Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Terry Pratchett
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Czopekbobek

PostWysłany: Wto Lut 01, 2011 22:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do tego Śmierć Szczurów i wierny rumak Śmierci ....Pimpuś Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
justyna1988

PostWysłany: Sro Lut 02, 2011 7:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak Smile to PIP PIP IK IK mnie zawsze rozbraja. No jak tak teraz pomyśle to i bibliotekarza z Niewidocznego Uniwersytetu też lubię Smile tak nawiasem mówiąc, to ciężko jest nie lubić jakiejkolwiek postaci z książek Pratchetta. Wszystkie są tak barwne, jedyne w swoim rodzaju. Czuje się, że każda z nich ma własna osobowość.
Powrót do góry
Czopekbobek

PostWysłany: Sro Lut 02, 2011 13:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz rację...i to nie tylko główne postacie poszczególnych serii jak Śmierć, Moist, Vimes ale jak sobie przypomnę o takim Dibblerze Gardło Sobie Podżynam, Fredzie Colonie czy Nobby Nobbsie to mnie rozwala na łopatki Very Happy
Powrót do góry
justyna1988

PostWysłany: Nie Lut 06, 2011 18:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Należałoby jednak pamiętać, że to wszystko by nas tak nie bawiło i by się nam zapewne nie podobało, aż tak bardzo gdyby nie genialne tłumaczenie. To tak na prawdę duża zasługa tłumacza, który świetnie oddał atmosferę książek Pratchetta:)
Powrót do góry
Czopekbobek

PostWysłany: Pon Lut 07, 2011 17:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Święta racja Smile Przekład w książkach Pratchetta jest bardzo ważny bo wielokrotnie odwołuje się on na przykład do gier słownych, do sytuacji anglikom dobrze znanym a nam już nie bardzo itp więc z kijowym tłumaczeniem byśmy wiele stracili. Wtedy pozostało by nam czytanie oryginalnych pratchettów i choć nie jest to łatwe zadanie to także dostarcza dużo zabawy Wink
Powrót do góry
12kuba

PostWysłany: Sro Lut 09, 2011 19:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Według mnie terry jest jednym z mistrzów,nawet mój facet od fizy go czyta....i ma dokładnie taką samą brodę....zbieg okoliczności?
Czopekbobek

PostWysłany: Sro Lut 16, 2011 10:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

12kuba napisał:
Według mnie terry jest jednym z mistrzów,nawet mój facet od fizy go czyta....i ma dokładnie taką samą brodę....zbieg okoliczności?

Nie, to z pewnością Terry ukrywający się przed fanami Wink
Powrót do góry
BaniaQ

PostWysłany: Pon Maj 02, 2011 22:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czopekbobek napisał:
Święta racja Smile Przekład w książkach Pratchetta jest bardzo ważny bo wielokrotnie odwołuje się on na przykład do gier słownych, do sytuacji anglikom dobrze znanym a nam już nie bardzo itp więc z kijowym tłumaczeniem byśmy wiele stracili. Wtedy pozostało by nam czytanie oryginalnych pratchettów i choć nie jest to łatwe zadanie to także dostarcza dużo zabawy Wink

Jak dobry tłumacz by nie był, zawsze coś się traci w przekładzie. Niektórych gier słownych nie da się przetłumaczyć. Dlatego warto się męczyć na Pratchettem w oryginale (nawet, jak wcześniej czytało się to samo po polsku).
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5

Skocz do: