| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Twórczość którego autora bardziej do Ciebie przemawia? |
| Sapkowski |
|
62% |
[ 20 ] |
| Tolkien |
|
37% |
[ 12 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 32 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Edyta Moderator

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 16:01 Temat postu: |
|
|
Hm, trochę dziwne mi się wydaje, że za przedstawienie swojej opinii o stanie duchowym bohaterów, ale oczywiście popartym fragmentami czy też przykładami z książek, dostałeś -2 punkty. Wszak nie chodzi o to, by kopiować wypowiedzi innych ale by wysuwać własne zdanie, jeśli jest dobrze argumentowane.
Kwestia tego, czy argumentowałeś swoją opinię, czy faktycznie podane przykłady potwierdzały to, co pisałeś. _________________ FaceBook
Twiter
Blip |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 20:17 Temat postu: |
|
|
Bo Władca Pierścieni nie jest książką dla dzieci w przeciwieństwie do Hobbita. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zefir

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 20:51 Temat postu: |
|
|
| polemizowałbym |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Carmen82

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 21:46 Temat postu: |
|
|
Wybacz, ale pytanie jest proste jak budowa cepa - w zdaniu "kiedy się ocknął dookoła było ciemno" przedstawia stan percepsji zmysłów - a więc wzroku, a nie stan duchowy. Jak można pomylić przeżywanie duszy z przeżywaniem fizycznym?
I co znielubiłeś Tolkiena za -2 pkt, to dopiero dojrzała argumentacja... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Pią Maj 21, 2010 21:49 Temat postu: |
|
|
Może i byś polemizował, ale powinieneś wiedzieć, że Hobbit od chwili powstania był książką dla dzieci, natomiast Władca już nie. _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa"
Ostatnio zmieniony przez Luthien_Sara dnia Sro Cze 23, 2010 15:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joan_stark

|
Wysłany: Wto Cze 01, 2010 22:13 Temat postu: Sapkowski! |
|
|
U mnie bezapelacyjnie wygrywa Sapkowski. Uwielbiam go za ten jego czarny humor. Czytałam po kilka razy każdy tom sagi o Wiedźminie i za każdym razem był świetny. Co do Narrenturm - jestem podobnego zdania, jednak wiedźmin u mnie wygrywa.
Co do Tolkiena - na pewno stworzony przez niego świat jest wyjątkowy, jednak w powieściach czegoś mi brakuje... rozwlekłość niektórych opisów nudzi, język jest trudniejszy, jednak uważam, że każdy fan fantastyki powinien ją przeczytać  _________________ "Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach. A najstarszy i najsilniejszy rodzaj strachu to strach przed nieznanym." H.P. Lovecraft
www.premieryksiazkowe.blogspot.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pajka

|
Wysłany: Pon Cze 14, 2010 17:23 Temat postu: |
|
|
Książki Sakowskiego czyta się szybko i lekko, nie zawierają długich opisów tak jak książki Tolkiena, które nużą pod względem za dużej ilości opisów przyrody.
Osobiście wybieram Sapkowskiego. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wilku

|
Wysłany: Sob Lis 20, 2010 1:27 Temat postu: |
|
|
wiecie... może sie myle, bo nie jestem wielką fanką fantasy, ale wydaje mi sie ze ciezko porownywac Tolkiena z jego calym ogromnym swiatem, historiami, postaciami, językami (!) ze nie wspomnę o mnogości źródeł inspiracji tak językowych, kulturowych jak i przypowieściowo-mitologicznych (jak zwal tak zwal) do kilku tomowej wersji "Wiedzmina" Sapkowskiego... Trochę inne światy (nie w książkach, chodzi o autorów ) -takie mam wrażenie, choć co do Sapkowskiego mogę się mylić -wszak utknęłam na połowie I tomu "Wiedźmina".... i jakoś ciężej było mi przez to przejść niż przez choćby "Silmarillion", więc widać nie musi chodzić tu o "trudny" styl Tolkienowskich dzieł. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wiki

|
Wysłany: Wto Maj 15, 2012 23:13 Temat postu: |
|
|
W ogóle nie rozumiem zestawienia tych dwóch autorów. Tolkien - twórca własnego świata, twórca języka elfów, którym fani mogą porozumiewać się, rozmawiając o książce, Tolkien, który stworzył całkowicie odrębny od naszego świat, z rozbudowaną historią, kulturą i nawet sztuką i Sapkowski - cóż, nikomu nie odbierając niczego, ale po prostu pisarz...
Nieporównywalny stopień sztuki. Tolkien to ojciec fantastyki, Sapkowski to po prostu jeden z wielu jej twórców. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|