Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sapkowski vs. Tolkien
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Twórczość którego autora bardziej do Ciebie przemawia?
Sapkowski
64%
 64%  [ 20 ]
Tolkien
35%
 35%  [ 11 ]
Wszystkich Głosów : 31

Autor Wiadomość
Luthien_Sara

PostWysłany: Wto Lip 07, 2009 23:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, ja też miałam takie lektury, których nie mogłam sama przeczytać i mama je dla mnie czytła, ale nie pamiętam już, które... Very Happy
Psotka

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 11:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja pamiętam bardzo dobrze, była taka jedna - "O krasnoludkach i sierotce Marysi". To była trauma, tata mi czytał. Moje wydanie miało 192 strony. Brnęłam przez to 4 miesiące Confused

A wracając (chociaz trochę) do Sapkowskiego i Tolkiena, bo nie chcę zakładać kolejnego tematu na jedno pytanie: chciałabym przeczytać coś Sapkowskiego, żeby w ogóle zobaczyć jak to wygląda. Od czego waszym zdaniem mam zacząć? Od całego Wiedźmina czy od czegoś innego?
Za opowiadaniami ogólnie nie przepadam, bo kończą się zanim się zaczną Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Luthien_Sara

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 13:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiedźmin to zdecydowanie dobry wybór, ale czy na pierwszy raz? Cięzko powiedzieć...
Psotka

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 13:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie dlatego pytam Smile
Powrót do góry
gdzieś_tam

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 16:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja zaczęłam od Wiedźmina i było w porządku. To chyba nie ma większego znaczenia. Ważne żeby czytać po kolei. Wtedy się nie zgubisz.
Powrót do góry
Psotka

PostWysłany: Sro Lip 08, 2009 21:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Optymistka z Ciebie Razz Akurat do gubienia się to ja jestem pierwsza Laughing Szkoda, że nie widziałaś, jak oglądam filmy sensacyjne Razz
Powrót do góry
gdzieś_tam

PostWysłany: Czw Lip 09, 2009 8:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Domyślam się... Jak też kiedyś oglądałam i po chwili zastanawiałam się kto jest kim i o co tu właściwie chodzi... Ale już mi przeszło. teraz nadążam... Cool
Powrót do góry
Psotka

PostWysłany: Czw Lip 09, 2009 8:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja jeszcze nie. Ale teraz mam narzeczonego, to nie muszę nadążać Very Happy
Powrót do góry
yen

PostWysłany: Sob Lip 11, 2009 9:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Psotka myślę, że zaczęcie od sagi o Wiedźminie to bardzo dobry pomysł. A żebyś się nie zgubiła to napiszę w kolejności, jak powinno się czytać całą sagęSmile

1. Ostatnie życzenie
2. Miecz przeznaczenia
3. Krew elfów
4. Czas pogardy
5. Chrzest ognia
6. Wieża jaskółki
7. Pani jeziora

"Ostatnie życzenie" i "Miecz przeznaczenia to zbiory opowiadań o wiedźminie, jednak dobrze jest od nich zacząć, bo stanowią rewelacyjne wprowadzenie do sagi właściwej, która zaczyna się od tomu "Krew elfów". Jeżeli masz przeczytać po raz pierwszy coś Sapkowskiego, to to musi być Wiedźmin, bez dwóch zdańWink Polecam i miłej lektury życzęWink
Poszukiwacz

PostWysłany: Sob Lip 11, 2009 11:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzę, że Tolkien nie trzyma się zbyt dobrze. Polacy kochają swojego pisarza narodowego. Razz Właściwie Miecz Przeznaczenia to już jest początek historii, Natomiast ostatnie Życzenie to kilka opowiadań o wiedźminie które pokazują jego "sposób bycia" oraz kilku ciekawych bohaterów, którzy później występują.
Np. Mój ulubieniec jaskier. Te przechwałki i brak umiejętności walki tak przypadły mi do gustu. Laughing
Psotka

PostWysłany: Sob Lip 11, 2009 22:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki yen Smile Zabiorę się za pierwszą pozycję jak uda mi się ją upolować w bibliotece.
Powrót do góry
swistunka

PostWysłany: Pią Lip 31, 2009 7:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Widzę, że Tolkien nie trzyma się zbyt dobrze. Polacy kochają swojego pisarza narodowego

Zagłosowałam na Sapkowskiego nie dlatego, że jest Polakiem, ale dlatego, że jest po prostu lepszy Wink
Sapkowski w sadze o Wiedźminie miażdży i rządzi Smile
Powrót do góry
Ney

PostWysłany: Pią Lip 31, 2009 17:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jakby porownywac mistrza boksu wagi ciezkiej i mistrza boksu wagi sredniej... Oboje sa mistrzami, ale jeden jest wiekszego kalibru, bardziej znany i jest juz legenda Wink Wybiore Tolkiena, mimo ze Sapkowskiego czyta sie latwiej i przyjemniej. Jednak Tolkien to Tolkien - i tyle.

NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
swistunka

PostWysłany: Pią Lip 31, 2009 17:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiesz, to kwestia jednej rzeczy: Tolkien był pierwszy, on cały świat dobrych wróżek, rubasznych krasnalków i długouchych elfików połączył w jedno wielkie fantasy - jako pionierowi należy mu się krzesełko wśród klasyków, wielkich i uznanych. Dlatego porównywanie Sapka i Tolkiena pod względem ich "wielkości" i legendarności jest nie w porządku, bo pan Sapkowski tworzy w świecie, który bazowo już został wymyślony.

Gdy wybierałam Sapka nie kierowałam się pomysłowością w zakresie łączenia i tworzenia świata, tylko tym, co mi się bardziej podobało i lepiej oddawało klimat świata Smile Ale to subiektywna opinia.
Powrót do góry
Czopekbobek

PostWysłany: Nie Sty 03, 2010 1:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja wybrałem Sapkowskiego choć wybór nie był łatwy. Tolkien. Legenda fantastyki. Stworzył własny świat od podstaw łącznie z panteonem, życiem poza grobowym, mitologią, geografią, rasami, językami a do tego w tym świecie umiejscowił powieści, które co tu dużo mówić podbiły świat. Jednak styl Tolkiena jest dosyć ciężki, bardzo dużo opisów a bohaterowie są albo dobrzy albo źli co niezbyt do mnie przemawia. Natomiast Sapkowski, pomimo tego, że rzeczywiści nie zbudował tak dopracowanego świata jak Tolkien to jednak zaszczepił w nim o wiele więcej pierwiastka ludzkiego przez co łatwiej jest nam, czytelnikom, się z nimi identyfikować. Do tego dochodzą świetne dialogi i o wiele mnie opisów przyrody oraz, oczywiście, polskie wulgaryzmy(i nie mówię tu o tych prymitywnych, które słyszymy na każdym osiedlu - no może po za starą dobrą k**** ^^)

Podsumowując oboje są mistrzami jednak Sapkowski swymi dziełami (poza Żmiją) bardziej przypadł mi do gustu a sagę o wiedźminie przeczytałem już około 15 razy Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 6 z 8

Skocz do: