| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
hologram0

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 17:36 Temat postu: "Mistrz i Małgorzata" |
|
|
A jak wspominacie tę lekturę? Jeżeli ktoś nie czytał to polecam. Jest to książka, w której kryje się wiele ważnych problemów. "Mistrz i Małgorzata" jest dziełem życia Bułhakowa i jest jednym z najważniejszych dzieł literatury rosyjskiej. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 18:14 Temat postu: |
|
|
Hm.. ja chwile spędzone z "Mistrzem i Małgorzatą" wspominam z nostalgią. Wciągnęła mnie zupełnie. Ten genialny obraz Moskwy, społeczeństwa rosyjskiego i wątki autobiograficzne sprawiają, że trudno zapomnieć o tej powieści. Uważam ją za jedną z ważniejszych powieści europejskich. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Wto Kwi 14, 2009 18:17 Temat postu: |
|
|
Społeczeństwo jest przedstawione w sposób dosyć jednoznaczny.
Moimi ulubionymi partiami książki są te z Piłatem, w ogóle uważam go za najciekawszą postać. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 7:46 Temat postu: |
|
|
Czytałam, czytałam i nie do czytałam do końca. Ale ponieważ już wtedy mnie porwała, to obiecałam sobie do niej wrócić. Wciąż jednak czekam na lepszy moment. Jakoś teraz, w tym wieku, w tym zapracowaniu, mam ochotę czytać lekkie książki. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
melissa

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 8:50 Temat postu: |
|
|
genialna wręcz moim zdaniem książka czytałam ją w liceum ale nie traktowałam jej jako lektury lecz coś co naprawdę warto przeczytać. Polecam! _________________ "Gdy cię mają wieszać, poproś o szklankę wody. Nigdy nie wiadomo co się wydarzy zanim ją przyniosą." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 11:00 Temat postu: |
|
|
| melissa napisał: | nie traktowałam jej jako lektury lecz coś co naprawdę warto przeczytać.
|
Bo ta książka zupełnie odbiega od klasycznych powieści i lektur. Jest w niej jakaś magia, która przyciąga. To połączenie ówczesnej szarej Rosji i barwny, oryginalny świat Wolanda i jego świty tworzy niesamowity kontrast. To naprawdę genialne dzieło i dobrze, że znajduje się w kanonie lektur  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 8:26 Temat postu: |
|
|
| melissa napisał: | genialna wręcz moim zdaniem książka czytałam ją w liceum ale nie traktowałam jej jako lektury lecz coś co naprawdę warto przeczytać. Polecam! |
Lektury też są czymś co naprawdę warto przeczytać. Traktujesz lektury jako drugą kategorię książek, podczas gdy są one w swoim zamierzeniu czymś zupełnie odwrotnym. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 8:30 Temat postu: |
|
|
Lektury można w różny sposób traktować.
Jako coś nakazanego, ale wtedy czytanie nie będzie sprawiać żadnej przyjemności.
Albo pomyśleć sobie, że te książki są lekturami, bo mają w sobie coś wyjątkowego, są ważne i warto je poznać. I wtedy czytanie lektur nie będzie męczarnią, tylko poznawaniem literatury.
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 8:39 Temat postu: |
|
|
Lektury właśnie dlatego są lekturami, że są wyjątkowe. Nie zostały wylosowane z szeregu innych książek, ale wybrane ze względu na swoją zawartość i znaczenie. Tak je trzeba traktować. Każda z nich jest ważna, poza tym są to książki bardzo różnorodne. Można zapoznać się ze wszystkimi gatunkami. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 9:26 Temat postu: |
|
|
Niestety o lekturach niewiele osób myśli w taki sposób.
Dominuje myślenie o lekturze jako nakazie, nudnej książce, która do niczego się nie przyda...
Niestety  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 16:24 Temat postu: |
|
|
"Mistrz I Małgorzata" to chyba jedyna lektura, która aż tak mnie wciągnęła i zafascynowała.
Jeśli ktoś nie czytał za młodu, niech nadrobi zaległości bo naprawdę warto.  _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pipi

|
Wysłany: Sro Maj 27, 2009 12:12 Temat postu: |
|
|
Mistrza i Małgorzatę wspominam miło i co najlepsze lektura jej skłoniła mnie do sięgnięcia po inne pozycje Bułhakowa.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Sro Lip 29, 2009 18:28 Temat postu: |
|
|
To ja Wam zazdroszcze - u nas nie bylo tego w kanonie... nawet fragmentu ani wspomnienia o istnieniu tej ksiazki, ktora bardzo milo wspominam swoja droga Z rosyjskiej literatury mielismy tylko "Zbrodnie i kare" - dalo rade przeczytac, no i ciekawebylo spojrzenie na obecny w rosyjskim spoleczenstwie i pisarstwie watek napoleonski. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 17:47 Temat postu: |
|
|
Bardzo mi się podobała W trzeciej klasie, gdzie niewiele było odprężających lektur była wręcz wybawieniem Fajnie się ją czytało, gdyż ma w sobie trochę wątków fantastycznych. _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 20:08 Temat postu: |
|
|
A to moze i ja w trzeciej klasie ja dostane Byloby swietnie, chetnie ja przeczytam jeszcze raz. _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|