Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pomówmy o lekturach...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Klasyka i lektury szkolne 
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fenek6665

PostWysłany: Czw Maj 26, 2011 17:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja może nie z tej beczki, ale poniekąd też o lekturach. Sorka, która oceniała ustne prezentacje maturalne z polskiego mówiła, że jedna dziewczyna powiedziała o Lady Makbet w ten sposób: "Lady Makbet to była fajna baba, silnie psychiczna"... Very HappyVery Happy
Carmen82

PostWysłany: Pią Cze 24, 2011 20:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lady była silna, przy mężu mięczaku Razz

A tak na poważnie, to ciekawe jak młodzież odbiera teraz lektury - niedawno słyszałam, że Konrad to ten od szklanych domów, a Potop rozgrywał się w XX wieku...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Kmaro

PostWysłany: Sob Cze 25, 2011 23:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja słyszałem, że Stanisław Wokulski z "Lalki" był megalomanem Razz Razz
Emma_27

PostWysłany: Pią Lis 04, 2011 18:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W pierwszym numerze "Książki" Gazety Wyborczej był artykuł o lekturach i ja się w pełni z nim zgadzam. Jak ktoś go czytał.
A tak w przybliżeniu: Mam "Krzyżaków", do których miałam dobre chęci, ale nie wyszło (ale postanowiłam, że jak znajdę więcej czasu, to przeczytam). Bo ja rozumiem, że trzeba zgłębiać wiedzę, że klasyki trzeba znać, no ale niech każdy czyta co chce, a nie się męczy i zniechęca. Potem za dwa tygodnie mam "Romeo i Julię"-to to pikuś. Potem jest "Skąpiec" Moliera, szczerze nie czytałam jeszcze, zobaczymy jak będzie. Dalej nie pamiętam, ale wiem, że na wiosnę mamy "Mały książę". A tak na marginesie- zamierzam napisać artykuł do gazety szkolnej o lekturach właśnie i o skutkach ich wmuszania, a potem-kiedyś- o stresie w szkole.Mam nadzieję,że moja polonistka go przeczyta. Jeszcze z rok nauki i będzie mi potrzebny jakiś dobry psycholog.Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
fenek6665

PostWysłany: Sob Lis 05, 2011 15:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyżbyście oglądali Kubę Jankowskiego z programem "Matura to bzdura"? Very Happy
Choć jest to zabawne i można śmiać się do rozpuku słuchając niektórych wypowiedzi, to tak na prawdę żal patrzeć jak młodzi ludzi nie pamiętają ze szkoły takich podstaw...

Odcinek o lekturach:

http://www.youtube.com/watch?v=5WUdOm7LHCg
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Klasyka i lektury szkolne  Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Strona 9 z 9

Skocz do: