Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Książki p. Wojciecha Cejrowskiego "Rio Anaconda" &
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura podróżnicza i przygodowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hologram0

PostWysłany: Sro Kwi 08, 2009 17:29    Temat postu: Książki p. Wojciecha Cejrowskiego "Rio Anaconda" & Odpowiedz z cytatem

Zdziwiłem się, że nie ma tutaj tego tematu. Wszak książki W. C. to bestsellery. Chciałbym dowiedzieć się jakie jest wasze zdanie na ten temat. Czy czytaliście i jak oceniacie. Ja czytałem i powiem szczerze, że książki są świetne. O ile "Gringo wśród dzikich plemion" skupia się bardziej na podróży, na przygodzie o tyle "Rio Anaconda" jest bardziej... hmm... filozoficzna.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Edyta
Moderator

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 9:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może źle robię, ale osoba autora i jego zachowanie mnie odrzucają, zatem ja odrzucam Jego prozę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Madalleno

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 12:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam podobnie, nie przepadam za panem Cejrowskim i pewnie sama nie kupiłabym jego książek, ale zdarzyło się tak, iż znalazły się u mnie w domu, więc postanowiłam chociaż zerknąć. To była książka "Rio Anaconda". Najpierw zwróciły moją uwagę piękne zdjęcia, a dopiero potem treść i nawet mi się podobało.

Wiem, że są dwie wersje książek, z kolorowymi zdjęciami i czarnobiałymi (wersja tańsza). Uważam jednak, że nie ma po co się sięgać po tą uboższą wersję, bo pół (jak nie więcej) uroku kryje się właśnie w tym przepięknych zdjęciach Smile
maja_c

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 13:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To prawda Madalleno, co do zdjęć masz całkowitą rację Wink
A ja lubię pana Cejrowskiego. To prawda, że ma specyficzny sposób bycia, czasami może jego opinie na pewne tematy są niezbyt taktowne, ale jednak w ogólnym rozrachunku cenię go za ciekawe sprawozdania podróży (również filmy) i to chyba wygrywa. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
hologram0

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 13:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bardzo cenię W. Cejrowskiego, jest to człowiek, który nie ukrywa tego co myśli. A ja wielu kwestiach się z nim zgadzam. Jego książki są znakomite, a patrzenie przez pryzmat autora na jego książki to kompletna ignorancja.
maja_c

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W średniowieczu większość dzieł była anonimowa. W takim przypadku nie było możliwości jakiegokolwiek stronnictwa w opinii. Myślę, że to dobry patent Very Happy Może wtedy łatwiej by nam było skupić się na treści lektury, podejść do niej z neutralnej pozycji.
Powrót do góry
Madalleno

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy to ignorancja. Nie podoba mi się sposób wypowiadania pana Cejrowskiego, nie podobają mi się jego poglądy ani żarty. Trudno więc bym z zaciekawieniem sięgała po jego książki. I nie widzę w tym ignorancji.

Niemniej inaczej pan Cejrowski zachowuje się w mediach, inaczej wypowiada się w książkach. Przede wszystkim w książkach pokazuje inny świat i ludzie, a nie wybija swoją postać na pierwszy plan.

Wink
hologram0

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale w należy raczej rozpatrywać wartość dzieła, a nie oceniać jej autora. Przecież w ten sposób można by odrzucić bardzo wiele znakomitych tytułów. Sam wielu autorów nie lubię, ale staram się czytać, tym bardziej jeżeli są to książki w jakiś sposób ważne.
Madalleno

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście masz rację,ale czasem trudno pokonać własną niechęć Wink
maja_c

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Słusznie. Nie dajmy się okradać z dobrej literatury przez podatność na wpływy charakteru osoby autora Wink
Powrót do góry
hologram0

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 16:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli ktoś lubi Pratchetta. Widać, że pan Cejrowski czytuje tegoż autora i humor zaprezentowany w książce jest bardzo podobny do tego pratchettowskiego.
Edyta
Moderator

PostWysłany: Czw Kwi 16, 2009 8:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No dobrze. Ale większość znanych autorów nie udziela się aż tak publicznie, nie manifestuje swoich dość radykalnych i raczej mało demokratycznych poglądów.

Ale skoro tak zachwalacie książki, to może i mnie kiedyś przez przypadek wpadnie w ciapki jakiś tytuł Cejrowskiego Smile.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Madalleno

PostWysłany: Czw Kwi 16, 2009 11:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ach, momentami nawet szowinistycznych Razz
hologram0

PostWysłany: Czw Kwi 16, 2009 15:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Większość autorów nie udziela się publicznie, bo większość autorów nie pracuje w telewizji, w radio i w prasie, nie prowadzi też swoich programów autorskich. Myślę, że gdyby się udzielali to zmienilibyśmy opinie o niektórych. Ja staram się zawsze zapoznać z biografią autora i powiem szczerze, że w większości są to postacie nie wzbudzające we mnie sympatii.
Ilona

PostWysłany: Pią Kwi 24, 2009 12:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Edyta napisał:
Może źle robię, ale osoba autora i jego zachowanie mnie odrzucają, zatem ja odrzucam Jego prozę.

A co konkretnie Cię odrzuca? Byłaś na jakimś spotkaniu z Cejrowskim, czy znasz go tylko z TV ? Smile

Ja byłam ignorantką, dpóki nie przyszło mi organizować z nim czatu Very Happy Doświadczenie niezwykłe Smile Facet z bardzo mocnymi zasadami- np. w niedzielę pod żadnym pozorem nie Very Happy trzeba było widzieć, jak starałam się dobierać słowa, żeby znowu z czymś nie wyskoczyć, a i tak kilka gaf popełniłam Wink

A potem ... popsuty net, gość na bosaka, wykazujący anielską cierpliwosć i czat przez telefon Very Happy

Jedna z większych zalet Cejrowskiego- odpisuje zwykłym ludziom Smile

Ksiązki przeczytałam dopiero później i żałuję, że nie ma ich więcej:) Osobiście podziwiam jego optymizm i dość lekkie podejcie do własnej osoby.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura podróżnicza i przygodowa Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: