| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
wilku

|
Wysłany: Nie Lis 21, 2010 11:39 Temat postu: |
|
|
czytałam książkę "Spóźnieni kochankowie".Jest specyficzna, to prawda. Zarazem piękna, wzruszajaca, okropna, erotyczna. Taki urok twórczosci Whartona.
"Niezawinione śmierci" nie może być - wg mnie - ani piekna, ani nudna, ani nie fajna. Jest po prostu historiś prawdziwą... Dla mnie była wzruszająca. Pełna emocji. Ale mniejsza o moje uczucia.
Co do innych książek - nie polecam Wam. Zanudzicie się, nie spodobają Wam się. Będziecie uważać, że są bezsensu. To nie jest literatura XXIwieku, gdzie dominuje agresja, gry (PC, XboX, PS i nie wiem co jeszcze) i wartka akcja + horror są na topie (zwłaszcza z romantycznymi wampirami).
Te ksiażki są mdłe, nudne, są o zwykłym życiu. Mają w sobie od 1/10 do 1/3 autobiografii, ale żadna nie jest nią w 100%. Poza "Niezawinionymi" która nie jest auto-.
Ale właśnie dla tego kocham te książki i wciąż do nich wracam. Kocham to spojrzenie naświat,ten jakby wolno płynący czas, te uczucia,gdy buduje nowe "gniazdko" - nie luksusowe, pełne przepychu domy. Gdy pisze o tym jak maluje, jak buduje (on lub jedna z jego alter-postaci).
Też bym tak chciała...Mieszkać na barce, w młynie, na poddaszu akademika... Ale jakimż dziwnym trzeba być człowiekiem, żeby pokochać te książki... Trzeba być jak Wharton. Albo jak Ptasiek... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
pawel170784

|
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 21:13 Temat postu: |
|
|
| wilku napisał: |
Co do innych książek - nie polecam Wam. Zanudzicie się, nie spodobają Wam się. Będziecie uważać, że są bezsensu. To nie jest literatura XXIwieku, gdzie dominuje agresja, gry (PC, XboX, PS i nie wiem co jeszcze) i wartka akcja + horror są na topie (zwłaszcza z romantycznymi wampirami).
Te ksiażki są mdłe, nudne, są o zwykłym życiu. Mają w sobie od 1/10 do 1/3 autobiografii, ale żadna nie jest nią w 100%. Poza "Niezawinionymi" która nie jest auto-.
|
Bez przesady. Zanudzić się można, fakt, ale to głównie dlatego, że tylko raz w życiu człowiek jest w tym wieku, kiedy egzaltowane banały do niego przemawiają mocniej niż ZWYKŁE ŻYCIE. Każdy powyżej tego wieku zwykłe życie zna z autopsji, więc wie, jak ono konkretnie wygląda. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Nie Lut 27, 2011 16:59 Temat postu: |
|
|
| Przeczytalam dopiero 1/3 ksiazki ale wydaje mi sie byc ciekawa. Moze troche niekonwencjonalna bo wkoncu to nie jest kolejna opowiesc o kopciuszku.. Jak mowie jeszcze nie doczytalam ale jestem pozytywnie nastawiona. Szczegolnie ze ostatnio obracalam sie w klimacie horrorow. Mila odmiana. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czytelnik11

|
Wysłany: Pią Mar 04, 2011 10:03 Temat postu: |
|
|
Właśnie chcę wrócić do tego autora , czytałem Ptaśka , oraz dość ciężko książkę pt " Tato". Chyba wypożyczę sobie jakąś jego książkę , bo jakoś nie mogę sobie wyrobić zdania na temat tego pisarza. _________________ "Ale śmierć w pierwszym zamyśle nie miała być karą. Pozwala wam odejść, porzucić świat, nie jesteście z nim związani czy to w nadziei, czy w znużeniu. Które więc pokolenie powinno zazdrościć losu drugiemu?"
Tolkien. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Pią Mar 04, 2011 19:05 Temat postu: |
|
|
Ksiazka jestyem jak narazie zachwycona!
Ale czytalam Jesienna milosc i w porownaniu do tej ksiazki jest marna.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mandragora1

|
Wysłany: Sob Wrz 24, 2011 15:27 Temat postu: |
|
|
Ja lubię czytać Wiliama Whartona " Ptasiek " , " Spóźnieni kochankowie " " Tata " - na pewno kiedyś do nich wrócę  _________________ Ludzie nie płaczą dlatego, że są słabi. Płaczą, bo byli silni zbyt długo... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Sob Paź 08, 2011 11:32 Temat postu: |
|
|
"Ptasiek" to dla mnie mistrzostwo, nie pomyślałem nawet, że komuś może się nie podobać. Do tego "W księżycową jasną noc"...2 najlepsze książki Whartona. _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|