| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
wiktoria92

|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 19:42 Temat postu: |
|
|
Dokładnie. I ogolnie to niesamowite jak bardzo można w nią wsiaknąć. Wczuć się w historie jakby się tam było.
Swoja drogą do jakiego gatunku byście zaliczyli tą książke? Sensacja? Typowa sensacja nie wywoluje takich uczuc chyba? A S.King to chyba pisze horrory i sensacje własnie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wilku

|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 21:05 Temat postu: |
|
|
wiesz, wg mnie King pisze horrory, powieści i opowiadania podszyte horrorem (czyli z elementami, a nie w większości /całosc) i powieści i opowiadania rzekłabym "z życia wzięte".
I naprawdę potrafi wywoływać emocje u czytelnika... Musi znać psychikę ludzką, kreuje postacie w taki sposób, że człowiek wie, czuje wręcz, ze musi kogoś pokochać lub znienawidziec - dla mnie to mistrzostwo. Coś niesamowitego.
I nie wiem, czy ksiażki Kinga da się tak po prostu "zaszufladkować". Jak sama zauważyłaś - to dość "ciężka" sprawa  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mu-erte

|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 21:32 Temat postu: |
|
|
Ja bym to określił horror psychologiczny. _________________ You're awake in your darkest dream
I have come for you
And nobody can hear you scream
When I reach for you. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 22:05 Temat postu: |
|
|
A ja serdecznie dziękuję za lekturę.
Nie dośc, że była warta zachodu to jeszcze skutecznie trafiła w mój gust czytelniczy. Świetna książka na zrelaksowanie się po paru cięższych utworach
Tak wiele połączonych różnych elementów rożnych gatunków literackich w jedno. Dla mnie jedna z jego najlepszy książek, których do tej pory przeczytałam ( a mało ich nie było). Takiego Kinga lubie.
Świetnie stworzył bohaterów, których przemiany wraz z rozwojem książki porywają. Polecam! _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 12:30 Temat postu: |
|
|
| Mu-erte napisał: | | Ja bym to określił horror psychologiczny. |
Też o tym myślałam. Tylko tak sie nad tym zastanawiam.. Ogolnie elementow psychologicznych znajduje raczej duzo. A co z tymi typowymi dla horroru? Wlasciwie nic przerazajacego tam nie ma.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 15:40 Temat postu: |
|
|
No, ale jednak ma to trochę zabarwienia horrorem.
Typową sensacją też nie jest. _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mu-erte

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 15:42 Temat postu: |
|
|
Po prostu Kinga nie da się zaszufladkować w jednym typie literatury. _________________ You're awake in your darkest dream
I have come for you
When I reach for you. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bunia91

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 16:57 Temat postu: |
|
|
I dlatego na mojej liście autorów jest wysoko choc parę jego utworów dało mi w kośc jak schematycznie, powtarzalne. Jednak cenie go za to, że nawet po tylu latach potrafi czytelnika zaskoczyc  _________________ "Ludzie giną na wszelaki sposób, wedle wszystkich kluczów, pod każdym pretekstem..." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
niunki

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 20:15 Temat postu: |
|
|
| Ja przeczytałam 3 pozycje Kinga "Lśnienie", "Cmentarz zwierząt", "To" i wszystkie 3 bardzo mi się podobały. King to naprawdę świetny pisarz. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 20:36 Temat postu: |
|
|
Też nie chciałabym go szufladkować bo bardzo go lubie ale jest mi to potrzebne do prezentacji maturalnej w której potrzebuje jego Horrorow i obaiwam sie ze nie bede mogla wziac Zielonej Mili do bibliografii  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wilku

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 23:59 Temat postu: |
|
|
To faktycznie trudne, ale moze zapytaj polonistę w końcu to że my uznamy to za np dramat, nie znaczy że ona/ on też a myślę że w razie co powiesz ze "polonista potwierdził, że ta książka pasuje do tematu" i problem z głowy.
Polecam "4 po północy" i "marzenia i koszmary" jak lubicie powieści i opowiadania. Suuuuper no, i jeszcze "nocna zmiana" _________________ Jestem w skrajnym stadium uzależnienia. Bez niego nie mogę egzystować, oddyachać, myśleć...
Gdzie jest moja książka Kinga?! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mu-erte

|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 8:19 Temat postu: |
|
|
Jeśli chcesz wziąć Kinga do biografii, to polecam Desperację. _________________ You're awake in your darkest dream
I have come for you
When I reach for you. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Pon Lis 22, 2010 16:20 Temat postu: |
|
|
Dzięki za rady - chętne sięgne do tego co doradzacie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wilku

|
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 12:49 Temat postu: |
|
|
a w sumie to jaki masz temat prezentacji, bo przegapiłam chyba?  _________________ Jestem w skrajnym stadium uzależnienia. Bez niego nie mogę egzystować, oddyachać, myśleć...
Gdzie jest moja książka Kinga?! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 13:27 Temat postu: |
|
|
Horror jako gatunek literacki i filmowy. Przedstaw i omów jego założenia na wybranych przykladach.
Teza: Zbrodnia w utworach S.Kinga i ekranizacjach jego innych powieści jako charakterystyczne element współczesnego horroru.
Jeśli ktos mialby jakies sugestie to chetnie wyslucham  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna
-> Kryminał, Thriller, Sensacja i Horror |
Wszystkie czasy w strefie GMT Idź do strony Poprzedni 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Następny
|
| Strona 7 z 9 |
|