| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
fenek6665

|
Wysłany: Czw Maj 26, 2011 17:26 Temat postu: |
|
|
Ja może nie z tej beczki, ale poniekąd też o lekturach. Sorka, która oceniała ustne prezentacje maturalne z polskiego mówiła, że jedna dziewczyna powiedziała o Lady Makbet w ten sposób: "Lady Makbet to była fajna baba, silnie psychiczna"...   _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Carmen82

|
Wysłany: Pią Cze 24, 2011 20:14 Temat postu: |
|
|
Lady była silna, przy mężu mięczaku
A tak na poważnie, to ciekawe jak młodzież odbiera teraz lektury - niedawno słyszałam, że Konrad to ten od szklanych domów, a Potop rozgrywał się w XX wieku... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kmaro

|
Wysłany: Sob Cze 25, 2011 23:01 Temat postu: |
|
|
A ja słyszałem, że Stanisław Wokulski z "Lalki" był megalomanem  _________________ "Być głupcem i zdawać sobie z tego sprawę - lepsze to niż być głupcem i uważać się za mądrego" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Emma_27

|
Wysłany: Pią Lis 04, 2011 18:56 Temat postu: |
|
|
W pierwszym numerze "Książki" Gazety Wyborczej był artykuł o lekturach i ja się w pełni z nim zgadzam. Jak ktoś go czytał.
A tak w przybliżeniu: Mam "Krzyżaków", do których miałam dobre chęci, ale nie wyszło (ale postanowiłam, że jak znajdę więcej czasu, to przeczytam). Bo ja rozumiem, że trzeba zgłębiać wiedzę, że klasyki trzeba znać, no ale niech każdy czyta co chce, a nie się męczy i zniechęca. Potem za dwa tygodnie mam "Romeo i Julię"-to to pikuś. Potem jest "Skąpiec" Moliera, szczerze nie czytałam jeszcze, zobaczymy jak będzie. Dalej nie pamiętam, ale wiem, że na wiosnę mamy "Mały książę". A tak na marginesie- zamierzam napisać artykuł do gazety szkolnej o lekturach właśnie i o skutkach ich wmuszania, a potem-kiedyś- o stresie w szkole.Mam nadzieję,że moja polonistka go przeczyta. Jeszcze z rok nauki i będzie mi potrzebny jakiś dobry psycholog.Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
fenek6665

|
Wysłany: Sob Lis 05, 2011 15:28 Temat postu: |
|
|
Czyżbyście oglądali Kubę Jankowskiego z programem "Matura to bzdura"?
Choć jest to zabawne i można śmiać się do rozpuku słuchając niektórych wypowiedzi, to tak na prawdę żal patrzeć jak młodzi ludzi nie pamiętają ze szkoły takich podstaw...
Odcinek o lekturach:
http://www.youtube.com/watch?v=5WUdOm7LHCg _________________ Jestem arogancki, i jestem z tego dumny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|