| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
hologram0

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 10:48 Temat postu: Pomówmy o lekturach... |
|
|
W tym wątku chciałbym połączyć całą tematykę lektur szkolnych. Które dla was są ważne, a które tylko zabierają czas. Jak oceniacie obecną listę lektur. Zaczynaliśmy już te rozmowy, ale w wątkach, do których nie pasowały. Liczę więc szczególnie na osoby uczęszczające do szkół i będące na bieżąco z tematem. Jaki jest wasz stosunek do lektur i jak wygląda u was w szkołach praca z lekturami na lekcjach?  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 11:41 Temat postu: |
|
|
| Spis lektur wg. mnie jest całkiem niezły, chociaż brakuje mi więcej współczesnej literaury. Jednocześnie jestem świadoma, że kieruję się tutaj własnymi upodobaniami. Lekcje na podstawie lektur są przeraźliwie n-u-d-n-e. Analiza, charakterystyka bohaterów i wypracowanie końcowe. Popadamy w rutyne, a rutyna zamienia się w wielką niechęć do lektur. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 11:44 Temat postu: |
|
|
A jakich autorów współczesnych dołączyłabyś do listy? _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 12:20 Temat postu: |
|
|
| maja_c napisał: | | Spis lektur wg. mnie jest całkiem niezły, chociaż brakuje mi więcej współczesnej literaury. |
Z literaturą współczesną jest jeden kłopot- to, co dziś jest współczesne, za kilka lat straci "aktualność" - w ten sposób trzeba by bardzo często zmieniać listy lektur - a za tym plany nauczania itp. _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 12:50 Temat postu: |
|
|
Słuszna uwaga.
A jakich autorów bym dołączyła? Pierwsza nasuwa mi się Anne Rice, ale to wynika z mojego zamiłowania do tematyki wampirów.
A chodzi mi głownie o to, żebyśmy mogli w szkole omawiać lektury, które poruszają problemy dzisiejsze, oczywiście nie wykluczając pozycji dotychczasowych, które często z dniem dzisiejszym również się łącza. Ale brakuje mi takiego zetknięcia z teraźniejszością. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 12:58 Temat postu: |
|
|
To może "Draculę" jeszcze? A tak na serio, to lektury muszą być książkami klasycznymi. Wszak chodzi tu o zapoznanie uczniów z klasyką literatury polskiej i światowej. Niemniej jednak książki współczesne przydałyby się i na pewno niedługo zaczną pojawiać się w spisie lektur. Tylko problemem będzie wtedy co wyrzucić. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 13:03 Temat postu: |
|
|
Draculę bardzo chętnie!
Ja rozumiem i masz rację, że musi to być klasyka. Tylko kiedy tak strasznie się człowiek przy tym męczy to nie zapamięta nic, a może nawet jeszcze mniej, albo i znienawidzi takiego biednego Sienkiewicza Nie mówię tu oczywiście o sobie, ale opisuję reakcję moich koleżanek i kolegów. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 13:44 Temat postu: |
|
|
| Dziś zaczełam przerabiać 'Świętoszka' poki co całkiem przyjemnie. Możę dlatego ze to krótka i taka lekka książka. Ogolnie Molier nie jest najgorszy. Większe problemy mam z polskimi autorami i opisami przedmiotu albo krajobrazu zajmuja 3-4 strony! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 13:46 Temat postu: |
|
|
Nie wiem, czy coś bym dołączyła.
Szkoda, że mimo iż w programie są utwory współczesne, zazwyczaj nie starcza na nie czasu (koniec roku szkolnego, matury, testy) i tak naprawdę prawie nic nie zostaje przerobione... I to według mnie jest problem. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 14:37 Temat postu: |
|
|
Ale z tym nie da się nic zrobić, bo jeśli przesuniesz coś, to zawsze coś innego będzie musiało być na końcu. Poza tym musi być chronologia. Spójrzcie jednak na poezję jaką przerabia się w szkołach. Tam współczesnych autorów też jak na lekarstwo. Najbardziej współczesny, to Barańczak chyba w podręcznikach jest. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 14:39 Temat postu: |
|
|
Mamy i Szymborską. Dobrze, że chociaż tyle  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 14:43 Temat postu: |
|
|
Owszem jest też Miłosz i Herbert, ale chodzi mi o bardziej współczesnych.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 15:39 Temat postu: |
|
|
Poezję współczesną jeszcze mamy w szkołach , ale z prozą jest fatalnie... tyle co nic... _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 15:53 Temat postu: |
|
|
Może jak proza współczesna przestanie nią być, to zostanie włączona w spis lektur I będziemy czekać aż kolejne dzieła stracą na swojej współczesności, żeby uzyskały zaszczytne miano lektury szkolnej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Pią Kwi 24, 2009 15:55 Temat postu: |
|
|
Może i tak.
Ale z drugiej strony jeśli nauczyciel nie zachęci do czytania współczesnych powieści, to niektórzy nigdy nie sięgną po nie... _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|