Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mario Vargas Llosa

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Madalleno

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 16:37    Temat postu: Mario Vargas Llosa Odpowiedz z cytatem

W księgarniach dość często można natknąć się na tego autora. W ostatnim czasie wydawnictwo Znak wznowiło wiele jego powieści.
Spotkaliście się z tym autorem ? Czytaliście coś ?

Oto kilka jego powieści:
-Rozmowa w Katedrze
-Święto Kozła
-Ciotka Julia i skryba
-Pochwała macochy
-Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki.. itd.
maja_c

PostWysłany: Sro Kwi 15, 2009 16:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jedynie usłyszałam gdzieś tytuł "Pochwała macochy", ale nic nie czytałam. Ale jeśli autor godny, to warto by spróbować. Ktoś może coś na ten temat powiedzieć?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Madalleno

PostWysłany: Czw Kwi 16, 2009 15:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czytałam trzy jego powieści. "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" oraz "Ciotka Julia i skryba" to opowieści w których pierwszym tłem jest miłość, ale nie taka banalna, oczywista, prosta.

Natomiast "Pochwała macochy" to powieść zupełnie inna. Dla wielu zapewne zbyt kontrowersyjna, może wręcz obraźliwa. Taką można znaleźć informację o niej na stronie księgarni:
Skandal. Tę powieść powinno się spalić. Nie czytaj jej. Odłóż z powrotem na półkę. Jest zbyt rozpasana, perwersyjna i wyuzdana. Mario Vargas Llosa musiał pisać tę książkę z uśmieszkiem wyrafinowanego oszusta, którego nic tak nie cieszy, jak naciąganie czytelnika. W samym środku gęstego od namiętnych uniesień małżeńskiego życia don Rigoberta i doni Lukrecji, tkwi niewinne pacholę. Mały Fonsito, syn z pierwszego małżeństwa don Rigoberta, nie ma co konkurować o względy ojca z piękną kobietą o ponętnych kształtach, jakimi natura hojnie obdarzyła szczęśliwą pannę młodą. Niewinność dziecka tłamszona jest przez moralną rozwiązłość rodziców.
A może dziecko wcale nie jest dzieckiem, a niewinność ma zbyt wiele wspólnego z rozwiązłością? Kto tu właściwie jest krętaczem...
Foncito, Rigoberto, Lukrecja czy Mario Vargas Llosa?
A może jednak czytelnik, skoro sięga po powieść, której nie powinien czytać?

I jak nie sięgnąć po taką książkę ? Razz
maja_c

PostWysłany: Czw Kwi 16, 2009 16:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomyślałam dokładnie to samo, co napisałaś w ostatnim zdaniu, kiedy czytałam tę recenzję Very Happy Aż się prosi, żeby przeczytać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Alfa

PostWysłany: Czw Kwi 01, 2010 17:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja czytałam jakiś czas temu "Pochwałę macochy" i podobała mi się. Czytałam też "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" i nawet kupiłam sobie aby ją mieć, a pod choinkę dostałam od znajomego i szczęką mi opadła ze zdumienia, dobrze trafił, ale za późno, he he
Kmaro

PostWysłany: Czw Kwi 01, 2010 21:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przyznam że to swietny pisarz Smile....lubię jego nietypowy sposób pisania i ciekawą tematykę, a co więcej umiejętnosć wciągnięcia czytelnika w ukazany przez niego swiat.....miałem do czynienia z wieloma jego książkami taki jak..."Miasto i psy"..."Zielony dom"...."Rozmowa w Katedrze"..."Wojna końca świata"...."Lituma w Andach"...no to chyba wszystkie jakie czytałem:P dla chcących zacząć go czytać proponuje zacząć najlepiej od "wojny końca swiata" a jak już się wciągniecie w jego książki to koniecznie trzeba przeczytać "Rozmowy w katedrze"....naprawdę warto:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Powieści Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: