| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Twórczość którego autora bardziej do Ciebie przemawia? |
| Sapkowski |
|
64% |
[ 20 ] |
| Tolkien |
|
35% |
[ 11 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 31 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Wto Lip 07, 2009 23:09 Temat postu: |
|
|
Tak, ja też miałam takie lektury, których nie mogłam sama przeczytać i mama je dla mnie czytła, ale nie pamiętam już, które...  _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 11:11 Temat postu: |
|
|
Ja pamiętam bardzo dobrze, była taka jedna - "O krasnoludkach i sierotce Marysi". To była trauma, tata mi czytał. Moje wydanie miało 192 strony. Brnęłam przez to 4 miesiące
A wracając (chociaz trochę) do Sapkowskiego i Tolkiena, bo nie chcę zakładać kolejnego tematu na jedno pytanie: chciałabym przeczytać coś Sapkowskiego, żeby w ogóle zobaczyć jak to wygląda. Od czego waszym zdaniem mam zacząć? Od całego Wiedźmina czy od czegoś innego?
Za opowiadaniami ogólnie nie przepadam, bo kończą się zanim się zaczną  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Luthien_Sara

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 13:08 Temat postu: |
|
|
Wiedźmin to zdecydowanie dobry wybór, ale czy na pierwszy raz? Cięzko powiedzieć... _________________ "Czas ucieka, wieczność trwa" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 13:16 Temat postu: |
|
|
No właśnie dlatego pytam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 16:55 Temat postu: |
|
|
| ja zaczęłam od Wiedźmina i było w porządku. To chyba nie ma większego znaczenia. Ważne żeby czytać po kolei. Wtedy się nie zgubisz. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 21:14 Temat postu: |
|
|
Optymistka z Ciebie Akurat do gubienia się to ja jestem pierwsza Szkoda, że nie widziałaś, jak oglądam filmy sensacyjne  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gdzieś_tam

|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 8:30 Temat postu: |
|
|
Domyślam się... Jak też kiedyś oglądałam i po chwili zastanawiałam się kto jest kim i o co tu właściwie chodzi... Ale już mi przeszło. teraz nadążam...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Czw Lip 09, 2009 8:45 Temat postu: |
|
|
Ja jeszcze nie. Ale teraz mam narzeczonego, to nie muszę nadążać  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 9:06 Temat postu: |
|
|
Psotka myślę, że zaczęcie od sagi o Wiedźminie to bardzo dobry pomysł. A żebyś się nie zgubiła to napiszę w kolejności, jak powinno się czytać całą sagę
1. Ostatnie życzenie
2. Miecz przeznaczenia
3. Krew elfów
4. Czas pogardy
5. Chrzest ognia
6. Wieża jaskółki
7. Pani jeziora
"Ostatnie życzenie" i "Miecz przeznaczenia to zbiory opowiadań o wiedźminie, jednak dobrze jest od nich zacząć, bo stanowią rewelacyjne wprowadzenie do sagi właściwej, która zaczyna się od tomu "Krew elfów". Jeżeli masz przeczytać po raz pierwszy coś Sapkowskiego, to to musi być Wiedźmin, bez dwóch zdań Polecam i miłej lektury życzę _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Poszukiwacz

|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 11:15 Temat postu: |
|
|
Widzę, że Tolkien nie trzyma się zbyt dobrze. Polacy kochają swojego pisarza narodowego. Właściwie Miecz Przeznaczenia to już jest początek historii, Natomiast ostatnie Życzenie to kilka opowiadań o wiedźminie które pokazują jego "sposób bycia" oraz kilku ciekawych bohaterów, którzy później występują.
Np. Mój ulubieniec jaskier. Te przechwałki i brak umiejętności walki tak przypadły mi do gustu.  _________________ Poszukiwacz i podróżnik po dzisiejszym internecie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sob Lip 11, 2009 22:35 Temat postu: |
|
|
Dzięki yen Zabiorę się za pierwszą pozycję jak uda mi się ją upolować w bibliotece. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 7:50 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Widzę, że Tolkien nie trzyma się zbyt dobrze. Polacy kochają swojego pisarza narodowego |
Zagłosowałam na Sapkowskiego nie dlatego, że jest Polakiem, ale dlatego, że jest po prostu lepszy
Sapkowski w sadze o Wiedźminie miażdży i rządzi  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 17:16 Temat postu: |
|
|
To jakby porownywac mistrza boksu wagi ciezkiej i mistrza boksu wagi sredniej... Oboje sa mistrzami, ale jeden jest wiekszego kalibru, bardziej znany i jest juz legenda Wybiore Tolkiena, mimo ze Sapkowskiego czyta sie latwiej i przyjemniej. Jednak Tolkien to Tolkien - i tyle. _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pią Lip 31, 2009 17:50 Temat postu: |
|
|
Wiesz, to kwestia jednej rzeczy: Tolkien był pierwszy, on cały świat dobrych wróżek, rubasznych krasnalków i długouchych elfików połączył w jedno wielkie fantasy - jako pionierowi należy mu się krzesełko wśród klasyków, wielkich i uznanych. Dlatego porównywanie Sapka i Tolkiena pod względem ich "wielkości" i legendarności jest nie w porządku, bo pan Sapkowski tworzy w świecie, który bazowo już został wymyślony.
Gdy wybierałam Sapka nie kierowałam się pomysłowością w zakresie łączenia i tworzenia świata, tylko tym, co mi się bardziej podobało i lepiej oddawało klimat świata Ale to subiektywna opinia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Czopekbobek

|
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 1:34 Temat postu: |
|
|
Ja wybrałem Sapkowskiego choć wybór nie był łatwy. Tolkien. Legenda fantastyki. Stworzył własny świat od podstaw łącznie z panteonem, życiem poza grobowym, mitologią, geografią, rasami, językami a do tego w tym świecie umiejscowił powieści, które co tu dużo mówić podbiły świat. Jednak styl Tolkiena jest dosyć ciężki, bardzo dużo opisów a bohaterowie są albo dobrzy albo źli co niezbyt do mnie przemawia. Natomiast Sapkowski, pomimo tego, że rzeczywiści nie zbudował tak dopracowanego świata jak Tolkien to jednak zaszczepił w nim o wiele więcej pierwiastka ludzkiego przez co łatwiej jest nam, czytelnikom, się z nimi identyfikować. Do tego dochodzą świetne dialogi i o wiele mnie opisów przyrody oraz, oczywiście, polskie wulgaryzmy(i nie mówię tu o tych prymitywnych, które słyszymy na każdym osiedlu - no może po za starą dobrą k**** ^^)
Podsumowując oboje są mistrzami jednak Sapkowski swymi dziełami (poza Żmiją) bardziej przypadł mi do gustu a sagę o wiedźminie przeczytałem już około 15 razy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|