| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
maja_c

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 15:11 Temat postu: Biblia |
|
|
Drodzy Państwo, czemu nie ma tu tematu o Biblii? Czyż to nie jeden z największych "klasyków"? Czytany przez miliony. Wielkie źródło historyczne, zbiór prawd moralnych. Cały wręcz wór wszelkich i najróżniejszych gatunków literackich. Dla mnie osobiście to Królowa na półce z książkami  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 15:13 Temat postu: |
|
|
Są księgi, które znam całymi fragmentami na pamięć. Mówi się, że reszta książek to tylko komentarz do tej jednej. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 15:50 Temat postu: |
|
|
Nie da się ukryć.. Wszak to księga nad księgami.
A za co cenicie Biblię ?
hologram0 a jakie fragmenty znasz na pamięć ? _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 15:59 Temat postu: |
|
|
Ja cenię Biblię przede wszystkim za to, że choćbym czytała 57348957249 razy ten sam fragment, to zawsze odczytam go inaczej. Znajdę coś innego. Choć jest to księga wiekowa, to zaskakująco pasuje do każdego wieku, każdego pokolenia. I być może będzie to oklepane, ale do moich najukochańszych fragmentów należy Hymn o miłości. Do Biblii po niego sięgać nie muszę, bo już znam na pamięć prawie w całości.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 16:02 Temat postu: |
|
|
Na pamięć znam kilka psalmów, ale też fragmenty z ksiąg prorockich. Biblię też można traktować jako źródło historyczne. (i znowu to samo...)  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 16:04 Temat postu: |
|
|
Och Ty z tą historią...
A ja nigdy nie zdążyłam polubić historii. Lubię tylko, gdy ktoś mi opowiada.
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 16:15 Temat postu: |
|
|
Biblia jest bardzo różnorodna stylistycznie i tematycznie, to też jest jej duża wartość. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: i historię i poezję. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
GambitGrelfer

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 16:21 Temat postu: |
|
|
A ja słyszałem, że cała nauka o literaturze to tylko przypisy do Poetyki Arystotelesa ;] Bardziej mnie fascynuje Gilgamesz, a w planach mam Mahabharatę  _________________ Gambit Grelfer
http://allegro.pl/show_item.php?item=664513252 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Sro Kwi 15, 2009 16:25 Temat postu: |
|
|
W Biblii jest wiele wątków z Gilgamesza, min. potop. Cóż, wszak to jedna tradycja. Do Mahabharaty sam się już przymierzam od dłuższego czasu. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 19:14 Temat postu: |
|
|
Biblia, zbiór ksiąg spisany pierwotnie po hebrajsku, aramejsku i grecku. W języku Hebrajskim , bóg jest określony słowem elohim , które to słowo występuje często na określenie bóstw(w znaczeniu bogowie).Słowo elohim, pochodzi od staroaramejskiego elloha. Czyli co czekamy na nowe wydanie Bibli i kupujemy u Gandalfa  _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 19:35 Temat postu: |
|
|
Myślę, że każdy ma w domu biblię i nie musi jej kupować (każdy chrześcijanin). Biblia, zarówno jako źródło historyczne oraz religijne spisuje się całkiem nieźle. Jest napisana dość ciekawie choć niekiedy trudnym językiem. Pełna jest metafor i porównań, toteż ciężko odnaleźć sens fragmentów bez dłuższego stanowienia. Najważniejsze jest jednak to, że Biblia jest uniwersalna i na każdą okazję.  _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 19:41 Temat postu: |
|
|
To zabrzmiało prawie, jak reklama najnowszego produktu telezakupów  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 19:57 Temat postu: |
|
|
Może ta ostatnia część zasadnicza różnica polega na tym, że w telezakupach nigdy nie sprzedawali książek (chyba)
Ja tylko promują Słowo Boże <świętoszek> _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 3:48 Temat postu: |
|
|
| Poszukiwacz napisał: |
Ja tylko promują Słowo Boże <świętoszek> |
Powoli for(u)muje nam się forumowy żarcik.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2009 6:32 Temat postu: |
|
|
Widzę iż błędy gramatyczne w Bibli wcale was nie rażą. I to tak poważne! Czy niezależy wam na tym by lepiej zrozumieć przekaz , bez zniekształceń? A może tak jest wygodniej? _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|