Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wiedźmin Sapkowskiego; Piruety i półpiruety
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kelpie0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 10:15    Temat postu: Wiedźmin Sapkowskiego; Piruety i półpiruety Odpowiedz z cytatem

Witam, zdziwił mnie brak w tym dziale dyskusji lu chociażby tematu o Wiedźminie, więc postanawiam go stworzyć Wink

Jako, że ma to być dyskusja, zapytam, czy uważacie, że styl walki jaki stosował Geralt: piruety i inne elementy tanecznego rzemiosła dałoby się wykorzystać w jakiś sposób w codziennej/normalnej walce. Poruszałam już ten temat na wiedźmińskim forum i tam doszliśmy do wniosku, że właściwie wykonując manewr typu piruet znajdujemy się chwilowo plecami do osoby, z którą walczymy ,a wtedy ona może spokojnie nas uderzyć (przecież nie mamy szybkości wiedźmina Rolling Eyes ) i tu jest pies pogrzebany Wink

Czyli, że w normalnej walce taki manewr nie mógłby być wykorzystany, a co myślą o tym ludzie, którzy piszą na tym forum? Very Happy

Może, jakieś głębsze refleksje na ten temat ktoś ma.

kelpie0
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
GambitGrelfer

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 11:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oczywiście, że w dzisiejszej walce, można wykorzystywać takie rzeczy. Dlaczego? No choćby dlatego, że to świetnie wygląda ;]. Niestety w prawdziwej walce, jak np. na turniejach organizowanych przez bractwa odtwórstwa historycznego, to właśnie ma ten mankament, że wystarczy popchnąć kogoś, kto jest w trakcie obrotu i tamten już się wybija z rytmu.

Przypominam, że Geralt to mutant ;] Jemu takie rzeczy wychodziły przede wszystkim z tego powodu. Ludzie tak nie potrafią po prostu walczyć.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kelpie0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 11:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale w walce na śmierć i życie, to już raczej nie Smile I nie chodzi tylko o wybicie z rytmu, po prostu można dostać sztych w plecy (przepraszam, jeżeli źle użyję jakiś terminów, ale mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi Smile) i... zginąć Razz

PS. Gdzie powinien być Wiedźmin, bo znalazłam go w literaturze dla dzieci i młodzieży?
Powrót do góry
GambitGrelfer

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 11:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No bo ktoś uznał, że tam pasuje najlepiej. Bywa. Jednak jest to zupełnie inny temat od tego tutaj.

Próbowałaś/eś wbić kiedyś coś w kogoś, kiedy ten się kręcił?
Podpowiem: to trudniejsze niż się wydaje Razz
kelpie0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 12:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale przecież nie kręci się tak szybko, żeby to było niemożliwe? Smile

A może na przykład wtedy ciąć po prostu poziomo, mała możliwość nietrafienia, a skoro jeszcze się sam obraca, to już wogóle cud/miód Wink przecięty na pół, ale to tylko teoria, nie znam się. Da się tak?
Powrót do góry
GambitGrelfer

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 12:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O jejku, można wszystko, ale:
- obrót się robi po coś
- nie robi się obrotu w prawdziwej walce, jeśli to grozi oberwaniem
- naprawdę, jak walczysz, to nie zastanawiasz się przeważnie nad jakimś skomplikowanymi działaniami. Tutaj akurat sapek trochę przesadził ;]
- piruet to raczej forma uniku, niż figura funkcjonująca sama sobie. A jak unikasz, to znaczy, że przeciwnik ma ułożenie broni takie, że ma ograniczoną możliwość ciosów, wszystko co ma w rękach powoduje, że ciągnie go to za sobą. To chyba nawet nosi jakąś nazwę w fizyce ;]
hologram0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 13:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Technika walki Geralta bardzo przypomina trochę technikę samuraja. Jak najmniej zwarcia, a jak najwięcej uników, sztychów itp. Można by tak walczyć, ale na pewno nie w bractwie rycerskim. Ponieważ w walkach rycerskich chodzi właśnie o zwarcie i zawsze można zasłonić się tarczą. Jednak gdyby ustalić odpowiednie zasady, to można by tak walczyć. Jest to na pewno widowiskowe. Smile
GambitGrelfer

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W polskim rycerstwie panuje pewien ogólny zakaz korzystania z pchnięć sztychów itd ;] Nie wiem jak walczą samuraje i nie mogę tego ocenić, ale zupełnie inaczej wygląda walka w bitwie, a w pojedynku jeden na jeden. Bez względu na kulturę.
hologram0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sam jest członkiem bractwa, więc trochę się na tym znam. Oczywiście masz rację z tymi sztychami, dlatego mówię, że chodzi tu raczej o zwarcie i szczęk metalu. Jednak np. broń samurajów nie nadaje się do zwarcia, dlatego jest więcej uników itp. i dlatego też samurajowie nigdy nie chodzili okuci w żelazo od stóp, do głów. Wiedźmin tak samo. No może poza filmem, gdzie o ile pamiętam tak jakoś na początku ubrał się w zbroję. Chociaż mogę się mylić. Smile
GambitGrelfer

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Samurajom było bliżej ze stylem walki chyba do sarmackiej szabli, jak tak popatrzę na przekrój broni. Wiesz, zakrzywienie do sztychu, ale też głównie na cięcia nastawione.
hologram0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz rację. Szabla właściwie nie nadaje się do pchnięć, jednak można je wykonywać i często to robiono. Chociaż do pchnięć nosiło się sztylet, nosili go też samuraje. A jeżeli o nich chodzi to faktycznie mieli oni broń i technikę walki podobną do Sarmatów polskich. Wszystko ze Wschodu Wink
Niewidzialna

PostWysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co do piruetów, to przecież stosuje sie je chyba jako unik, jeśli ktoś właśnie wykonuje cios, więc twój przeciwnik nie moze być taki szybki, żeby podczas, gdy robisz unik ciąć po raz drugi.
Powrót do góry
GambitGrelfer

PostWysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to już ustaliliśmy wcześniej Razz

Najfajniejsze mimo wszystko są uniki z ominięciem i blokadą, jeśli ktoś umie sobie to wyobrazić Razz trzeba minąć przeciwnika tak, żeby zostawić go od strony swojej broni za sobą, a najlepiej jeszcze zablokować drugą ręką łokieć przeciwnika, żeby nie mógł się obrócić za szybko Razz
hologram0

PostWysłany: Wto Kwi 14, 2009 17:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja preferuję jednak porządne zwarcie tarczy z bronią lub broni, z bronią przeciwnika. Kiedy zasłona tarczą się nie uda, dostajesz cios w zakuty (w metal) łeb i trochę to oszałamia, jednak to jest to. Razz
Poszukiwacz

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 20:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cóż, ten styl walki (jaki preferował Geralt) z pewnością nie sprawdził by się u nas a przede wszystkim z powodu jego nadludzkiej szybkości, to pozwalało mu narażać się na ciosy a jednak ich unikać lub atakować zanim przeciwnik próbował kontratakować. Pamiętajmy też, że Geralt walczył z "potworami" wszelkiej maści. Na ten przykład, w walce z wywieraną na niewiele przydała by się drewniana tarcza lub metalowa, która dodatkowo spowolniła by jego ruchy!
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: