| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 8:27 Temat postu: POEZJA |
|
|
Chciałam rozpocząć dyskusję na temat miejsca poezji w życiu współczesnych ludzi. Czy w ogóle odgrywa jakąś role ? Czy obecnie czyta się poezję ?
Co o tym myślicie ? Jakie są wasze doświadczenia z poezją ? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:11 Temat postu: |
|
|
Na pewno odgrywa ważną rolę, ale na pewno też nie u wszystkich Ja osobiście stykam się zarówno w formie odczytywanej, recytowanej, jak śpiewanej, ponieważ gram na gitarze i często poezję śpiewaną wykonuję. Ale nie da się ukryć, że to już coraz częściej rzadkość. Poezja jest wypierana przez innych "bogów". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Niewidzialna

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:15 Temat postu: |
|
|
Oczwiście moje, jak i chyba każdego pierwsze zetknięcie z poezją zaszło w szkole. Wiadomo rodzice czytali mi wierszyki wcześniej takie jak "Lokomotywa", ale chyba nie o to chodzi prawda?
Słyszalam, że wiele osób, przerabiaie na lekcjach wierszy zraziło do poezji, ale ja na szczeście natrafilam na taką nauczycielkę, dzięki której nic takiego się ne stało. Po wstępnym przeczytaniu wiersza na lekcji wiedzialam zawsze o czym jest i co ze sobą niesie, ale nei dokońca umialam to nazwać. Pomimo tego, ze w ksiązce "Stowarzyszenie umarłych poetów" autor sprzeciwia sie takim maetodom szkolym, to ja jednak myślę ze są potrzebne i przydatne o ile umiejętnie przeprowadzane. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Niewidzialna

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:16 Temat postu: |
|
|
| A własnie, zna ktoś dobry wiersz do recytacji? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:21 Temat postu: |
|
|
Wiadomo, każdy w szkole siłą rzeczy musi się spotkać z poezją. Mówię tu jednak o świadomym, nieprzymuszonym sięganiu po poezję. Takim z potrzeby ducha.
Maja_c a co czytasz ? Czego słuchasz ?
Ja także lubię urozmaicać sobie poezję, także tą śpiewaną, ale wiersz przeczytany zawsze będzie miał dla mnie najwyższą wartość. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:21 Temat postu: |
|
|
A to chyba pytanie trochę.. Hmm. To tak jakbyś zapytała, jaki kolor jest ładny. Każdemu przypadnie do gustu inny wiersz do recytacji. Dziecku dasz Brzechwę, a starszemu Szymborską, czy Baczyńskiego. Nie wiedząc nic o Tobie trudno polecić Ci jakiś wiersz Można jedynie powiedzieć, jakie wiersze sami lubimy recytować. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:22 Temat postu: |
|
|
Ja bardzo lubię poezję Baczyńskiego. A z poezji śpiewanej wręcz kocham się w Grzesiu Turnale, Grechucie, Starym Dobrym Małżeństwie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:29 Temat postu: |
|
|
Do recytacji wybierz coś z wyraźnym rytmem, rymem. Szybciej zapamiętasz, łatwiej będzie Ci recytować  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:30 Temat postu: |
|
|
To widzę, że mamy podobne upodobania. Ja ostatnio zasłuchuję się Czyżykiewiczem, Bajorem...
Ze współczesnej poezji to oczywiście Szymborska, Gucewicz, Wojaczek.. itd.
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Niewidzialna

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:38 Temat postu: |
|
|
| czemu nie mogę zapytać sie który kolor jest ładny? czyba wiadomo, ze nei pytam wtedy kóry kolor twoim zdaniem mi sie sodoba, ale pytam o twoje zdanie. A wiersze z rymami i rytmem trudniej się recytuje....bo mają włąsnie rymy i rytm, dlatego trudno wyjść z tego rytmu i rymów. I robi się z tego rymowanka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:40 Temat postu: |
|
|
Jak uważasz... ale skoro wiesz czego szukasz, to po co nas pytasz ? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:41 Temat postu: |
|
|
Niekoniecznie. Jeżeli włożysz w to dużo pracy i sprawisz, żeby nie wyszła rymowanka, a piękny potok słów - współgrających ze sobą - może wyjść coś bardzo ciekawego. Często pauzy, odpowiednia intonacja, czy akcentowania sprawiają, że te rymy nie przeszkadzają tak bardzo jak mogłoby się wydawać.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Niewidzialna

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:47 Temat postu: |
|
|
| Moze i tak, ale to jest trudne, prawda? I czasem całkiem neikonieczne, bo po prostu mozna wybrać cos innego. A wiedza czego sie szuka, nie zawsze jest jednoznaczna ze znalezieniem tego, zwłaszcza, jeśli ma sie tak malo zawężone kryteria. To moze inaczej: jaki jest wasz ulubiony wiersz? Wiem, że nei mozna na to pytanie odpowiedzieć ot, tak, ani jednoznacznie, wiec będę wdzięczna również za odpowiedzi połowiczne. :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:49 Temat postu: |
|
|
Nie jestem w stanie wybrać jednego, dziesięciu czy dwudziestu ulubionych wierszy... Na tym może polega urok poezji  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:50 Temat postu: |
|
|
To jest baaardzo trudne pytanie. Wiersz, który nasunął mi się w odpowiedzi jako pierwszy to "Pod jedną gwiazdką" Szymborskiej.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|