| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Madalleno

|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 10:39 Temat postu: Film. |
|
|
Jaki ostatnio oglądaliście dobry film ? Co byście polecili ?
Często chodzicie do kin ?
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 10:44 Temat postu: |
|
|
Ja w kinie bywam rzadko. Co prawda mam w mieście kino, ale często nawet seanse się nie odbywają, bo musi być co najmniej 10 osób, żeby się opłacało
A z dobrych filmów na pewno mogę polecić Efekt Motyla i Upiora w Operze. To chyba moje ulubione. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 10:48 Temat postu: |
|
|
"Efekt motyla" to świetny film. "Upiora" też lubię.
Z nowości ostatnio podobało mi się "Vicky Christina Barcelona" i "Siedem dusz". Oba filmy zupełnie różne, ale dobre. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 10:53 Temat postu: |
|
|
A co myślicie o filmach nagrodzonych Oskarami ? Które oglądaliście ? Przypomnę tytuły:
-"Slumdog. Milioner z ulicy"
-"Lektor"
-"Vicky Cristina Barcelona"
-"Mroczny Rycerz"
-"Ciekawy przypadek Benjamina Buttona"
-"Księżna"
-"WALL-E"
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 10:55 Temat postu: |
|
|
Nie oglądałam żadnego, ale wiele osób polecało mi Slumdog'a i chyba muszę poświęcić trochę czasu i obejrzeć  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2009 13:02 Temat postu: |
|
|
"Slumdog" to naprawdę godny polecenia film. Co prawda jest długi (chyba ponad 2 godziny) ale utrzymuje widza w napięciu.
Dla mnie ciekawym filmem był też "Lektor", dość ciężki, niejednoznaczny, wzbudzający (przynajmniej we mnie) wiele skrajnych emocji.
Nie zarzucę też nic "Ciekawemu przypadkowi...", no może oprócz długości, bo trwa bite 2,5 godziny, a akcja nie jest zbyt wartka. Mimo to, podobało mi się, nawet wzruszył mnie ten film.
Lubię filmy kostiumowe, więc obejrzałam "Księżną", jednak nie zachwycił mnie. Może ciekawy, ale nieporywający.
I jeszcze "Wall-e".. na tym to się dopiero wzruszałam. Urzekła mnie ta bajka, jej prostota i szczerość. Oglądałam ją już chyba 4 razy
"Vikcy Christina Barcelona" od razu przypadła mi to gustu, może przez to, że akcja toczy się w Barcelonie. Do tego świetna kreacja bohaterów, ciekawa obsada.
Reszty filmów nie oglądałam, więc nie powiem nic.
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 9:12 Temat postu: |
|
|
| maja_c napisał: | Ja w kinie bywam rzadko. Co prawda mam w mieście kino, ale często nawet seanse się nie odbywają, bo musi być co najmniej 10 osób, żeby się opłacało (...) |
Skąd ja to znam?
W czasach liceum z koleżankami roznosiłyśmy kupony promocyjne do miejskiego kina i w zamian dostawałyśmy bilety na wybrane seanse. Zdarzało się więc, że seans się odbywał, bo poza nami darmowymi widzami, były jeszcze ze 2-3 osoby, a wtedy to czasem nawet do 15-20 osób dochodziło... .
A co do pytania. Chodzę do kina, ale niezbyt często. I to głównie dlatego, że cena biletu bywa czasem zaporowa, bo gdybym chciała chodzić na wszystko, co mnie zaciekawi, to trochę kasy by poszło. Ostatnio wyliczyłam, że w ciągu dwóch tygodni chciałabym obejrzeć 8 filmów a to wydatek rzędu 125 zł na osobę! Średnio co dwa tygodnie zmienia się repertuar...
Zatem idę do kina na coś, czego nie mogę się doczekać na dvd . No albo akurat mam kaprys na wyjście do kina zamiast do teatru czy restauracyjki.
A co ostatnio widziałam? "Slumdoga...". Naprawdę, zasłużony oskar! Film robi wrażenie, wciąga, świetny pomysł z przedstawieniem fabuły, niezłe zdjęcia, realnie przedstawiony Bombaj. Polecam!
Na "Lektora" wybieram się, ale wciąż wieczorem inne rzeczy do zrobienia na wczoraj i tak jakoś leci czas... Na "Vicky..." się nie wybieram, poczekam na dvd . "Ciekawy..." mam w domku, brak czasu na obejrzenie . Pozostałych trzech nie widziałam i w sumie nie mam zamiaru. Chyba że przez przypadkowy przypadek . _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 12:28 Temat postu: |
|
|
| Apropos filmu "Lektor". Co myślicie o filmach z lektorem? Nie uważacie, że filmy na tym tracą? Nie słychać wtedy głosu aktorów, intonacji, gry głosem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 13:05 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z Tobą, maju_c, ale z drugiej strony, film z lektorem obejrzę "zawsze". A te, w których się czyta, oglądam jak mam siłę. Bo trzeba skupić się na tekście na dole ekranu, na obrazie, na fabule, na tle, na słowach nie tłumaczonych przez napisy... Ale fakt. Przyjemność jest zdecydowanie większa . _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2009 14:58 Temat postu: |
|
|
| Z filmów które ostatnio oglądałam i są godne polecenia to jedynie 'Siedem dusz' ubolewam ale ostatnio nie tworzy sie dobrych filmów.. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 6:49 Temat postu: |
|
|
| wiktoria92 napisał: | | (...)ubolewam ale ostatnio nie tworzy sie dobrych filmów.. |
Nawet filmy z tegorocznych Oskarów (niekoniecznie nagrodzone) uważasz za nieciekawe, niedobre?
"Lektor", "Frost/Nixon", "Obywatel Milk", "Zapaśnik", "Slumdog. Milioner z ulicy", "Vicky Cristina Barcelona", "Ciekawy przypadek Benjamina Buttona", "Oszukana" - te, moim zdaniem, są warte obejrzenia i wyrobienia sobie opinii. Uważam, że tegoroczne Oskary przyniosły rzeczywiście ciekawe filmy. A nie zawsze tak jest. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 14:00 Temat postu: |
|
|
Uważam, że nie można narzekać na tegoroczne oskarowe filmy. Naprawdę wiele z nich są godne obejrzenia i zapamiętania. Myślę, że kilka z nich wejdzie da klasyki kina.
Ale zgadzam się, że film "Siedem dusz" jest wyjątkowy. Przede wszystkim wyjątkowo poruszający, nieprzewidywalny, taki trochę inny. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 15:38 Temat postu: |
|
|
Lektor i Slumdog to takie filmy 'do obejrzenia' - dobre ale są lepsze. Banjamin Button może niezły ale 'bajkowy'.
Jeśli chodzi o polecane filmy podobał mi się też .. (oczywiście nie pamietam tytułu) ale grał w nim Will Smith. Opowies o facecie ktory chce być maklerem giełdowym i dostaje staż w firmy ale nie płaca mu za to. Żona go zostawia a on ze swoim synkiem pomieszkuje w schroniskach i hotelach ponieważ nie ma pieniedzy na normalne mieszkanie. Suma sumarum film konczy sie szczesliwie - glowny bohater zostaje zatrudniony w firmie i wogole wszytsko sie uklada. Kojarzy ktos? Jaki tytul? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 15:44 Temat postu: |
|
|
Mówisz chyba o filmie "W pogoni za szczęściem" z 2006 roku.
Ale pewna nie jestem.
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 17:59 Temat postu: |
|
|
Tak! W Pogoni Za Szczęsciem! - Polecam serdecznie  |