Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

książki od wydawnictwa Fabryka Słów
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hologram0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 13:51    Temat postu: książki od wydawnictwa Fabryka Słów Odpowiedz z cytatem

Fabryka Słów to jedno z wydawnictw najprężniej rozwijających się. Wielu autorów z ich stajni pisze dziś najlepiej sprzedające się książki fantasy i s-f. Choćby panowie Piekara, Komuda, Pilipiuk, czy Grzędowicz. Co myślicie o książkach tego wydawnictwa, które byście polecili, a których nie?
GambitGrelfer

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 14:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fabryka słów ma mnóstwo dobrych pisarzy, a ludzie od projektowania grafik na okładki też znają się na rzeczy. Jednak również ciekawych autorów ma SuperNowa, czy Prószyński i S-ka. Oczywiście, fabryka słów jest stabilna tylko w kontekście polskiej fantasy, bo przecież zagranicznych autorów to nie mają w ogóle, a przynajmniej nie zachodnich.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
hologram0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 15:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Fabryka otwiera się na pisarzy zagranicznych, a SuperNowa trzyma się kurczowo Sapkowskiego. Poza tym porównajmy ceny książek. Myślę, że przed Fabryką jest świetlana przyszłość, ponieważ promuje wiele talentów. Moim zdaniem wyjdzie na tym bardzo dobrze.
Poszukiwacz

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 20:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szczerze mówiąc nie znam się na tych firmach/wydawnictwach itp. jedyne co mnie zainteresuje, to spadek cen książek, które obecnie są dość drogie (dla kogoś, kto kupuje 2 książki na miesiąc to około 100zł!). O ile to możliwe zwiększenie zainteresowania czytaniem. Gdy słucham opinii innych osób o ich zamiłowaniu, a raczej ich braku dziwi mnie, że te wszystkie Księgarnie się utrzymują.
hologram0

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 20:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydawnictwa choć mniej zarabiają, to wydają mniejszy nakład. Podczas gdy w jakimś kraju na zachodzie książka wychodzi np. w 100 tys egzemplarzy, to u nas w 10 tys, albo wcale. Są duże księgarnie, które monopolizują rynek. Zaś mniejsze utrzymują się raczej ze sprzedaży tego co ludzie będą zawsze kupować, czyli podręczników itp.
yen

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 8:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z Fabryki Słów polecić mogę oczywiście wszystkie części "Kłamcy" Jakuba Ćwieka. Wydane ładnie i zgrabnie a sama powieść bardzo wciągająca, zawiera wiele powiązań z Biblią, ale również troszeczkę ją hmmm "przekręca"? Nie wiem jak to powiedzieć Razz Zagorzałym, fanatycznym katolikom, ale takim już naprawdę wiecie (oczywiście nikogo nie chcę obrażać) to nie polecam tej książki, gdyż ludzie ci gotowi by byli jeszcze uznać autora za heretyka. Razz Jak dla mnie, książka jest rewelacyjna i uśmiałam się przy niej nie jeden raz aż do łez i bólu brzucha;)
gdzieś_tam

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 10:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Kłamca" to rzeczywiście jedna z lepszych książek. Szybko się czyta, każde opowiadanie zaskakuje, jest się z czego pośmiać.
Nie wiem dokładnie, jakie książki wydają wydawnictwa, ale z tego, co hologram0 napisał w pierwszym poście polecam (oczywiście) Pilipiuka i Grzędowicza.
To fakt, też zaobserwowałam, że Fabryka Słów rozwija się, coraz więcej pisarzy z ich stajni dobrze sobie radzi zdobywa poparcie czytelników. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
yen

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 12:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ma po prostu ta Fabryka Słów nosa do nowych pisarzy. Podczas, gdy niektóre są zamknięte na nowe pomysły i świeżą krew, skupiają się bowiem na swoich 'pewniakach'.
To wydawnictwo ma także fajne pomysły na okładki. Wiem, że okładka nie stanowi o wartości książki, jednak dla mnie jako dla wzrokowca, również to się liczy. Dlatego podobają mi się bardzo okładki z Kłamcy, które pokażę poniżej:

gdzieś_tam

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 12:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Większość okładek fabryki słów jest wyjątkowa i przykuwa spojrzenie. Wystarczy wejść na stronę internetowa wydawnictwa i od razu widać, co mam na myśli.
Powrót do góry
yen

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 12:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mnie bardzo się podoba zwłaszcza druga okładka z "Kłamcy". Kto czytał ten wie, że żaden element na okładce nie jest przypadkowy. Więcej zdradzać nie będę.... Cool
gdzieś_tam

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 12:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak. To prawda. Nawet najmniejszy element ma swoje znaczenie w książce. Jestem jedną z tych osób, które miały okazję tę książkę przeczytać Laughing
Powrót do góry
yen

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 12:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Smile A wiadomo czy będzie następna część? Słyszał ktoś jakieś pogłoski na ten temat? Bo jak dla mnie to się tak jakby 'urwało w połowie' Sad
Jednym słowem: I want more Razz
gdzieś_tam

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 12:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

taaaak! ! ! też chcę kolejne części. I mam nadzieję, że będą równie dobre, a może nawet lepsze? Smile
Niestety, ja nie słyszałam nawet plotek na ten temat.
Powrót do góry
yen

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 12:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jesteśmy 2Smile Może coś się pojawi? Chociaż ostatnio słyszałam, że Ćwiek pracuje już nad czymś innym... Czyżby koniec opowieści o Lokim? Sad
gdzieś_tam

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 12:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chyba przeżyję koniec opowieści o Lokim, jeśli pojawi się kolejny równie interesujący charakter. Swoją drogą Loki jest bardzo wyrazistą i nieprzeciętną postacią, więc poprzeczka stoi wysoko.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: