Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Prus "Lalka"
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Klasyka i lektury szkolne 
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bunia91

PostWysłany: Wto Wrz 21, 2010 22:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobra racja. Rys postaci nie odmówie Razz W końcu to Prus, ale operą mydlaną to to dla mnie zostanie Very Happy
nannar02

PostWysłany: Czw Paź 07, 2010 23:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Lalka", to Wokulski + Rzecki + dr Szuman. A kto wyszedł najlepiej na tym wszystkim ? prostytutka Marianna Smile)) Mnie jednak zdecydowanie bardziej nęci inna powieść Prus: "Faraon". Genialne studium władzy, w moim przekonaniu warte bardziej Nobla niż słynne 'Quo vadis', Sienkiewicza. Film "Faraon" był nawet nominowany do Oscara, ale padł. Ale to niczym 'Ben-Hur', w gwiazdorskiej obsadzie, z fajerwerkami, statystami i pod ręką wybitnego reżysera można tu zdobyć i 10 Oscarów ... Tyle, że trzeba (mentalnie) pójść tropem Prusa ... no i sięgnąć po większy rozmach ... No, ki diabeł, czemu w tym Hollywood, nikt mnie nie spyta o radę...?Smile))
Bunia91

PostWysłany: Pią Paź 08, 2010 12:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nannar02 jak mogłes zapomniec o Izabeli Łęckiej Razz Przecież to przyczyna całego nieszczęście Razz A Ty jak zawsze tylko na wartościowe postacie zwróciłeś uwagę Razz

Co do "Faraona" to zgodzę się w stu procentach. Jednak niestety wiekszośc ludzi zachwyca się "Lalką" co nie do końca rozumiem, ale jakoś to przezyje ;P
nannar02

PostWysłany: Pią Paź 08, 2010 13:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no tak Iza ... Izabela Łęcka ... jak mogłem zapomnieć o tej Barbie..Smile))). Ona jest właśnie przykładem nierozwiązywalnego (dla wielu facetów) problemu jak podejść do określonej kobiety. Jedna oczekuje tego, inna tamtego. Niby to takie proste, a jednak studiów nie starczy..Smile)) Ona taka drobnomieszczańska w swej moralności, szlachcianka delikatna jak te ten paczek róży, a przypominasz sobie jej marzenia o siłaczu bodajże z huty ..? Ot, jaki chłop jej się marzył..! Ona niby niewiniątko - ale zdaje się dość ostro sobie w fantazjach poczynała. Hm ... przychodzi mi nawet do głowy, że była w głębi duszy niespełnioną ... masochistką..Smile)) Tylko - zgodnie z legendą Węgiełka - kto miał jej wyciągnąć do końca tę szpilę by ją "przebudzić do przyzwolenia" i "wyzwolić z pęt dulszczyzny"..? No Wokulski tu się nie nadawał, był nazbyt zasadniczy i zbyt ... poważny..Smile)) A tu trzeba było mieć luzik ... Ech, kobiety - niebo i piekło ... jedyne w swoim rodzaju połączenie, którego nie da się zastąpić innym bytem ...Smile)))))
Bunia91

PostWysłany: Pią Paź 08, 2010 14:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niestety nie mam tak spokojnego podejścia do tej postaci gdyż zanadto przypomina mi interesownośc współczesnych kobiet. Osobiście mnie to irytuje.
Jednak jednego nie moge odmówic tej książce. Świetnego połączenia epok: romantyzmu i pozytywizmu. Organicyzm i patriotyzm są genialnie przedstawione nawet na tle Izabeli Łęckiej.
nannar02

PostWysłany: Sob Paź 09, 2010 10:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uważasz Izabelę jako współczesną kobietę ze względu na jej cynizm....? Dla mnie kobieta współczesna kojarzy się z bezpruderyjnością, wyzwoleniem erotycznym, nieskrywaną chęcią do dominacji nad mężczyzną (również seksualnie). Ta otwartość dzisiejszych młodych kobiet zdumiewa i trochę ... przeraża. Ale generalnie to jest wielki plus w porównaniu z wcześniejszymi czasami. Inność przestaje być dziwactwem, jest po prostu potwierdzeniem indywidualizmu, pozytywem wyróżniającym z masy. Dla mnie panna Iza to typowa przedstawicielka szlachcianki zdegradowanej do roli żyjącej ponad stan drobnomieszczanki. Gdybyż ona była tylko cyniczna. Cyniczny (pozytywnie) jest dr Szuman. Rzecki jest skrajnym marzycielem, 'zakochanym' w Napoleonie. Wokulski to niby-realista, a jednak skazany na porażkę romantyk, 'ubóstwiacz kobiet'. No a panna Izabela - tak naprawdę, skrycie - marzy o poskramiaczu lwów z bacikiem w dłoni, a nie o wrażliwym kupcu z nie jej sfery ... (co jej pochlebia, ale nie zadowala). Są anioły są i wampy ... Ale czy Iza jest wampem...? To wymagałoby długiego "modelowania". Tymczasem współczesna dziewczyna, nie da się zbyt długo prosić by ujawnić swoje "piekielne fantazje"...Smile)) Wamp to wamp. Lubię wampy..Smile)) Pozdrawiam sobotnio..Smile))
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Klasyka i lektury szkolne  Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strona 6 z 6

Skocz do: