Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sapkowski vs. Tolkien
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Twórczość którego autora bardziej do Ciebie przemawia?
Sapkowski
62%
 62%  [ 20 ]
Tolkien
37%
 37%  [ 12 ]
Wszystkich Głosów : 32

Autor Wiadomość
Edyta
Moderator

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 16:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hm, trochę dziwne mi się wydaje, że za przedstawienie swojej opinii o stanie duchowym bohaterów, ale oczywiście popartym fragmentami czy też przykładami z książek, dostałeś -2 punkty. Wszak nie chodzi o to, by kopiować wypowiedzi innych ale by wysuwać własne zdanie, jeśli jest dobrze argumentowane.

Kwestia tego, czy argumentowałeś swoją opinię, czy faktycznie podane przykłady potwierdzały to, co pisałeś.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Zefir

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 16:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

http://portalwiedzy.onet.pl/7136,1275714,6,1609492,tematyczne.html

zadanie 18
ja wybrałem A, ponieważ dla mnie to te określenie opisuje stan duchowy

a Tolkien nieźle namącił i nic nie zrozumiałem
dla mnie odpowiedź B nie jest trafna a była jako prawidłowa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Luthien_Sara

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 20:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bo Władca Pierścieni nie jest książką dla dzieci w przeciwieństwie do Hobbita.
Zefir

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 20:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

polemizowałbym
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Carmen82

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 21:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wybacz, ale pytanie jest proste jak budowa cepa - w zdaniu "kiedy się ocknął dookoła było ciemno" przedstawia stan percepsji zmysłów - a więc wzroku, a nie stan duchowy. Jak można pomylić przeżywanie duszy z przeżywaniem fizycznym?
I co znielubiłeś Tolkiena za -2 pkt, to dopiero dojrzała argumentacja...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Luthien_Sara

PostWysłany: Pią Maj 21, 2010 21:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może i byś polemizował, ale powinieneś wiedzieć, że Hobbit od chwili powstania był książką dla dzieci, natomiast Władca już nie.

Ostatnio zmieniony przez Luthien_Sara dnia Sro Cze 23, 2010 15:47, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
joan_stark

PostWysłany: Wto Cze 01, 2010 22:13    Temat postu: Sapkowski! Odpowiedz z cytatem

U mnie bezapelacyjnie wygrywa Sapkowski. Uwielbiam go za ten jego czarny humor. Czytałam po kilka razy każdy tom sagi o Wiedźminie i za każdym razem był świetny. Co do Narrenturm - jestem podobnego zdania, jednak wiedźmin u mnie wygrywa.
Co do Tolkiena - na pewno stworzony przez niego świat jest wyjątkowy, jednak w powieściach czegoś mi brakuje... rozwlekłość niektórych opisów nudzi, język jest trudniejszy, jednak uważam, że każdy fan fantastyki powinien ją przeczytać Wink
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Pajka

PostWysłany: Pon Cze 14, 2010 17:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Książki Sakowskiego czyta się szybko i lekko, nie zawierają długich opisów tak jak książki Tolkiena, które nużą pod względem za dużej ilości opisów przyrody.
Osobiście wybieram Sapkowskiego.
Powrót do góry
wilku

PostWysłany: Sob Lis 20, 2010 1:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiecie... może sie myle, bo nie jestem wielką fanką fantasy, ale wydaje mi sie ze ciezko porownywac Tolkiena z jego calym ogromnym swiatem, historiami, postaciami, językami (!) ze nie wspomnę o mnogości źródeł inspiracji tak językowych, kulturowych jak i przypowieściowo-mitologicznych (jak zwal tak zwal) do kilku tomowej wersji "Wiedzmina" Sapkowskiego... Trochę inne światy (nie w książkach, chodzi o autorów Razz) -takie mam wrażenie, choć co do Sapkowskiego mogę się mylić -wszak utknęłam na połowie I tomu "Wiedźmina".... i jakoś ciężej było mi przez to przejść niż przez choćby "Silmarillion", więc widać nie musi chodzić tu o "trudny" styl Tolkienowskich dzieł.
Powrót do góry
Wiki

PostWysłany: Wto Maj 15, 2012 23:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W ogóle nie rozumiem zestawienia tych dwóch autorów. Tolkien - twórca własnego świata, twórca języka elfów, którym fani mogą porozumiewać się, rozmawiając o książce, Tolkien, który stworzył całkowicie odrębny od naszego świat, z rozbudowaną historią, kulturą i nawet sztuką i Sapkowski - cóż, nikomu nie odbierając niczego, ale po prostu pisarz...
Nieporównywalny stopień sztuki. Tolkien to ojciec fantastyki, Sapkowski to po prostu jeden z wielu jej twórców.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Strona 8 z 8

Skocz do: