| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 12:23 Temat postu: Prus "Lalka" |
|
|
A jakie wspomnienia (bardziej lub mniej odległe) macie po "Lalce" Prusa ?
Pamiętam, że w liceum opinie były bardzo podzielone i skrajne  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 12:27 Temat postu: |
|
|
Bardzo cenna dla mnie lektura, a przynajmniej jej interpretacja! Wiele rzeczy można się dowiedzieć o sobie i innych ludziach, jak mogą myśleć, a przede wszystkim, jak się bardzo różnią.
Polecam do przeczytania ze zrozumieniem i refleksją Pod fabułą kryją się ciekawe rzeczy ;] _________________ Gambit Grelfer
http://allegro.pl/show_item.php?item=664513252 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 12:31 Temat postu: |
|
|
Właśnie zabieram się do drugiej lektury "Lalki". Pierwszy raz czytałam w liceum i całkowicie mnie zachwyciła. Zresztą w ogóle lubię utwory Prus, nawet jego historycznego "Faraona".
Ale znam osoby, których "Lalka" nudzi i zupełnie nie widzą w niej żadnego sensu... _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 13:41 Temat postu: |
|
|
"Lalka" jest znakomita też jako obraz epoki. Dla mnie jest ona jedną z książek, które najlepiej pokazują relacje społeczne w mieście w końcówce XIX wieku. Autor uchwycił moment, w którym epoka arystokracji odchodzi do lamusa. Przykładem był Wokulski, człowiek bez urodzenia, ale z majątkiem, a także Żydzi. Wspaniała powieść historyczna. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 13:56 Temat postu: |
|
|
Widzę, że Ty wszędzie doszukujesz się historii
Takie skrzywienie zawodowe ?  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:05 Temat postu: |
|
|
Po prostu lubię, kiedy książka oddaje realia epoki, bądź wymyślonego świata. Nie lubię nielogiczności i pomyłek. Odbierają one książce urok i obnażają niewiedzę i brak oczytania autora.
Poza tym lubię historię możesz nazwać to zboczeniem  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 21:05 Temat postu: |
|
|
A co myślicie o losach Wokulskiego ? Jak waszym zdaniem się potoczyły?
Wszak Prus nie rozstrzyga tej kwestii. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 9:28 Temat postu: |
|
|
Chyba wstyd się przyznać..., ale nie czytałam "Lalki". W liceum podpierałam się opracowaniami, streszczeniami, opowieściami koleżanek i kolegów i jakoś przeszłam do ciekawszych lektur z XX wieku . _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 11:55 Temat postu: |
|
|
Wstyd, nie wstyd.. Pewnie wyjątkiem nie jesteś Sama też odpuściłam sobie nie jedną lekturę.
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:12 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem są dużo nudniejsze lektury od "Lalki". Dzieło Prusa wydaje mi się bardzo dobre w porównaniu z resztą pozytywistycznej nudy.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:20 Temat postu: |
|
|
Oczywiście, "Lalka" to naprawdę wybitne polskie dzieło.Ale czasem jest tak, że nauczyciel zamiast zachęcić do czytania lektur całkowicie zniechęca uczniów do sięgania po nie.
Niestety. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:28 Temat postu: |
|
|
| Bardzo często tak jest. Bo wtedy uczeń traktuje książkę jako obowiązek. A obowiązek z niczym przyjemnym się nie kojarzy. Zwłaszcza, że lekcje z lektur są zazwyczaj schematyczne i najzwyczajniej nudne, jeżeli ktoś sam nie postara się, aby dostrzec piękno danej książki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:30 Temat postu: |
|
|
A jak już tak rozmawiamy o lekturach, to jakie byście usunęli z kanonu lektur ?A może wszystkie są potrzebne ? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:33 Temat postu: |
|
|
W ogóle czytanie pod przymusem i na podany termin to zły pomysł, ale lepszego, żeby młodzież czytała cokolwiek, nie ma. Mi nigdy nie udawało się przeczytać lektur na odpowiedni termin, ale potem gdy nikt mnie nie zmuszał, to nadrabiałem w spokoju wszystko. Młodzież szkolną odrzuca już samo słowo lektura, które jednoznacznie kojarzy im się z wydumaną i nudną książką. Tymczasem powinno być odwrotnie, ponieważ lektura, to książka starannie (nie zawsze) dobrana spośród wielu innych książek. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 14:35 Temat postu: |
|
|
Ja bym żadnej nie usunęła. Wręcz przeciwnie. Chętnie bym kilka dołożyła  |
|
| Powrót do góry |