| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
kelpie0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 10:15 Temat postu: Wiedźmin Sapkowskiego; Piruety i półpiruety |
|
|
Witam, zdziwił mnie brak w tym dziale dyskusji lu chociażby tematu o Wiedźminie, więc postanawiam go stworzyć
Jako, że ma to być dyskusja, zapytam, czy uważacie, że styl walki jaki stosował Geralt: piruety i inne elementy tanecznego rzemiosła dałoby się wykorzystać w jakiś sposób w codziennej/normalnej walce. Poruszałam już ten temat na wiedźmińskim forum i tam doszliśmy do wniosku, że właściwie wykonując manewr typu piruet znajdujemy się chwilowo plecami do osoby, z którą walczymy ,a wtedy ona może spokojnie nas uderzyć (przecież nie mamy szybkości wiedźmina ) i tu jest pies pogrzebany
Czyli, że w normalnej walce taki manewr nie mógłby być wykorzystany, a co myślą o tym ludzie, którzy piszą na tym forum?
Może, jakieś głębsze refleksje na ten temat ktoś ma.
kelpie0 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 11:41 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, że w dzisiejszej walce, można wykorzystywać takie rzeczy. Dlaczego? No choćby dlatego, że to świetnie wygląda ;]. Niestety w prawdziwej walce, jak np. na turniejach organizowanych przez bractwa odtwórstwa historycznego, to właśnie ma ten mankament, że wystarczy popchnąć kogoś, kto jest w trakcie obrotu i tamten już się wybija z rytmu.
Przypominam, że Geralt to mutant ;] Jemu takie rzeczy wychodziły przede wszystkim z tego powodu. Ludzie tak nie potrafią po prostu walczyć. _________________ Gambit Grelfer
http://allegro.pl/show_item.php?item=664513252 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kelpie0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 11:56 Temat postu: |
|
|
Ale w walce na śmierć i życie, to już raczej nie I nie chodzi tylko o wybicie z rytmu, po prostu można dostać sztych w plecy (przepraszam, jeżeli źle użyję jakiś terminów, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi ) i... zginąć
PS. Gdzie powinien być Wiedźmin, bo znalazłam go w literaturze dla dzieci i młodzieży? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 11:58 Temat postu: |
|
|
No bo ktoś uznał, że tam pasuje najlepiej. Bywa. Jednak jest to zupełnie inny temat od tego tutaj.
Próbowałaś/eś wbić kiedyś coś w kogoś, kiedy ten się kręcił?
Podpowiem: to trudniejsze niż się wydaje  _________________ Gambit Grelfer
|
| Powrót do góry |
|
 |
kelpie0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 12:13 Temat postu: |
|
|
Ale przecież nie kręci się tak szybko, żeby to było niemożliwe?
A może na przykład wtedy ciąć po prostu poziomo, mała możliwość nietrafienia, a skoro jeszcze się sam obraca, to już wogóle cud/miód przecięty na pół, ale to tylko teoria, nie znam się. Da się tak? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 12:21 Temat postu: |
|
|
O jejku, można wszystko, ale:
- obrót się robi po coś
- nie robi się obrotu w prawdziwej walce, jeśli to grozi oberwaniem
- naprawdę, jak walczysz, to nie zastanawiasz się przeważnie nad jakimś skomplikowanymi działaniami. Tutaj akurat sapek trochę przesadził ;]
- piruet to raczej forma uniku, niż figura funkcjonująca sama sobie. A jak unikasz, to znaczy, że przeciwnik ma ułożenie broni takie, że ma ograniczoną możliwość ciosów, wszystko co ma w rękach powoduje, że ciągnie go to za sobą. To chyba nawet nosi jakąś nazwę w fizyce ;] _________________ Gambit Grelfer
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 13:45 Temat postu: |
|
|
Technika walki Geralta bardzo przypomina trochę technikę samuraja. Jak najmniej zwarcia, a jak najwięcej uników, sztychów itp. Można by tak walczyć, ale na pewno nie w bractwie rycerskim. Ponieważ w walkach rycerskich chodzi właśnie o zwarcie i zawsze można zasłonić się tarczą. Jednak gdyby ustalić odpowiednie zasady, to można by tak walczyć. Jest to na pewno widowiskowe.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:23 Temat postu: |
|
|
W polskim rycerstwie panuje pewien ogólny zakaz korzystania z pchnięć sztychów itd ;] Nie wiem jak walczą samuraje i nie mogę tego ocenić, ale zupełnie inaczej wygląda walka w bitwie, a w pojedynku jeden na jeden. Bez względu na kulturę. _________________ Gambit Grelfer
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:35 Temat postu: |
|
|
Sam jest członkiem bractwa, więc trochę się na tym znam. Oczywiście masz rację z tymi sztychami, dlatego mówię, że chodzi tu raczej o zwarcie i szczęk metalu. Jednak np. broń samurajów nie nadaje się do zwarcia, dlatego jest więcej uników itp. i dlatego też samurajowie nigdy nie chodzili okuci w żelazo od stóp, do głów. Wiedźmin tak samo. No może poza filmem, gdzie o ile pamiętam tak jakoś na początku ubrał się w zbroję. Chociaż mogę się mylić.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:46 Temat postu: |
|
|
Samurajom było bliżej ze stylem walki chyba do sarmackiej szabli, jak tak popatrzę na przekrój broni. Wiesz, zakrzywienie do sztychu, ale też głównie na cięcia nastawione. _________________ Gambit Grelfer
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:59 Temat postu: |
|
|
Masz rację. Szabla właściwie nie nadaje się do pchnięć, jednak można je wykonywać i często to robiono. Chociaż do pchnięć nosiło się sztylet, nosili go też samuraje. A jeżeli o nich chodzi to faktycznie mieli oni broń i technikę walki podobną do Sarmatów polskich. Wszystko ze Wschodu  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Niewidzialna

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:22 Temat postu: |
|
|
| A co do piruetów, to przecież stosuje sie je chyba jako unik, jeśli ktoś właśnie wykonuje cios, więc twój przeciwnik nie moze być taki szybki, żeby podczas, gdy robisz unik ciąć po raz drugi. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:55 Temat postu: |
|
|
No to już ustaliliśmy wcześniej
Najfajniejsze mimo wszystko są uniki z ominięciem i blokadą, jeśli ktoś umie sobie to wyobrazić trzeba minąć przeciwnika tak, żeby zostawić go od strony swojej broni za sobą, a najlepiej jeszcze zablokować drugą ręką łokieć przeciwnika, żeby nie mógł się obrócić za szybko  _________________ Gambit Grelfer
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 17:22 Temat postu: |
|
|
Ja preferuję jednak porządne zwarcie tarczy z bronią lub broni, z bronią przeciwnika. Kiedy zasłona tarczą się nie uda, dostajesz cios w zakuty (w metal) łeb i trochę to oszałamia, jednak to jest to.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 20:16 Temat postu: |
|
|
Cóż, ten styl walki (jaki preferował Geralt) z pewnością nie sprawdził by się u nas a przede wszystkim z powodu jego nadludzkiej szybkości, to pozwalało mu narażać się na ciosy a jednak ich unikać lub atakować zanim przeciwnik próbował kontratakować. Pamiętajmy też, że Geralt walczył z "potworami" wszelkiej maści. Na ten przykład, w walce z wywieraną na niewiele przydała by się drewniana tarcza lub metalowa, która dodatkowo spowolniła by jego ruchy! _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|