| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 12:08 Temat postu: |
|
|
A nie zdarzyło Ci się, Madalleno, samej wyrażać czasem twierdzeń stereotypowych na temat kobiet, choćby takiego jak "baba za kierownicą!"? Wszyscy posługujemy się stereotypami, bo tak jest łatwiej, szybciej się skomunikować, to jest jakiś schemat dzięki któremu można od razu coś/kogoś ocenić. Posługujemy się peryferyjnym torem myślowym, bo wiele czynników ogranicza nasze centralne myślenie, czyli po prostu analizowanie dokładnie wszystkiego, branie pod rozwagę, merytoryczną ocenę komunikatu.
Wracając do meritum - każdy człowiek, w tym więc i kobiety, utrwalają stereotypy. Nie popieram takiego działania, ale czasami trzeba czy inaczej nie można odnieść się do danej sytuacji (komunikatu). Pomaga to czasami przetrwać w ekstremalnych warunkach ( ). Ważne jest, by rozróżniać konieczność od kaprysu.
Ale się wymądrzyłam i w dodatku sama sprowadziłam rozmowę na OT hehe _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 17:22 Temat postu: |
|
|
I teraz nie wiem, czy coś powiedzieć czy nie, tak straszysz tym OT  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 14:18 Temat postu: |
|
|
| Książki które ludzi kwalifikują do 'literatury kobiecej' nie bardzo mnie interesuja. Faktycznie są jakies nudnawe i ogolnie niewiele w nich akcji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 8:56 Temat postu: |
|
|
| Madalleno napisał: | I teraz nie wiem, czy coś powiedzieć czy nie, tak straszysz tym OT  |
A mów, co tam, w końcu czasy reżimu się skończyły
(tylko wszystko w rozsądnych granicach)
 _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pipi

|
Wysłany: Sro Maj 06, 2009 7:04 Temat postu: |
|
|
| Mnie też wkurza termin "literatyra kobieca", bo to w ogólnym pojęciu książki takie co to "ona tylko czeka aby on ją dotkął, wziął w ramiona, pocałował", no takich to ja akurat też nie biorę do ręki. Ale zgadzam się z Maja_c, że nie wszystkie są przecież takie. Osobiście też lubię ten rodzaj pisania tak zwany niezbyt ambitny, po ciężkim dniu kiedy mam wszystkiego (czytaj - głównie swoich dzieci, nic dziwnego kiedy przebywa się z nimi 24 na dobę) dość. A to wcale nie znaczy, że muszę kogoś do tego zmuszać. Sama kiedyś się twierdziłam, że czytać tego nie będę, ale widać gusta się zmieniają. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 11:01 Temat postu: |
|
|
Oczywiście (i na szczęście) nie wszystkie książki zaliczone do tego gatunku są takie.
Znajdują się tam także wyjątkowe książki.
Dla mnie na przykład taką książką była "Dziewczyna z zapałkami" Anny Janko albo "Sen zielonych powiek" Edyty Szałek. Zaliczone do literatury kobiecej, ale nie są błahe, płytkie. Czyta się je przyjemnie i szybko, ale zostawiają jakiś ślad w pamięci czytelnika. A nie tak jak inne książki, które przeczytasz, a mimo to zostawiają pustkę, a za dwa miesiące nie umiesz jej oddzielić w pamięci od innych książek.
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 13:25 Temat postu: |
|
|
Najważniejszym aspektem książki literatury kobiecej- jak zresztą każdej książki- jest właśnie fakt, że zostawia po sobie jakiś ślad; kiedy łatwo się o jakiejś książce nie zapomina, daje ona do myslenia. A że akurat takich książek jest mało w literaturze kobiecej to już inna kwestia. Zresztą każdy patrzy na to pod innym kątem, dla jednego książka taka byłaby płytka, dla drugiego ukazuje wiele wartości. _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 13:28 Temat postu: |
|
|
Owszem, dlatego literatura kobieca ma tyle czytelniczek...
Ja osobiście w tym gatunku szukam "perełek", czegoś co odbiega od standardu (niezwykle zaniżonego) literatury kobiecej.
Resztę książek chcąc nie chcąc zapominam.. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 13:35 Temat postu: |
|
|
W tym rodzaju książek trudno znaleźć coś naprawdę oryginalnego... Ale i takie ksiażki się ponoć zdarzają, choć ja osobiście się z takimi nie spotkałam. Jeszcze ;D _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 13:40 Temat postu: |
|
|
Ja do tej pory spotkałam się z kilkoma, mogłabym je policzyć na palcach jednej ręki..
Ale kto szuka, to znajdzie...  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pipi

|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 7:00 Temat postu: |
|
|
| Madalleno napisał: | Ja do tej pory spotkałam się z kilkoma, mogłabym je policzyć na palcach jednej ręki..
Ale kto szuka, to znajdzie...  |
A mogłabyś nam zdradzić tytuły? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 13:02 Temat postu: |
|
|
W poprzednich postach wymieniłam dwa takie tytuły  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pipi

|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 15:06 Temat postu: |
|
|
A wspomniałaś, że kilka tzn że więcej nie znalazłaś? ( I wbrew pozorom nie jest to pytanie podchwytliwe )
Tamte dwa już sobie spisałam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Maj 15, 2009 15:08 Temat postu: |
|
|
Kurcze.. muszę przeszukać pamięć (albo notatnik) bo tytuły wyleciały mi z głowy  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marti91

|
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 17:47 Temat postu: ((: |
|
|
Witam jestem tu nowa
Uważam że książki dla kobiet powiny opowiadać o ich problemach i życiowych rozterkach chodz są też różne kobiety i każda powinna znaleść jakąś książkę dla siebie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|