| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:45 Temat postu: "Czarodziejska góra" T.Mann |
|
|
Czy ktoś z was zmierzył się z tym treściwym dziełem Manna ? Jakie wrażenia, refleksje ? Co w ogóle myślicie o twórczości tego autora ? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 16:49 Temat postu: |
|
|
Jakoś nigdy nie miałem okazji zetknąć się z twórczością T. Manna, jednak kiedyś na pewno coś przeczytam. No bo wstyd trochę.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 16:58 Temat postu: |
|
|
Może i wstyd, nie wiem. Bądź, co bądź to noblista  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 17:05 Temat postu: |
|
|
Nie starczyłoby Ci życia żeby przeczytać wszystko wszystkich noblistów Jednak Mann jest postacią wyjątkową i jedną z najważniejszych w historii niemieckiej literatury. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
teresaikon

|
Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 18:43 Temat postu: |
|
|
Czytałam dawno "Czarodziejką górę", to nie jest książka na nasze czasy. Nudna, rozwlekła i ten bohater Hans Castorp taki rozmamłany. -dzisiaj wszyscy się śpieszą, ceniony jest człowiek dynamiczny, mający cele w życiu. Nie lubię hipochondryków.
Wolę Buddenbrooków. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 18:55 Temat postu: |
|
|
Ja wczoraj skończyłam "Czarodziejską górę". Trudno żeby dzieło, które zostało napisane na początku zeszłego wieku było "dzisiejsze". Co nie zmienia faktu, iż jest to klasyka literatury. Swego czasu była nawet bestsellerem, również w Polsce.
Nie czytałam jeszcze "Buddenbrooków", ale słyszałam wiele pozytywnych opinii, więc zapewne skuszę się.
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aleksandra1994

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 7:16 Temat postu: |
|
|
przyznam się nie czytałam tej książki  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 10:56 Temat postu: |
|
|
Wcale się nie dziwię.
Ja pewnie z własnej nieprzymuszonej woli też bym po nią nie sięgnęła.
Ale w sumie nie żałuję. Obcowanie z klasyką literatury zawsze wychodzi na dobre  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 22:41 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Ja wczoraj skończyłam "Czarodziejską górę". Trudno żeby dzieło, które zostało napisane na początku zeszłego wieku było "dzisiejsze". Co nie zmienia faktu, iż jest to klasyka literatury |
I jak wrażenia?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 23:25 Temat postu: |
|
|
Moj ojciec mierzyl sie z baaaardzo tresciwych "Jozefem i jego bracmi". wolno czytajacy chlop brnal i brnal... smialismy sie z niego wszyscy, ale wytrwal ;p Byl zadowolony z lektury, ale moze dlatego, ze interesuje sie zydowska kultura  _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 0:42 Temat postu: |
|
|
O, ja też się trochę interesuję żydowską kulturą, chyba się skuszę na tę książkę Dzięki, Ney  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 14:50 Temat postu: |
|
|
Alez prosze bardzo. Ale ostrzegam - trzy wielgachne tomy, nie jest to lektura na jednen wieczor ani na trzy  _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 16:12 Temat postu: |
|
|
Nieszkodzi, jestem przyzwyczajona. Lubię grube książki, bo szybko się przywiązuję do bohaterów i zawsze żal mi się z nimi rozstawać.
Tylko nie w roku akademickim, wtedy każda strona się liczy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 21:25 Temat postu: |
|
|
Też lubię opasłe tomiska, ale nie o tym teraz.
Miałam ambitny zamiar przeczytać "Czarodziejką górę", z błahego powodu: wypada, bo Noblista, w dodatku niemiecki, ale po przeczytaniu kilku opowiadań, które wzięłam żeby zapoznać się z jego stylem, mam poważne wątpliwości czy bym przebrnęła. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 22:38 Temat postu: |
|
|
Ja przebrnęłam przez pierwszy tom. Jako, że nie mogłam już dalej czytać poprosiłam o zaspojlowanie Nudna powieść - rzeczywiście |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|