| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ilona

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 9:08 Temat postu: Wypożyczanie |
|
|
Jak jest z książkami i filami/muzyką, każdy wie.
Książki pożyczać można/filmy muszą mieć licencję.
A jak jest z audiobookiem? - Traktowane są jak książki, czy nagrania?
- Chciałabym mieć w bibliotece półkę z audiobookami dla osób starszych, ale nie wiem, jak to jest wg prawa.
Ktoś się orientuje ?  _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 9:21 Temat postu: |
|
|
Z tego co wiem to można je wypożyczać i już w kilku bibliotekach jest to wprowadzone. Tak jest na przykład w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Gdyni czy Chorzowie. Tu zamieszczam Ci link do artykułu poruszającym ten temat, gdybyś potrzebowała dokładniejszych informacji:
http://www.mmtrojmiasto.pl/919/2008/3/4/audiobooki-w-gdynskiej-bibliotece?districtChanged=true
Z tego co zauważyłam nie tylko w dużych miastach można wypożyczać audiobooki, a szczególnie popularne są lektury  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 9:25 Temat postu: |
|
|
Dzięki - Skontaktuję się z którąś z tych bibliotek - Lektur nie zamierzam wprowadzać Ale klasykę i aktualną literaturę piękną dla dorosłych - np. Cień wiatru, owszem. _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 9:29 Temat postu: |
|
|
Proszę
Swego czasu wychodziła fajna Kolekcja "Mistrzowie Słowa" właśnie z klasyką literatury czytaną przez znane osoby. Z tego co wiem, to można ją jeszcze kupować pojedynczo w księgarniach lub na stronie Gazety Wyborczej (całą kolekcję od razu).
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aleksandra1994

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 11:11 Temat postu: |
|
|
nie wiem  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
olszoowa

|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 5:43 Temat postu: |
|
|
| Ilona napisał: | Lektur nie zamierzam wprowadzać |
a czym sobie klasyka literacka Ci podpadła? _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 6:52 Temat postu: |
|
|
Klasyka - niczym. Natomiast uważam, że dzieci powinny książki CZYTAĆ. A ja im nie zamierzam pomagać w ucieczce od czytania  _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 9:07 Temat postu: |
|
|
Od klasyki nie trzeba uciekać.
Według mnie to właśnie dzieła klasyczne budują w nas gust literacki, dają fundamenty.
Może wystarczy inaczej nie zareklamować i dzieci nie uciekną. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 9:47 Temat postu: |
|
|
Ale jeżeli komuś niespieszno do czytania klasyki, to już lepiej żeby czytał coś, co przez swoją funkcję poznawczą doprowadzi go w końcu do dzieł wyższych  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 14:34 Temat postu: |
|
|
Jasne, lepiej czytać cokolwiek.
Ale myślę, że nawet do klasyki można zachęcić Taką przynajmniej mam nadzieję  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Czw Maj 14, 2009 16:26 Temat postu: |
|
|
Z czytaniem dobrych książek jest jak z wchodzeniem po drabinie- zaczyna się od szczebli najniższych by potem móc się wsmakować w te wyższego rzędu. _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Pon Paź 12, 2009 21:53 Temat postu: |
|
|
Wrócę do tematu
- Mam za sobą kilka rozmów z kierownikami bibliotek, w tym. biblioteki w Laskach, oraz prawnikami- m.in. doradcą prawnym ministersta kultury i wydawnictwami....
To wszystko nie jest takie proste i zależy od wydawnictwa. A dokładniej od tego, jak wydawnictwo traktuje audiobooka- jak książkę czy nagranie. Są wydawnictwa, które nie robią problemu i takie, które "się zastanowią".
Jedna z odpowiedzi, którą otrzymałam:
| Cytat: | | Nie ma przepisów, które wyraźnie regulują tę kwestię. Najlepiej, gdyby były dostępne na rynku audio buki z licencjami na wypożyczanie, ale takich chyba nie ma. Publiczne udostępnianie audio buków, przeznaczonych do użytku prywatnego jest zatem wątpliwe z formalnego punktu widzenia. Można ewentualnie powołać się na art. 33 ze znaczkiem 1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, który dopuszcza korzystanie z rozpowszechnionych utworów dla dobra osób niepełnosprawnych, ale może to okazać się niewystarczające. |
- Dlatego najlepiej mieć zgodę każdego wydawnictwa oddzielnie .. ja z jednego taką uzyskałam- pisemną. _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
goskaf1

|
Wysłany: Sro Paź 21, 2009 13:34 Temat postu: |
|
|
| Z tego co widze troche jest zalatwiania, aby otrzymać audiobook takie jakie poszukujemy. Ale i tak mimo wszystko uważam, że warto. Może za jakiś czas będzie to bardziej popularne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
phantomka91

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 21:54 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Natomiast uważam, że dzieci powinny książki CZYTAĆ. A ja im nie zamierzam pomagać w ucieczce od czytania |
A więc forma ważniejsza jest od treści?
Dla mnie nie ma znaczenia czy przeczytam dobrą książkę, wysłucham jej czy tez oglądnę film na jej podstawie. Jeśli mamy do przekazania jakąś wartość, możemy to zrobić na wiele sposobów. A wysłuchanie lektury, tak jak obejrzenie eranizjacji - może zachęcić do przeczytania książki  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 21:57 Temat postu: |
|
|
Właśnie nie- treść jest ważniejsza - książka drukowana jest przekładana na mp3 lub film zazwyczaj w dużym skrócie ... Przykład: Magiczne drzewo. Czerwone krzesło.- Najpierw przeczytałam książkę. Film mnie rozczarował- było o połowę przygód mniej. _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|