| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
joan_stark

|
Wysłany: Wto Cze 29, 2010 22:18 Temat postu: |
|
|
Dokładnie - była po prostu świetna. Do tematu: Diabeł w literaturze, malarstwie i filmie pasowała jak ulał.  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 10:44 Temat postu: |
|
|
| Blacky9 napisał: | Jak na razie jestw kanonie, chyba do września jej nie zlikwidują  |
Może i w kanonie, ale w lekturach nadobowiazkowych, my nie opracowywaliśmy tej lektury. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 17:13 Temat postu: |
|
|
Jak dobrze pamiętam u mnie "Mistrz i Małgorzata" był w lekturach obowiązkowych, ale to może dlatego, że byłem na humanie
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 17:41 Temat postu: |
|
|
Ja też byłam w humanistycznej i był obowiązkowy, z czego się bardzo cieszę. Lekcje na których przerabialiśmy tą powieść naprawdę mnie ciekawiły...  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Sro Cze 30, 2010 20:04 Temat postu: |
|
|
No tak, jestem w tej mniejszości, zapominam, że tu góruje human
Ja byłam w fiz-chem-bio i mieliśmy tą lekturę dla chętnych. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 11:11 Temat postu: |
|
|
No to zagadka wyjaśniona ja także byłam w humanie ale nie żałuję, że czytałam książkę, a powiem nawet, że powinna być w obowiązkowych dla każdego. Bo później niechętnie samemu się sięga mając świadomość, że jest lekturą. _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 20:19 Temat postu: |
|
|
Coś w tym jest, pomimo, że nigdy nie żałowałam, że przeczytałam którąkolwiek z lektur, to jakoś ciężko mi sięgać samej po klasykę. Właśnie dlatego już od 2 lat "czytam" Ogniem i mieczem. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Czw Lip 01, 2010 23:17 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z tobą Bergisel też tak mam, gdyby nie to, że wiele klasyków miałem w szkole to bym po nie sięgnął, mimo, że mam ich wiele w domu...ale już ja tak czasem mam, że najtrudniej zabrać się za to co ma się pod samym nosem  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wiki

|
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 18:52 Temat postu: |
|
|
| Genialny obraz tamtych lat. Świetnie się bawiłam czytając wydanie z zaznaczoną ingerencją sowieckiej cenzury. Bezsprzecznie Mistrz i Małgorzata ma w sobie to literackie "coś", co sprawia, że możemy czuć się książką oczarowani. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|