| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
maja_c

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 13:30 Temat postu: Pachnidło |
|
|
| Wiele słyszałam o tej książce, ale opinie były bardzo różne. Czy ktoś może czytał i może powiedzieć, że będzie to zacna inwestycja? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 14:09 Temat postu: |
|
|
Czytałam. I film powstały na podstawie książki też oglądałam.
Mnie się podobało, wciągająca, zupełnie niebanalna fabuła, nieprzewidywalna akcja. Ta książka ma taki inny klimat, nie umiem tego nazwać, ale od pierwszej strony wprowadza w specyficzny nastrój.
I w dodatku to piękne wydanie ze Świata Książki.(dostępna też w Gandalfiei to w dziale literatury pięknej, więc w czwartek możesz sobie zrobić piękny prezent).
Ja polecam, jakby co to zgłaszaj reklamację  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 15:10 Temat postu: |
|
|
Hah, dziekuję Więc myślę, że się skuszę. A wydanie jest faktycznie bardzo piękne. Też na to zwróciłam od razu uwagę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 15:14 Temat postu: |
|
|
Okładka jest genialna, ale mnie najbardziej przypadł do gustu druk
W końcu to wydania bibliofilskie  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 15:27 Temat postu: |
|
|
Ale powiedzenie "przerost formy nad treścią" nie sprawdza się w tym przypadku? Treść i forma na tym samym poziomie?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Kwi 21, 2009 15:28 Temat postu: |
|
|
Mnie najpierw urzekła treść, a dopiero potem kupiłam to wydanie.
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 16:01 Temat postu: |
|
|
"Pachnidło" jak najbardziej polecam, zwłaszcza bibliofilskie wydanie powinno ucieszyć oczka i duszę Książkę czytałam, również obejrzałam film. Troszkę straszny, na pewno zaskakujący i niebanalny. Warto przeczytać  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
franka76

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 18:58 Temat postu: |
|
|
| Książkę czytałam wiele lat temu i nie podobała mi się. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 20:46 Temat postu: |
|
|
"Pachnidło" nawet do teraz budzi wiele kontrowersji wśród czytelników. Jest to książka specyficzna, i oczywiście nie każdemu musi przypaść do gustu. A co się Tobie w niej nie podobało, spytam tak z ciekawości?  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
franka76

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 19:05 Temat postu: |
|
|
Yen, no właśnie nie pamiętam Pamiętam o czym książka była, natomiast nie mogę skojarzyć dlaczego mi się nie podobała Dziwne... Na pewno nie zachwyciła mnie historia. Może jeszcze do tego doszedł nie taki styl pisania... Książkę czytałam kilkanaście lat temu, a pamięć już nie ta  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kermit

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 20:06 Temat postu: |
|
|
Hmm, to jest książka? Myślałem, że jest tylko i wyłącznie film, który oglądałem dość dawno temu i naprawdę mi się podobał Jak myślicie, dotrze do mnie książka po obejrzeniu filmu? Powieść lepsza niż ekranizacja?
Kermit. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wachu

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 20:59 Temat postu: |
|
|
| a co najpierw warto zrobić? obejrzeć film czy przeczytać książkę? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 7:50 Temat postu: |
|
|
Ja przeczytałam najpierw książkę. Wyjątkowo podziałała na moją wyobraźnie, trzeba przyznać, że autor nie przebierał w słowach, a niektóre jego opisy są zdumiewające.
Najpierw warto przeczytać książkę, chociażby dlatego, żeby "przetestować" swoją wyobraźnię, a potem zobaczyć jak inni to sobie wyobrazili, i zrobili film.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wachu

|
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 9:17 Temat postu: |
|
|
| dzieki za rade. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Wto Cze 16, 2009 9:56 Temat postu: |
|
|
| gdzieś_tam napisał: | Ja przeczytałam najpierw książkę. Wyjątkowo podziałała na moją wyobraźnie, trzeba przyznać, że autor nie przebierał w słowach, a niektóre jego opisy są zdumiewające.
Najpierw warto przeczytać książkę, chociażby dlatego, żeby "przetestować" swoją wyobraźnię, a potem zobaczyć jak inni to sobie wyobrazili, i zrobili film.  |
Podzielam tą opinię.
W dodatku jak to w filmie, pominięto część wydarzeń.
Książka ma niesamowity klimat, którego film już tak dokładnie nie oddał. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|