczytałam tu gdzieś o niej na forum i mnie zaciekawiła. A teraz już napewno ją przeczytam. Powinnam zacząć od 'Uczennicy maga'?
---
... i czekam na dalsze propozycje z Waszej strony. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Wto Sty 12, 2010 11:57 Temat postu: |
|
|
Nie wiem bo niestety nie czytałem tego prequelu Ale chyba nie koniecznie musisz od niego zaczynać  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
szarosen

|
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 21:42 Temat postu: |
|
|
Wczoraj dostałam w swoje łapki "Gildię magów" i... stanęłam po dwustu stronach. Koniec. Niestety, ta książka do mnie nie trafia - nie mój poziom. Historia może pomysłowa i ciekawa (i postacie do polubienia), jednak trochę za płytka. Nie, nie tego szukam w książkach. Przeczytałam za to ostatnio trochę Gaimana i zdecydowanie mi pasuje, pod każdym względem (szczególnie "Koralina", moje klimaty w 100%!). To jest człowiek o wielkiej wyobraźni. Fantazja z nutą grozy. Dzisiaj z kolei zabrałam się za Dukaja. Nie aż tak w moich klimatach jak Gaiman, ale może wciągnę się w sf, bo zanim się obejrzałam pochłonęłam połowę lektury. Chyba właśnie takich książek szukam - nie tylko opowiedzianych historii, ale czegoś głębiej.
Na razie więc na pierwszym miejscu wśród autorów fantasy są u mnie Le Guin i Gaiman, jak znacie jakiś podobnych pisarzy to czekam na propozycje
[EDIT] Zmiana planów. Nie umiem porzucać w połowie niedoczytanej lektury, więc do "Gildii..." na pewno jeszcze powrócę i to w tym miesiącu. ;] _________________ w naszym strumyku mieszka wydra
przebiegła i jak człowiek chytra;
wszelkie magiczne zna zaklęcia
mowę człowieka i zwierzęcia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Sob Sty 30, 2010 14:13 Temat postu: |
|
|
Co do zaczęcia od Uczennicy Maga, raczej nie koniecznie, lepiej jest ja przeczytać na końcu.
A może skoro nie trylogia Czarnego Maga to może "Elantris"? Ciężko ją dostać ale myślę, że warto się po gimnastykować. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Sob Sty 30, 2010 17:09 Temat postu: |
|
|
| Luthien_Sara napisał: |
A może skoro nie trylogia Czarnego Maga to może "Elantris"? Ciężko ją dostać ale myślę, że warto się po gimnastykować. |
Juz któraś osoba mi ją poleca. Chyba poszukam i przeczytam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Sob Sty 30, 2010 20:47 Temat postu: |
|
|
Myślę, że jest na prawdę dobra, nigdy nie czytałam takiej książki. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|