Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Biblia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Religia, filozofia, mitologia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Poszukiwacz

PostWysłany: Pią Maj 01, 2009 12:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie prawda, ludzie znajdą sobie więcej miejsca gdzie indziej.
hologram0

PostWysłany: Pią Maj 01, 2009 12:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja nie mówię o końcu ludzkości, tylko o końcu pewnej koncepcji.
ainterior

PostWysłany: Czw Lis 12, 2009 21:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A tak prawdę mówiąc- kto z dyskutantów Biblię w całości przeczytał?
phantomka91

PostWysłany: Pon Lut 22, 2010 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widze że ainterior wstrzymała dyskusje swoim pytaniem. Odpowiadając na nie - nie , nie przeczytałam w całości Biblii. Mam zamiar kiedyś to robić, ale jak pisał Herbert "najgorszą rzeczą w sprawach ducha jest pośpiech"- zgadzam się z nim, więc powolutku bedę sobie realizować moją ideę.

Czas nieco odświeżyć temat. Przeglądałam wasze posty - bardzo sprawnie przeszliście od Biblii, przez kościoły, witraże do motywu końca świata Very Happy Słyszałam kiedyś teorię, że w 2012 roku ma nastąpić przemagnetyzowanie biegunów Ziemi, w związku z czym przez ok. minutę nasza planeta pozbawiona będzie grawitacji. Ciekawa teoria, do 2012 powstanie 150 innych, a jak na prawdę będzie, sami się przekonamy Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
nannar02

PostWysłany: Sro Wrz 22, 2010 18:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co do teorii,jest inna zapowiadająca koniec na rok 2024 ... I najgorsze jest to, że nie wiadomo czy cieszyć się czy płakać..Smile))
fenek6665

PostWysłany: Pią Paź 01, 2010 18:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiecie co, myślę że jeśli koniec świata nadejdzie, to nie będziemy o tym wiedzieli...
Jak pisał Czesław Miłosz:
"
W dzień końca świata
Kobiety idą polem pod parasolkami,
Pijak zasypia na brzegu trawnika,
Nawołują na ulicy sprzedawcy warzywa
I łódka z żółtym żaglem do wyspy podpływa,
Dźwięk skrzypiec w powietrzu trwa
I noc gwiaździstą odmyka.

A którzy czekali błyskawic i gromów,
Są zawiedzeni.
A którzy czekali znaków i archanielskich trąb,
Nie wierzą, że staje się już."...
nannar02

PostWysłany: Sob Paź 02, 2010 8:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiersz Miłosza to bardzo trafne uzupełnienie do tego co mówi o końcu świata Biblia, choć sam Jezus w NT, stwierdza że będą "znaki", po których da się rozpoznać iż koniec rzeczywiście nadchodzi. 2012..? 2024....? Trudno uwierzyć, ale tak naprawdę nie wie nikt ....Smile))))
PS.: Ad "Ainterior": przeczytałem całą, zresztą nie raz ... i chętnie do niej sięgam w zwykły dzień, by przeczytać jakiś krótki fragment, który szczególnie lubię, lub o którym właśnie pomyślałem. Biblia nie jest nudna i nawet nie wymaga dysponowania jakąś wielką wiedzą. Jeśli nasza potrzeba sięgnięcia po nią wypływa z serca, wystarczy wziąć ją do ręki ... czasami wystarczy ledwie werset ... do tego nie potrzeba teologii, ani wszechwiedzy... Inną rzeczą jest próbą zgłębienia wiedzy biblijnej w odniesieniu do jakiegoś tematu, wtedy już sama nasza chęć nie wystarczy. Ale, sięgać po Biblię "dla duszy" zawsze warto ...
Bunia91

PostWysłany: Pon Paź 04, 2010 17:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co do czytania Bibilii to polecam. Potraktowanie jej jako książki pozwala na wyciągnięcie z niej jak najwięcej.
Ja już przeczytałam i to nie raz, a teraz na dodatek mój wykładowca zapowiedział na interpretacje Bibili, więc nie umiem się doczekac, bo zapowiada się ciekawie Wink
nannar02

PostWysłany: Pon Paź 04, 2010 18:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szkoda, że ja nie mam pod ręką takiego wykładowcy. Miałbym do niego mnóstwo pytań, szczególnie w odniesieniu do ST. Poza tym mimo szczerych chęci, z biegiem lat, dostrzegam coraz mniej zbieżności pomiędzy Bogiem ST, a tym jakiego oferuje nam Jezus w NT ...
Bunia91

PostWysłany: Pon Paź 04, 2010 22:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak się wszyscy nie pozabijamy w trakcie dyskusji to będzie wyśmienity wykład Smile
Oczywiście każdy ma prawo przyjśc na wykłady danego profesora, więc śmiało zapraszam. Różni słuchacze w różnym wieku się pojawiają Wink
Czasami naukowe podjeścia są ciekawe, ale ja osobiście preferuje po prostu wolna dyskusje z uzywaniem argumentów zaczerpniętych ze swojego stanu wiedzy Wink Nie wiem jak reszta, ale osobiście bardziej pociąga mnie ST Razz
nannar02

PostWysłany: Wto Paź 05, 2010 12:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdy byłem młodszy też z wielką ciekawością zaglądałem do ST. Tam są takie odległe czasy, to działa na wyobraźnię... Ale pewnego razu Chińczyk, który pracował z moją małżonką, zadał mi pytanie: co to za Bóg w tym ST, skoro pozwala a nawet nakazuje przelewać tyle niewinnej krwi...? To były jeszcze czasy komuny, a on zadał sobie trud przeczytania całej Biblii (choć był ateista jak sam przyznawał). Z początku byłem zaszokowany taką jego oceną ST. jednak po latach, wciąż wraca to jego stwierdzenie i ... staje się coraz bardziej przekonujące. Moja ciekawość dla ST nie słabnie, ale mam (smutne) wrażenie, że ST nie jest kompatybilny z NT, co oczywiście jest totalną herezją i zaprzeczeniem nauki chrześcijańskiej, gdyż cofa mnie do czasów heretyckich Morcjona (100-160, wyłączony z miny rzymskich chrześcijan w r.144) i gnostyka Walentyna Egipskiego (100-160 n.e.). Ten drugi była nawet kandydatem na papieża, ale ostatecznie przegrał z Piusem I. A co do zabijania się .. myślę że o wiele lepiej sypnąć argumentami, to najlepszy sposób na zabicie "cywilizowanego oponenta"...Smile)). Jak głos Twój okaże się trafniejszy schylę głowę i oddam ją "pod topór niezbitych faktów"..Smile)) I będzie jak w operze - umieraaaaaaaaaaaaaaaaaaaam! umieeeeeeeeeeeeeeeeram ! uuuuuuumarłeeeeeeeeem ..! (15-minutowa nekro-aria:)))))) Pozdrówka ...!
Bunia91

PostWysłany: Wto Paź 05, 2010 14:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie ja mam taki nawyk, że bardziej interesuje mnie to co budzi więcej pytań i kontrowersji. Dla mnie ST takie wlasnie odczucie budzi. Za każdym razem kiedy do niego wracam cos nowego pod tytułem wniosek świta w mojej głowie Wink
nannar02

PostWysłany: Wto Paź 05, 2010 16:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ST działa bardziej na moją wyobraźnię, gdy NT sięga raczej do głębin serca. czasem budzi wspomnienia, a czasem sięga do marzeń ... NT wydaje się bardziej realistyczny, podczas gdy ST to jakbym oglądał Raquel Welch w filmie "Milion lat przed naszą erą"..Smile))). Po prostu pytam: kiedy to było i czy naprawdę było..? A jeśli było, to jak w rzeczywistości było...? Bo jeśli jakiś redaktor/kompilator spisuje jakieś wydarzenie, które miało miejsce 400, czy 1.400 lat wcześniej, to nawet najlepsza tradycja ustna może zawieść, a przecież trzeba było zadowolić i Jahwe i kapłanów no i władcę ...Smile)) Takie teologiczne "3 w 1", to prawdziwa "jazda bez trzymanki"...Smile))))
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Religia, filozofia, mitologia Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5

Skocz do: