| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
maja_c

|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 19:22 Temat postu: Nieśmiertelne baśnie |
|
|
Odkąd pamiętam, w moim domu zawsze była gruba książką (dzisiaj już widocznie nadgryziona zębem czasu) z baśniami Andersena. I pomimo, że przybywało mi bajek i kolorowych książeczek, to jednak honorowe miejsce zawsze miały te jedne baśnie czytane wciąż na nowo. Też macie jakąś swoją nieśmiertelną książkę z dzieciństwa?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 8:01 Temat postu: |
|
|
Baśnie H.Ch. Andersena rządzą! Dostałam na któreś urodziny od chrzestnej i to także najmilej wspominany autor z dzieciństwa. Julian Tuwim jest jedynie tak miło przeze mnie wspominany .
A ten prezent, mocno już zakurzony, czeka na swoje drugie życie - będę czytać swoim dzieciom . _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 8:52 Temat postu: |
|
|
Widzę, że nie będę oryginalna.
Dostałam piękną zieloną książkę H.Ch. Andersena chyba w wieku 7 lat. Pamiętam jak zabierałam ją do łóżka i czytałam, póki nie zgaszono mi światła  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 14:19 Temat postu: |
|
|
Hmm... ja też posiadam bardzo ładnie wydaną i ilustrowaną książkę z baśniami Andersena. Powinno taką posiadać każde dziecko.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 7:55 Temat postu: |
|
|
A co sądzicie o tych wszystkich nowych bajkach? Zmutowane postaci, a fabuła jak z filmu sensacyjnego. Zarówno w książkach jak i w filmach  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Nie Kwi 19, 2009 9:45 Temat postu: |
|
|
Mnie przerażają. Te wszystkie roboty, sztuki walki, kwadratowe postacie. Coraz mniej w tym fabuły, nie mówiąc już o jakimkolwiek dydaktyzmie. Najgorsze że brak jakiejkolwiek alternatywy dla tych bajek, chyba że sięganie bo stare i niezawodne bajki.
Nagle poczułam się strasznie stara a przecież niedawno sama oglądałam dobranockę  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Sob Kwi 25, 2009 16:39 Temat postu: |
|
|
Dzieciństwo kojarzy mi się z Baśniami tysiąca i jednej nocy. Andersen czerpał właśnie z tych baśni. Co do samego Andersena szczerze nie darze go sympatią. Andersen był gejem dla kopenhaskich gejów Andersen to symbol. Wiadomo to z analizy jego pamiętników jak i ludzi, którzy go znali. Według mnie świadomie lub nie, przemycał treści homoseksualne spaczając umysły swych odbiorców. Maja czasy się zmieniają więc sceneria bajek też , chodziarz wole realia magi i miecza. Po prostu oldschool. _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Sob Kwi 25, 2009 16:45 Temat postu: |
|
|
Mam spory i stary tomik baśni Andersena. Kiedyś często je czytałem, teraz ich nie pamiętam. _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Sob Kwi 25, 2009 17:37 Temat postu: |
|
|
Coś ty broń Andersena w imieniu wszystkich dzieci które go kochają. Walcz ze mną !Gdzie twój duch ! Tchórzysz bo był gejem
ok.skoro nie pamiętasz to cię rozgrzeszam ale spal te książkę w imię przyszłości cywilizacji. _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Sob Kwi 25, 2009 17:55 Temat postu: |
|
|
eee po prostu już nie czytuję baśni dla dzieci. Po co te nerwy? Ja na wet nie wiem o czym ty mówisz?!  _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Sob Kwi 25, 2009 21:12 Temat postu: |
|
|
Ehm. Racz wybaczyć Panie mą grubiańskość mam nadzieje że mój gniew nie przeląkł twej istoty zanadto. Wszystko za sprawą barbarzyńskich korzeni. Starczy nie będę się już nad tobą pastwił mentalnie i tak nie wiesz o czym mówie!
Poleciałem Fakt. _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 7:42 Temat postu: |
|
|
Masz rację, że nie wiem o czym mówisz, bo piszesz zagadkami. W twoich zdaniach ciężko dojść do końca a początku myśli. Ja czytam mam wrażenie, że części brakuje. Może powinieneś zająć się malarstwem?  _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 9:00 Temat postu: |
|
|
Myśl obrazami a zagadka ukarze się twym oczom.  _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 10:15 Temat postu: |
|
|
| Też mam jakiś tam zbiór baśni w domu ale nie przypominam sobie zebym szczegolnie je uwielbiala. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 11:33 Temat postu: |
|
|
Brujo, baśnie Andersena są jednymi z najpiękniejszych (choć to już moją subiektywna opinia), i szczerze mówiąc zupełnie nie widzę związku z Twoimi uwagami na temat jego orientacji. Czy człowiek o Twej inteligencji naprawdę zniża się do takiego braku nietolerancji i kategoryzowania ludzi? Aż ciężko uwierzyć.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|