| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
maja_c

|
Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 13:35 Temat postu: Książkowe wpadki |
|
|
Wiele razy spotykam się z różnymi pomyłkami w druku. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest co całkowicie przypadkowe, ale wydźwięk ma dosyć zabawny. Na ten przykład prezentuję Państwu nagłówek z mojego podręcznika do historii.
Szczególnie ubawiłam się, kiedy pani profesor kazała przepisać temat z podręcznika. Zrobiłam wedle rozkazu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 15:57 Temat postu: |
|
|
A mnie to strasznie wkurza, zwłaszcza w powieściach. Kiedyś czytałam taką książkę "Kruchość porcelany", gdzie prawie na każdej stronie był błąd ortograficzny lub błędy w druku. I byłam zbulwersowana. Przecież ktoś odpowiadał za korektę.
Na kilku ostatnich stronach "Zaćmienia" też są błędy ortograficzny i to nie byle jakie (przytoczyłabym wam, ale książkę dzisiaj pożyczyłam)
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Sro Kwi 22, 2009 16:03 Temat postu: |
|
|
No takie błędy okropnie rozpraszają. Szczególnie, kiedy wydanie jest trefne i są notoryczne pomyłki. Też mogę jako przykład podać kameleonowe wydanie Wampira Lestata. Literówki non-stop.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 5:33 Temat postu: |
|
|
Kupiłem kiedyś "Bożych bojowników" Sapkowskiego i podczas czytania zauważyłem dość osobliwą rzecz. Mianowicie, w książce miałem dwa te same rozdziały, przy czym ten drugi zastąpił ten który powinien być po tym pierwszym (niezbyt jasno to wyjaśniłem) . W każdym razie jest tam powtórzonych ok. 30 stron, których brakuje. Mam nadzieję, że zrozumiecie, bo sam już nie rozumiem.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aleksandra1994

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 7:38 Temat postu: |
|
|
fajny maja_c temat mieliście  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 9:01 Temat postu: |
|
|
Kiedyś natrafiłam na taką książkę, w której nie dość że stronmy były krzywo wklejone (około 50) to jeszcze co chwila zdarzał się jakiś dziwny błąd: a to ortograficzny, a to literówka.. To naprawdę denerwuje kiedy czyta się dobrą książkę. _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SzATaNeK SeRDuSZeCzKo

Dołączył: 10 Maj 2009 Posty: 80 Skąd: Z IV rozdziału książki o gremlinach
|
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 17:02 Temat postu: |
|
|
Ja ostatnio podczas lektury "Legia Cudzoziemska - Byłem tam" natrafiłem na kilka błędów ortograficznych , interpunkcyjnych i bodajże jeden raz powtórzyło się dwa razy słowo "się" . Na szczęście błędny nie przeszkadzały mi w lekturze . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 19:38 Temat postu: |
|
|
Czasami nawet wychodzą z tego ciekawe rzeczy...  _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kilmeny

|
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 18:09 Temat postu: Re: Książkowe wpadki |
|
|
| maja_c napisał: | Na ten przykład prezentuję Państwu nagłówek z mojego podręcznika do historii.
Szczególnie ubawiłam się, kiedy pani profesor kazała przepisać temat z podręcznika. |
A co to za temat był? Bo poprawiłabym sobie humor, ale link już chyba nieaktualny.
Ech, w "Jak być najlepszym przyjacielem psa" "zjadło" parę pierwszych stron. Tzn. właściwie była pierwsza strona czy dwie, później parę pustych kartek, a potem normalnie, znowuż puste kartki... I tak do pewnego momentu, potem już normalnie.
A w "Dziecko piątku" strony były nie w tej kolejności co trzeba - ale były wszystkie. _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Wto Kwi 13, 2010 22:51 Temat postu: |
|
|
A mnie strasznie irytują takie błędy. I rozpraszają.
Jestem jeszcze w stanie zrozumieć (w jakimś stopniu) literówki.
Ale na pewno nie ortograficzne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
miszkos

|
Wysłany: Sro Kwi 14, 2010 21:55 Temat postu: |
|
|
| nemo napisał: | A mnie strasznie irytują takie błędy. I rozpraszają.
Jestem jeszcze w stanie zrozumieć (w jakimś stopniu) literówki.
Ale na pewno nie ortograficzne. |
Dokładnie, o ile literówki można tolerować, tak błędy ortograficzne to przesada... _________________ Im więcej potu na poligonie, tym mniej krwi w walce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EMC

|
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 19:03 Temat postu: |
|
|
O, literówki to po prostu coś normalnego dla wydawnictwa AMBER. Powinni sobie to dopisać pod logo.
Przy Wampirach z Morganville to była jakaś plaga. Przy innych pozycjach wydawanych przez to wydawnictwo również  _________________ 'Silna i gorzka choroba książkowa rozpanoszyła sie w duszy. Jakież to haniebne być przywiązanym do tej bezwładnej masy papieru, druku i uczuć umarłych ludzi' |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marx

|
Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 11:19 Temat postu: |
|
|
| Również Visavis robi babole z literówkami i ortografią, w nekroskopie pojawia się "może" tyle, że takie co po nim statki pływają. Ogólnie pan Humber Muh się nie sprawdza. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
uwe

|
Wysłany: Wto Kwi 27, 2010 0:35 Temat postu: |
|
|
A ktoś za te korekty bierze całkiem niezłe pieniążki. Ech. _________________ Zawsze mówię prawdę, nawet kiedy kłamię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Czw Maj 06, 2010 23:30 Temat postu: |
|
|
| uwe napisał: | | A ktoś za te korekty bierze całkiem niezłe pieniążki. Ech. |
To jest specjalna osoba od tego? Straszne. |
|