| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
maja_c

|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 19:51 Temat postu: "Uważaj! Nie pozaginaj rogów!" |
|
|
Zastanawiam się czasem, czy ktoś jeszcze ma taką obsesję na punkcie utrzymywania (nowych) książek w stanie idealnym. Starsze pozycje już nie tak chorobliwie, bo chociażby czas już zostawił na nich ślad. Ale nowe zdarza mi się nawet czytać trzymając w trzech palcach, żeby przypadkiem nie zostawić brudnych paluchów na kartkach  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 16, 2009 20:31 Temat postu: |
|
|
Oj, też tak mam. Ale nie wiem, czy to na pewno jest obsesja. Wszystkie rzeczy nowe chcę mieć jak najdłużej w idealnym, nienaruszonym stanie. A ponieważ książki są dla mnie bardzo wartościowe, to o nie dbam bardziej. Ale nie płaczę gdy zagnie mi się obwoluta czy przybrudzi brzeg.
Tak więc (nie zaczyna się zdania od: tak więc) czuję się najzupełniej normalna. Ale moja ocena może być subiektywna.
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 12:31 Temat postu: |
|
|
Ja ma taki problem z pożyczaniem książek. Nie lubię kiedy ktoś pożycza ode mnie książkę, a potem jej nie szanuje. Kiedy przejrzę swoją biblioteczkę, od razu widzę, które książki pożyczałem komuś, a których nie.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 12:43 Temat postu: |
|
|
Ja pożyczam książki tylko osobom, które mają do nich taki sam stosunek jak ja.
A najlepiej nie pożyczać, niech każdy inwestuje w swoją wiedzę  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 13:05 Temat postu: |
|
|
Dokładnie Szczególnie nie lubię, kiedy kupuję jakąś pozycję, a ktoś już rzuca się z krzykiem "Pożyczysz mi ją jak przeczytasz!", kiedy równie dobrze sam może ją kupić. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 13:15 Temat postu: |
|
|
Osobiście nie lubię pożyczać książek od innych.
Co innego z biblioteki.  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 13:23 Temat postu: |
|
|
Zaiste wspaniałe są pożółkłe kartki książek z biblioteki i ich zapach  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 13:30 Temat postu: |
|
|
Jak już wpadamy w taki nostalgiczny nastrój, to powiem, że dzisiejsze książki są fatalnie wydawane w porównaniu z tymi choćby sprzed 20-30 lat. Kiedyś kartki były grube i ładnie szyte. Książki miały obwoluty i były w grubych okładkach. Dziś książki są klejone (nierzadko fatalnie), a papier... szkoda słów. Dlatego stare książki mogą stać na półkach całe dziesięciolecia, bez specjalnego uszczerbku, a nowe już po kilkakrotnym przeczytaniu niszczą się. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 13:32 Temat postu: |
|
|
Klejone są straszne. Otworzy się szerzej książkę a tu strona sru wypadła.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 13:33 Temat postu: |
|
|
A poza tym łamie się na grzbiecie, kiedy otworzysz za szeroko.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 13:40 Temat postu: |
|
|
Dlatego nie wiem, jak Wy, ale ja zawsze staram się trzymać jak najmniejszy kąt rozwarcia  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 13:55 Temat postu: |
|
|
I ja - jeśli mam możliwość obejrzenia książki przed zakupem - to patrzę jak jest sklejona. Bo jednak można skleić coś porządniej.
A w ogóle najchętniej kupuję książki w twardej, choć to już jest wyzwanie... _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 14:04 Temat postu: |
|
|
A ja jakoś wolę w miękkiej. Jest wtedy lżejsza i jakoś tak przyjemniej dla mnie  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 14:18 Temat postu: |
|
|
Ja wolę w twardej oprawie, ale kupuje zawsze w miękkiej, bo jest taniej po prostu. Teraz niewiele wydawnictw stara się ładnie wydawać książki, dlatego bardzo lubię wydawnictwo Iskry. Książki przez nich wydawane są naprawdę ładne. Oczywiście jest jeszcze kilka takich wydawnictw. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 17, 2009 15:01 Temat postu: |
|
|
Ja gdy tylko jest taka możliwość kupuję w twardej oprawie. Wolę dać te parę złoty więcej,ale mieć porządne wydanie  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|