| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Akiko

|
Wysłany: Pon Paź 26, 2009 1:04 Temat postu: |
|
|
| phantomka91 napisał: | | Cytat: | | Naprawdę nie wiem, co wy macie z tą Buką, ja ją ledwo pamiętam - pewnie dlatego teraz nie ma u mnie problemu z horrorami ; |
Teraz też nie mam problemów z horrorami, moge je oglądać bez obaw, że jakaś postać będzie mnie przesladować w myślach, snach itp. Natomiast myslę, że Buka przerażała tyle osób, gdy były dziećmi, ponieważ była czymś w rodzaju upsotaciowanych lęków i traum. A poza tym była straszna!  |
phantomkawłaśnie mi przypomniałaś mój horror z dzieciństwa! Muminki uwielbiałam, zresztą jak wszystkie bajki! Andersen, bracia Grimm i inni. _________________ "(...) aż pozostaje jedynie pozbawiona zmysłów cisza" Murakami
日本語 を 勉強 しなくちゃいけません。 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
phantomka91

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 22:02 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | phantomkawłaśnie mi przypomniałaś mój horror z dzieciństwa! |
Ups... nie chciałam..
Przypomniały mi się jeszcze bajki Charlesa Perraulta: Kopciuszek, Śpiąca Królewna, Czerwony Kapturek.. i inne  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
uwe

|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 14:37 Temat postu: |
|
|
Ostatnio dorwałam na allegro i nabyłam drogą kupna i dziś przyszła księga: Orle gniazdo - baśnie i podania Wielkopolskie. Zaczytywałam się nimi w dzieciństwie mimo że do Wielkopolski mi było daleko. Ale naprawdę mają w sobie jakąś magię te legendy, podania i baśnie  _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
magnolia

|
Wysłany: Wto Lis 24, 2009 15:09 Temat postu: |
|
|
| Baśnie nie wszystkie wspominam dobrze, ale bukę akurat lubiłam:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aarti

|
Wysłany: Pią Sty 08, 2010 15:33 Temat postu: |
|
|
jako dziecko bardzo lubiałam baśnie i bajki; ale teraz wracając do nich, ten język, styl pisania - jakieś wszystko nie takie magiczne, nie baśniowe jak kiedyś, gdy czytałam je jako dziecko; chcę czytać standardy baśniowe moim dzieciom, ale nie znajduję satysfakcjonujacych wydawnictw.... może ktoś mi coś poleci... _________________ Nauka pisania
wypożyczalnia kostiumów w Łodzi
Ostatnio zmieniony przez Aarti dnia Sro Lut 17, 2010 13:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 18:50 Temat postu: |
|
|
| uwe napisał: | Ostatnio dorwałam na allegro i nabyłam drogą kupna i dziś przyszła księga: Orle gniazdo - baśnie i podania Wielkopolskie. Zaczytywałam się nimi w dzieciństwie mimo że do Wielkopolski mi było daleko. Ale naprawdę mają w sobie jakąś magię te legendy, podania i baśnie  |
Zgadzam się. Tylko, że pisane są językiem, który dzieciakom może się w dzisiejszym czasie nie spodobać. Inaczej - zwyczajnie mogą go nie zrozumieć. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aarti

|
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 16:46 Temat postu: |
|
|
tak, z tym niezrozumieniem to fakt; ostatnio ktoś mi opowiadał, że dziecko czyta sposób na Alcybiadesa; i przyszło do rodzica z pytaniem "co to jest gegra" ?? ...braz dzieci przyrodę zamiast geografii mają...  _________________ Nauka pisania
wypożyczalnia kostiumów w Łodzi
Ostatnio zmieniony przez Aarti dnia Sro Lut 17, 2010 13:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 23:17 Temat postu: |
|
|
Kurcze, ja jeszcze niedawno właściwie byłam uczniem. Jak dzieciaki moga nie wiedzieć, co to jest gegra!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Wto Sty 19, 2010 18:13 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Jak dzieciaki moga nie wiedzieć, co to jest gegra! |
Ja np. nigdy tego słowa nie używam i gdyby nie to, że znam je z takich książek/ od rodziny, to bym pewnie też nie wiedziała.
U nas mówi się np. "geo". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 14:33 Temat postu: |
|
|
baśnie Andersena zostaną nieśmiertelne
nie dość, że ciekawie napisane to wyrażają wiele impresji, a w moim odczuciu książka bez impresji to jak dzwon bez serca |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 20:27 Temat postu: |
|
|
Bracia Grimm za niepowtarzalny, mało baśniowy w gruncie rzeczy klimat. _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
tak się kocha tylko raz. " |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Nie Cze 20, 2010 22:49 Temat postu: |
|
|
niektóre z nich są takie trochę straszne  _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 8:26 Temat postu: |
|
|
To prawda, można by rzec: bajki nie dla dzieci.  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 9:55 Temat postu: |
|
|
ale może właśnie to są takie pierwsze mini horrory dla dzieci  _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bergisel

|
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 9:57 Temat postu: |
|
|
Żeby im pokazać, że życie nie jest słodkie. Im wcześniej się o tym dowiedzą tym lepiej  _________________ "Już nie zgaśnie ogień w nas,
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|