| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
hologram0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 8:39 Temat postu: "Dzienniki" S. Kisielewskiego |
|
|
Może ktoś czytał? Jeżeli nie, to szczerze polecam. Są to zapiski z lat 1968-1982 (z tym że w ostatnich latach autor pisywał coraz rzadziej). Pomysł ich powstania narodził się jakoby z konieczności. Kisielowi zakazano pisywania w prasie (po słynnej wypowiedzi o "dyktaturze ciemniaków"), więc aby zaspokoić potrzebę dzielenia się przemyśleniami, zaczął prowadzić dziennik. Pisał go dla siebie, choć często wspominał na jego łamach, że po upadku komunizmu może go wydać. Niewinny dziennik rozrósł się do gigantycznych rozmiarów i tak powstały "Dzienniki", wydane pierwszy raz w 1996r.
Kto nie zna postaci Kisiela niech żałuje. Jest to jedna z najciekawszych postaci XX w. w Polsce. Polityk, kompozytor, dziennikarz, prozaik, a nade wszystko nonkonformista. Jego "Dzienniki" są zapiskiem rozważań nad polityką i wydarzeniami na świecie, są komentarzem do nich. Autor często polemizuje sam ze sobą, z braku innej możliwości. Jego poglądy to tzw. konserwatywny liberalizm, który jest mi szczególnie bliski. Dlatego postać S. Kisielewskiego tak mnie fascynuje.
Polecam "Dzienniki" i zbiory felietonów Kisiela. Wszak jest on przez wielu uważany za niezrównanego mistrza felietonu (przeze mnie także). _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|