Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kazimierz Nowak "Rowerem i pieszo przez czarny ląd"

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura podróżnicza i przygodowa
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hologram0

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 16:56    Temat postu: Kazimierz Nowak "Rowerem i pieszo przez czarny ląd" Odpowiedz z cytatem

Autor niestety jest mało znany. Jednak książka jest porywająca jak mało która. Autor przemierzył Afrykę z północy na południe i z powrotem. Jego wyprawa w latach 30 XX wieku była czymś niezwykłym. Wędrował on sam za towarzysza mając tylko swój rower. Bez pieniędzy, ale z ogromnym bagażem marzeń i ambicji. Nawet dziś taki wyczyn byłoby ciężko powtórzyć. Szkoda, że on tym się nie mówi.

Sama książka jest zbiorem reportaży pisanych przez Nowaka, w których opisuje on swoje przygody i postępy w wędrówce po kolonialnej Afryce.
maratka

PostWysłany: Pią Paź 01, 2010 22:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem świeżo po lekturze i naprawdę podziwiam Pana Nowaka. Ileż to trzeba mieć odwagi i samozaparcia! Zwłaszcza, że a Afryce wiele przygód czeka na każdego wędrowca. Myślę, że nawet obecnie niewielu śmiałków dokonałoby czegoś takiego, z takim sprzętem jakim on dysponował. I zaznaczmy- autor podróżował przez 5 lat i mimo, że miał chwile zwątpienia, to nie poddał się i zrealizował swoją podróż do końca!

Ostatnio oglądałam film "Wszystko za życie" (ang. "Into the Wild"), a teraz poszukuję książki. To historia oparta na faktach, opisująca losy Chrisa McCandlessa, który postanawia całkowicie odmienić swoje życie i wyruszyć do dzikiej Alaski. Piękna i wzruszająca historia, którą warto poznać.

Obydwu bohaterów łączy miłość do wolności i dzikiej natury Smile

I tak jak pisałeś- szkoda, że o takich Podróżnikach mówi się rzadko, prawie wcale. A przecież to oni udawadniają nam, że jak człowiek chce, to potrafi Wink
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Literatura podróżnicza i przygodowa Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: