Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dzienniki Sylwia Plath

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Biografie, Autobiografie, Wspomnienia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Madalleno

PostWysłany: Czw Kwi 09, 2009 21:19    Temat postu: Dzienniki Sylwia Plath Odpowiedz z cytatem

Dzienniki Sylwii Plath zrobiły na mnie niesamowite wrażenie. Poznajemy autorkę jako nastolatkę. Opisuje swoje pasje, podróże, chłopaków. Na każdym kroku towarzyszą jej książki. Studiuje literaturę, później ją wykłada. Wychodzi za poetę.
Niesamowity jest kontrast, początkowej Sylwii i tej z ostatnich stron dziennika. Jak staje się samotną, nieszczęśliwą kobietą. Jak z dnia na dzień zbliża się do ostateczności. To opis poszczególnych stadiów smutku i cierpienia, z których nie ma już odwrotu.

Czytałam je dwa lata temu, ale ilekroć spojrzę na tę książkę mam ochotę do niej wrócić...

Czy ktoś czytał Dzienniki ? Czy towarzyszyły podobne uczucia ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Edyta
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 10, 2009 7:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja bardzo dużo słyszałam o tej pozycji. W sumie dość skrajnych ocen. I poluję na ten tytuł, ale nie mogę znaleźć. A jakoś wypożyczenie mnie nie wciąga.

Oglądałam za to film pt. "Sylvia". Zrobił na mnie duże wrażenie. Film pokazuje to, o czym piszesz. Zmianę wewnętrzną, ale i po trosze zewnętrzną też, poetki. Jak poddaje się mężowi, poświęca dla niego, co raz bardziej oddalając od siebie i upadając.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Madalleno

PostWysłany: Pią Kwi 10, 2009 9:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Też oglądałam film i uważam, iż świetnie dopełnia on książkę.
Nie dziwie się skrajnym ocenom Dzienników, gdyż budzi ona mieszane uczucia. Dużo w niej kontrastów, sporo niedopowiedzeń. Zapewne nie jest to lekka lektura, która nie wymaga od czytelnika zaangażowania.

Miałam szczęście kupić książkę, a chyba krótko po tym została wycofana.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Edyta
Moderator

PostWysłany: Pią Kwi 10, 2009 11:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ah, szczęściara, chciałoby się rzec.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Madalleno

PostWysłany: Pią Kwi 10, 2009 14:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widziałam ostatnio tę książkę na kilku aukcjach na allegro.pl, ale ceny były astronomiczne. Widocznie bardzo trudno dostać tę pozycję.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Biografie, Autobiografie, Wspomnienia Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: