Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gildia Magów
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Poszukiwacz

PostWysłany: Sob Kwi 04, 2009 21:15    Temat postu: Gildia Magów Odpowiedz z cytatem

...Autorstwa Trudi Canavan:

Gildia Magów to pierwszy tom znakomitej nowej trylogii fantasy, skrzącej się od magii, akcji i przygód. Co roku magowie z Imardinu gromadzą się, by oczyścić ulice z włóczęgów, uliczników i żebraków. Mistrzowie magicznych dyscyplin są przekonani, że nikt nie zdoła im się przeciwstawić, ich tarcza ochronna nie jest jednak tak nieprzenikniona jak im się wydaje. Kiedy bowiem tłum bezdomnych opuszcza miasto, młoda dziewczyna, wściekła na traktowanie jej rodziny i przyjaciół, ciska w tarczę kamieniem - wkładając w cios całą swoją złość. Ku zaskoczeniu wszystkich świadków kamień przenika przez barierę i ogłusza jednego z magów. Coś takiego jest nie do pomyślenia. Oto spełnił się najgorszy sen Gildii: w mieście przebywa nieszkolona magiczka. Trzeba ją znaleźć - i to szybko, zanim jej moc wyrwie się spod kontroli, niszcząc zarówno ją, jak i miasto.

To jest żywcem skopiowane z sklepu, a teraz coś ode mnie:

Książka przedstawia losy nastoletniej dziewczynki, która okazuje się mieć naturalną magiczną moc. Lektura emanuje prostotą i przystępnością tekstu. Przyznam się, że ani razu nie musiałem zaglądać do słownika (książkę oczywiście już przeczytałem i zabieram się za 2 tom). Gorąco polecam bo jest warta każdych pieniędzy (Ahh, przypomina mi Wiedźmina, czemu Sapkowski napisał tylko 7 tomów? xD ).
Podobno dobrą wprawką jest "Uczennica Maga" która pokazuje świat powieści, ale tej książki nie czytałem. ^^

Miłej Lektury!
GambitGrelfer

PostWysłany: Nie Kwi 05, 2009 15:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Książka fajna, występuje w niej ważna rzecz - wymiana elementów. Nie jesteśmy nudzeni od początku do końca jedną postacią, oprócz tego równolegle trwa historia innego bohatera.

Cykl o Czarnym Magu to fajna rzecz. Do ostatniego tomu. Czy końcówka zaskakująca? Bardzo. Myślałem, że Sapek ma problemy z zamknięciem treści. U niego to kwestia stylu, bo po prostu lepiej mu idą jakieś otwarte zakończenia. Ale u Cannavan to jest boląca każdego z nas konwencjonalność. Po prostu nie spodziewałem się po czymś, co mi się podobało, że będzie miało tak banalną końcówkę. Może de facto w realności naszej podobna sytuacja nie jest banalna, ale na pewno słaba końcówka niszczy wydźwięk.

Żeby iść za ciosem. Po co właściwie wprowadzać nazwy nowych zwierząt? Z tyłu jest słowniczek (ciekawe gdzie to było, nie?), który wyjaśnia te nazwy, ale mimo wszystko uważam, że dodanie nazwy pewnego pająka, który występuje gdzieś tam wyjątkowo często jest idiotyzmem, bo kiedy przeczytamy "xxxYYYxxx" to trzeba przerwać czytanie, cofnąć się do na ostatnią stronę, sprawdzić i lecieć dalej, albo zatrzymać się i zastanowić: "zaraz, zaraz... co to było... pod ziemią więc nie to, co innego latało, więc to będzie siamto, albo bamto". Najwyraźniej nie do wyobrażenia jest, by człowiekowi na nazwę pająk nie stawał przed oczami obraz czegoś małego włochatego z ośmioma nogami, co średnio połykamy w liczbie dwóch sztuk na rok.

Żeby nie było, że jestem na nie, bo tak nie jest. Świetnie są stworzone stosunki społeczne, mechanizmy działania grup. Może nie są wybitnymi odzwierciedleniami realiów, ale czegoś co dzisiaj nazywamy "okrutną rzeczywistością".

Generalnie seria do polecenia. Galeria książki, która buduje się wokół pani Cannavan ma w planach wypuszczenie do księgarń 22 kwietnia pierwszego tomu nowej trylogii Era Pięciorga.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
hologram0

PostWysłany: Wto Kwi 14, 2009 17:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Całkiem niezła książka, przyjemnie się czyta.
Pina92

PostWysłany: Wto Maj 05, 2009 16:11    Temat postu: Cudo Odpowiedz z cytatem

"Gildia Magów" jest akurat średnia, ale następne dwa tomy, a już szczególnie "Wielki Mistrz" to dzieła światowego formatu.
Zresztą... Całą trylogie przeczytałam z zapartym tchem.

Choć szczerze powiem - poniekąd przewidziałam zakończenie i od początku wiedziałam kto jest dobry, a kto zły ^^. Hehe.

Czekam na sequel ;p - trylogie o dalszych losach Sonei.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
GambitGrelfer

PostWysłany: Wto Maj 05, 2009 16:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wielki Mistrz według mnie niszczy totalnie klimat całej trylogii. Razz Gdyby nie ten denny chwyt znany pod nazwą "typowa amerykańska wstawka" to było by nawet fajnie.
Poszukiwacz

PostWysłany: Wto Maj 05, 2009 21:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi najbardziej się podobała 1 część, ale cała trylogia przyjemna ^^
olcia1

PostWysłany: Sro Maj 13, 2009 11:53    Temat postu: .... Odpowiedz z cytatem

nom gildia magow jest niezla... nowicjuszka tez... Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
sebo092

PostWysłany: Sro Cze 03, 2009 11:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja do trylogii podszedłem trochę niechętnie. Czytając pierwszy tom byłem zawiedziony, ale wszystko powoli nabierało tempa. Wg. mnie najlepszą częścią jest część 2, natomiast zakończenie całej fabuły jak dla mnie było pójściem na łatwiznę... Ogółem cały bieg akcji na ostatnim odcinku był nie tyle chaotyczny, co napisany szybko, "byle skończyć". Takie bynajmniej odniosłem wrażenie.
Mimo wszystko historia ciekawa, wciągająca, warta przeczytania Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer GG
Sally

PostWysłany: Sro Cze 03, 2009 17:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam tę książkę w domu, ale jeszcze nie czytalam...

cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl
Powrót do góry
gdzieś_tam

PostWysłany: Pon Cze 08, 2009 14:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja przeczytałam tylko 1 cześć... nie wiem czemu nie ciągnie mnie do przeczytania kolejnych, mimo, że książka niczego sobie. Być może nie spotkałam nikogo, kto byłby tak zachwycony książką i mnie do niej przekonał.
od pewnego czasu się zastanawiam, ale na razie nic z tego... Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
olcia1

PostWysłany: Sro Cze 10, 2009 6:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trudi Canavan napisała Ere Pieciorga i preqel trylogii czarnego maga- Uczennica Maga
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość WP Kontakt
yen

PostWysłany: Sob Cze 13, 2009 22:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja przeczytałam i ta książka rzuciła mnie na kolana;) Zarówno Gildia Magów, jak i Nowicjuszka były rewelacyjne po prostu;) Jednak najlepsza część to moim zdaniem część ostatnia - Wielki Mistrz. Myślałam że nie będzie już nic co porwie moje serce tak jak wiedźmin ASa a jednak... Zwrotów akcji nie brakuje i naprawdę czytelnik nie jeste w stanie się oderwać od tego tomu. Natomiast teraz czytam właśnie Uczennicę Maga. Ma 810 stron!Smile Jak dla mnie to fajnie, lubię długie książki;) Na razie akcja pomału się rozwija, a autorka nie nudzi;) Chce się czytać i dowiedzieć się co będzie dalej. Tessia (główna bohaterka jak mniemam) jest samorodnym magiem i... No i... Nie będę zdradzać szczegółówWink Po prostu polecam;)
gdzieś_tam

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 10:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chyba się muszę porządnie zmobilizować i przeczytać. Yen tak ładnie i z takim entuzjazmem pisze o tych książkach.... Very Happy
Powrót do góry
yen

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 11:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam naprawdę. Jest tam wyraźnie zarysowany problem niższych i wyższych klas, czyli coś co myślę w dzisiejszym świecie funkcjonuje jeżeli nie zawsze otwarcie to na pewno skrycie. Jak zaczęłam czytać po południu to ani się obejrzałam a była 4 w nocy. Naprawdę warto przeczytać. Zwrotów akcji nie brakuje, jest tam nie tylko magia, ale zwykłe szare życie, obfitujące w brud i kradzieże. Kontrastów nie brakuje i w ogóle cały cykl jest rewelacyjny. Ale to chyba z mojego sposobu pisania nawet widać, że ja się za te książki bym dała pokroićWink Very Happy
gdzieś_tam

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 12:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ok, ok. Przeczytam. Ciekawe, czy będę równie zachwycona? Wink
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 1 z 8

Skocz do: