Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sapkowski vs. Tolkien
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Twórczość którego autora bardziej do Ciebie przemawia?
Sapkowski
62%
 62%  [ 20 ]
Tolkien
37%
 37%  [ 12 ]
Wszystkich Głosów : 32

Autor Wiadomość
melissa

PostWysłany: Pią Kwi 24, 2009 7:08    Temat postu: Sapkowski vs. Tolkien Odpowiedz z cytatem

Twórczość którego pana bardziej do Was przemawia?
Wiem, że niektórym (może większości?!) podpadnę...ale jeśli chodzi o moje zdanie to zdecydowanie wolę książki Sapkowskiego. Tolkien tworzy baśń, Sapkowski tworzy normalny świat dla dorosłych. Nie wiem czy zrozumiecie o co dokładnie mi chodzi. Po prostu stworzył świat w którym normalne jest, że istnieją elfy itp. Tak jak w naszym obecnym świecie ludzie różnią się kolorami skóry itp. Czytałam w jakimś wywiadzie, że sam Sapkowski bardzo sobie ceni twórczość Tolkiena. Do mnie jednak nie przemawia jego styl i sposób w jaki przedstawia świat.
Poszukiwacz

PostWysłany: Pią Kwi 24, 2009 7:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Całkowicie się zgadzam z moim przedmówcą. Uwielbiam obu pisarzy, Sapkowski tworzy "magiczny" świat a Tolkien "Baśniowy". Na czym polega różnica? Otóż w książkach Andrzeja świat jest pokazany jako alternatywna wersja średniowiecza z magią, z bardziej różniącymi się rasami. Problemu w książce dotyczą nas nawet teraz, chociażby rasizm.
Natomiast Tolkien pisze baśń, w świecie który całkowicie się różni od naszego. Są tam osobne istoty - Elfy, Krasnoludy, Orkowie itp. są też magowie, ale jest ich bardzo nie wielu. Ludzie w tym, świecie podziwiają i boją się magii. Ten świat jest bardziej zawiły i trudniej do niego trafić (a raczej jemu do nas).
A czemu ja wolę Sapkowskiego? Problematyka jest zbliżona do czasów współczesnych i łatwo się go czyta! Smile
hologram0

PostWysłany: Pią Kwi 24, 2009 8:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wolę jednak Tolkiena. U Sapkowskiego chodzi tylko o dobrą zabawę, a u Tolkiena jednak o coś więcej. Może ja po prostu mało rozrywkowy jestem. Wink Jednak książki Tolkiena wydają mi się lekturą cenniejszą.
Sally

PostWysłany: Sro Kwi 29, 2009 18:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mimo wszystko oddam głos na Sapkowskiego, choć doskonale rozumiem niesamowite znaczenie dla fantastyki.
Zgodzę się też, ze Sapkowski to raczej rozrywka, ale jaka rozrywka!
Tolkien jakoś do mnie nie dotarł... ale ja taka dziwna jestem i to, co się masom podoba szczególnie, mnie często nie podpada - tak samo z "Harrym Potterem" Laughing

cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
hologram0

PostWysłany: Czw Kwi 30, 2009 16:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale przyznasz, że Sapkowski także podoba się masom. Jest najpoczytniejszym pisarzem fantasy w Polsce.
Poszukiwacz

PostWysłany: Czw Kwi 30, 2009 18:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To chyba dobrze, poza tym nie wiem jak w Polsce można o czytelnikach mówić "masom" ich jest ledwie garstka. Razz
Jeżeli książka trafia do milionów to znaczy, że jest dobra, dzięki temu będzie dłużej kupowana, dłużej sprzedawana, dłużnej drukowana i dłużej znana! Razz
hologram0

PostWysłany: Czw Kwi 30, 2009 18:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W Polsce są po prostu mniejsze masy (żeby nie powiedzieć - ciemne), niż gdzie indziej. Wink Wink
Carmen82

PostWysłany: Sro Maj 06, 2009 16:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wybieram Tolkiena. Jego świat stworzony od zera, z mitologią, językiem, historią jest niesamowicie złozony, podczas gdy Sapek bazuje już na gotowych elementach. Choć twórczość obu cenię - wybieram Tolkiena.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sally

PostWysłany: Pią Maj 08, 2009 19:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hologram0 napisał:
Ale przyznasz, że Sapkowski także podoba się masom. Jest najpoczytniejszym pisarzem fantasy w Polsce.

Tak, ale nieco mniejszym masom Laughing

cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
majkey

PostWysłany: Sob Maj 09, 2009 9:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wybieram obu Wink Nie potrafię się zdecydować, bo każdy jest zupełnie inny. Nie wolno nie doceniać Tolkiena, bo 80% fantastyki opiera się na świecie przez niego zbudowanym. A Sapkowski napisał książki które świetnie się czytają Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
18alexa18

PostWysłany: Wto Maj 12, 2009 8:16    Temat postu: ;) Odpowiedz z cytatem

Sapkowski przemawia do mnie bardziej- może właśnie za sprawą języka, jakim posługuje się autor. U Tolkiena jest, owszem, charakterystyczny klimat, jednak to książki Andrzeja Sapkowksiego przekonują mnie bardziej, to w nich widzę dobre źródło rozrywki- co nie oznacza, że Tolkien rozrywki nie dostarcza; dostarcza ale jest to rozrywka innego typu. Tymczasem "saga o wiedźminie" to zabawa językiem, sytuacjami, gdzie bohaterowie potraktowani są lekko i ciekawie jednocześnie. Pozdrawiam Wink
Kermit

PostWysłany: Sob Maj 16, 2009 11:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Na samym początku jak zobaczyłem ten temat to pomyślałem, że głupotą jest porównywanie Tolkiena i Sapkowskiego, ponieważ są to inni pisarze... Ale tylko na początku, bo jak tak bardziej się wgłębić w twórczość obu autorów, pomyśleć co zrobili itd. to z kim innym można prównać Sapkowskiego? (bo to zawsze będą prówniania kogoś do Tolkiena, nie na odwrót Smile). Nie przychodzi mi do głowy żaden autor, który pisze podobnie do Sapkowskiego - nie chodzi mi tu o styl, czy raczej humor, ale o całokształt.

Dlatego też po dłuższych przemyśleniach uznałem temat za normalny i zagłosowałem na Sapkowskiego. Dlaczego - spytacie. Bo jest mi bliższy niż Tolkien - odpowiem Wink. Chodzi o to co już zauważyliście - Sapkowski napisał powieść gdzie bohaterowie są żyją w czasach nam znanych - dodał tylko magię i inne rasy. Dla czytelników fantasy to nie jest nowość (magia, inne rasy, smoki itp) więc tworzy to dla nas normalny świat, który w pewnym stopniu możemy identyfikować z naszym. Jak cofniemy się kilka (albo więcej Razz) stuleci wstecz w naszej historii i dodamy tam magię + smoki + krasnale (itp) to co dostaniemy? Świat stworzony przez Sapkowskiego Smile Ba, najlepsze w jego książkach jest to, że często bohaterowie przez niego stworzeni mają bardzo wiele zachowań czy problemów do naszych, współczesnych - rasizm na przykład (jak już ktoś mówił).

Tolkien natomiast jest ojcem całej fantastyki (według mnie), który oderwał całkowicie rzeczywistość od swojego dzieła. Jest oderwana część, która nijak nie łączy się z tym co było kiedyś albo jest teraz. No, przynajmniej ja nie widzą, żadnego łacznika świata Tolkiena z naszym światem - może gdzieś tam jest, ale ja go na pewno nie znajdę ;P Pomimo, że bardzo szanuję Tolkiena i nadal uważam go za ojca fantastyki to nie podchodzą mi za bardzo jego książki - chyba, że to wina tłumaczenia Wink

Tak więc na podsumowanie. Sapkowski będzie "lepsiejszy" od Tolkiena dla wielu z nas, bo z jego światem mamy jaką więź i możemy więcej rzeczy odnieść do naszego życia. Miejmy nadzieję, że za granicą czytelnicy będą podobnie do nas odbierać książki Sapka.

Kermit.
Powrót do góry
SzATaNeK SeRDuSZeCzKo

PostWysłany: Nie Maj 17, 2009 18:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do mnie przemawiają obaj autorzy. Chociaż bardziej obstaje za Tolkienem gdyż z fantastyką miałem styczność właśnie poprzez jego książki. A dokładniej poprzez "Hobbita" ,która to była pierwsza książką, którą z własnej nieprzymuszonej woli przeczytałem.
Świat wykreowany przez Tolkiena bardziej mnie pociąga niż ten Sapkowskiego, chociaż saga o Geralcie bardzo mnie wciągnęła. Właśnie przedstawienie świata w Wiedźminie było jedna z rzeczy, które najbardziej mi się spodobały. Chociaż świat wykreowany przez Sapkowskiego jest nam bliższy, jak to napisał Kermit, to gdybym miał wybierać, w którym z wykreowanych przez tych autorów świecie chciałbym żyć - wybrałbym Śródziemie.
Powrót do góry
gdzieś_tam

PostWysłany: Sro Cze 03, 2009 19:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

--------SAPKOWSKI--------

Nie będę powtarzać tego, co inni przede mną tak ładnie ujęli xD
Zgadzam się z Kermitem (hahah. Podoba mi sie ten nick. Pierwszy raz skojarzył mi się z termitem^^), że Sapkowski jest współczesnym pisarzem, więc dziwnie jest go porównywać z Ojcem Fantastyki. Sapkowski nie tworzy własnego, obszernego, pełnego tradycji, historii i legend świata (jak Tolkien), jedynie "modyfikuje" nasz i na nim bazuje. Jest to oryginalny styl, który do mnie bardziej przemawia.

Oczywiście, Tolkienowi należy się ogromny szacunek. Trzeba mieć niewiarygodną wyobraźnię (albo małą pomoc, poszerzającą granice umysłu xD ) żeby stworzyć takie dzieło (bo zdaje się jest mowa tylko o "Władcy "Pierścieni"). Tyle wydarzeń, całkiem innych od siebie i niezależnych w 3 tomikach... zapewne zgodzicie się ze mną, że po obejrzeniu filmu nie można poczuć całego klimatu powieści. Obraz na ekranie skupia się głównie na wydarzeniach dotyczących hobbita i pierścienia, o wiele mniej jest o reszcie drużyny niż w książce.

Rozumiem, że film byłby nudny gdyby zawierał wszystkie szczegóły książki i nie chodziło mi o to że film ma być dokładnym odzwierciedleniem książki (bo to bezsens), tylko żeby podkreślić, że warto przebrnąć (nawet jeśli styl i język jest trudny) przez "Władcę Pierścieni", bo to naprawdę fascynująca powieść! A film swoją drogą. :]
Powrót do góry
SzATaNeK SeRDuSZeCzKo

PostWysłany: Czw Cze 11, 2009 14:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gdzieś_tam napisał:
Trzeba mieć niewiarygodną wyobraźnię (albo małą pomoc, poszerzającą granice umysłu xD ) żeby stworzyć takie dzieło

Padłem jak to przeczytałem xD .
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 1 z 8

Skocz do: