Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Spóźnieni kochankowie, William Wharton
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wilku

PostWysłany: Nie Lis 21, 2010 11:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czytałam książkę "Spóźnieni kochankowie".Jest specyficzna, to prawda. Zarazem piękna, wzruszajaca, okropna, erotyczna. Taki urok twórczosci Whartona.
"Niezawinione śmierci" nie może być - wg mnie - ani piekna, ani nudna, ani nie fajna. Jest po prostu historiś prawdziwą... Dla mnie była wzruszająca. Pełna emocji. Ale mniejsza o moje uczucia.

Co do innych książek - nie polecam Wam. Zanudzicie się, nie spodobają Wam się. Będziecie uważać, że są bezsensu. To nie jest literatura XXIwieku, gdzie dominuje agresja, gry (PC, XboX, PS i nie wiem co jeszcze) i wartka akcja + horror są na topie (zwłaszcza z romantycznymi wampirami).
Te ksiażki są mdłe, nudne, są o zwykłym życiu. Mają w sobie od 1/10 do 1/3 autobiografii, ale żadna nie jest nią w 100%. Poza "Niezawinionymi" która nie jest auto-.

Ale właśnie dla tego kocham te książki i wciąż do nich wracam. Kocham to spojrzenie naświat,ten jakby wolno płynący czas, te uczucia,gdy buduje nowe "gniazdko" - nie luksusowe, pełne przepychu domy. Gdy pisze o tym jak maluje, jak buduje (on lub jedna z jego alter-postaci).
Też bym tak chciała...Mieszkać na barce, w młynie, na poddaszu akademika... Ale jakimż dziwnym trzeba być człowiekiem, żeby pokochać te książki... Trzeba być jak Wharton. Albo jak Ptasiek...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
pawel170784

PostWysłany: Pon Sty 17, 2011 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wilku napisał:

Co do innych książek - nie polecam Wam. Zanudzicie się, nie spodobają Wam się. Będziecie uważać, że są bezsensu. To nie jest literatura XXIwieku, gdzie dominuje agresja, gry (PC, XboX, PS i nie wiem co jeszcze) i wartka akcja + horror są na topie (zwłaszcza z romantycznymi wampirami).
Te ksiażki są mdłe, nudne, są o zwykłym życiu. Mają w sobie od 1/10 do 1/3 autobiografii, ale żadna nie jest nią w 100%. Poza "Niezawinionymi" która nie jest auto-.

Bez przesady. Zanudzić się można, fakt, ale to głównie dlatego, że tylko raz w życiu człowiek jest w tym wieku, kiedy egzaltowane banały do niego przemawiają mocniej niż ZWYKŁE ŻYCIE. Każdy powyżej tego wieku zwykłe życie zna z autopsji, więc wie, jak ono konkretnie wygląda.
Powrót do góry
wiktoria92

PostWysłany: Nie Lut 27, 2011 16:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeczytalam dopiero 1/3 ksiazki ale wydaje mi sie byc ciekawa. Moze troche niekonwencjonalna bo wkoncu to nie jest kolejna opowiesc o kopciuszku.. Jak mowie jeszcze nie doczytalam ale jestem pozytywnie nastawiona. Szczegolnie ze ostatnio obracalam sie w klimacie horrorow. Mila odmiana.
Powrót do góry
Czytelnik11

PostWysłany: Pią Mar 04, 2011 10:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie chcę wrócić do tego autora , czytałem Ptaśka , oraz dość ciężko książkę pt " Tato". Chyba wypożyczę sobie jakąś jego książkę , bo jakoś nie mogę sobie wyrobić zdania na temat tego pisarza.
"Ale śmierć w pierwszym zamyśle nie miała być karą. Pozwala wam odejść, porzucić świat, nie jesteście z nim związani czy to w nadziei, czy w znużeniu. Które więc pokolenie powinno zazdrościć losu drugiemu?"
Tolkien.
Powrót do góry
wiktoria92

PostWysłany: Pią Mar 04, 2011 19:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ksiazka jestyem jak narazie zachwycona!
Ale czytalam Jesienna milosc i w porownaniu do tej ksiazki jest marna..
Powrót do góry
mandragora1

PostWysłany: Sob Wrz 24, 2011 15:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja lubię czytać Wiliama Whartona " Ptasiek " , " Spóźnieni kochankowie " " Tata " - na pewno kiedyś do nich wrócę Laughing
fenek6665

PostWysłany: Sob Paź 08, 2011 11:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Ptasiek" to dla mnie mistrzostwo, nie pomyślałem nawet, że komuś może się nie podobać. Do tego "W księżycową jasną noc"...2 najlepsze książki Whartona.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: