| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 17:45 Temat postu: |
|
|
A ja lubiłam czytać lektury choć niestety w liceum często brakowało mi czasu. Co prawda niewiele było takich, które strasznie mi sie spodobały, pamiętam, że czytałam wcześniej niż reszta klasy Tango Sławomira Mrożka i później sięgnęłam po nią raz jeszcze.
Pamietam też, że w podstawówce, kiedy omawialiśmy Ogniem i mieczem, tak bardzo spodobała mi się ta książka, że przeczytałam całą trylogię. _________________ Where was God when I needed a friend
Where was God when I came to an end
Where was God when I lost my mind
Where was God when I could not find |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ilona

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 17:55 Temat postu: |
|
|
| Blacky9 napisał: | | w podstawówce, kiedy omawialiśmy Ogniem i mieczem |
??? W podstawówce omawiało się kiedyś Krzyżaków ... a w LO Potop ... Nie pomyliłaś tytułu/szkoły ? _________________ Książka to mój nałóg  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 17:58 Temat postu: |
|
|
nie, teraz w 5 kl podstawówki omawia się Ogniem i mieczem, przynajmniej my mieliśmy w kanonie. Zreszta pisałam pod koniec 5 kl projekt o tej lekturze sama bo nikt więcej z grupy nie przeczytał książki _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 18:13 Temat postu: |
|
|
Dziwne, ja miałam Krzyżaków, ale może jest w kanonie do wyboru  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 18:17 Temat postu: |
|
|
Możliwe, bo Krzyżaków nie przerabiałam. _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ney

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 20:10 Temat postu: |
|
|
Krzyzacy sa teraz w 1 gimnazjum, Potop niezmiennie w 2 LO, ale o Ogniem i Mieczem nie slyszalem... _________________
NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blacky9

|
Wysłany: Pon Sie 10, 2009 20:12 Temat postu: |
|
|
hehe wygląda na to, że był to wymysł naszej polonistki, co się dziwić, że większość dzieciaków tego nie przeczytała, byłam jedną z nielicznych. _________________ Where was God when I needed a friend
|
| Powrót do góry |
|
 |
ainterior

|
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 16:02 Temat postu: |
|
|
A ja pozytywnie oceniam listę lektur. Chociaż myślę, że czytanie przez niegdysiejszych uczniów np. takiej ,,Uczty" Platona która teraz została uznana za niepotrzebną w kanonie, nie było takim głupim pomysłem.
Jeśli chodzi o moje subiektywne odczucia to przez niektóre lektury ledwo brnęłam, przykładem skrajnym i bolesnym jest ,,Potop" Sienkiewicza. Ale absolutnie ( i obiektywnie) nie uważam, aby miała ta książka wypaść z listy obowiązkowych.
Stopień atrakcyjności lekcji na których omawia się lektury jest wprost proporcjonalny do stopnia atrakcyjności lekcji danego nauczyciela w ogóle. Ale nie wspominam tych zajęć źle, przeciwnie. Straszne to jest szkolne omawianie poezji. Z lekturami jest nawet OK. No chyba, że każą robić plan wydarzeń
A. I dodałabym Orwella, np ,,Rok 1984". Bo, mimo że nie polskie, ważne jest. Albo Miłosza coś... _________________ Jestem kobietą, heloł...! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 19:45 Temat postu: |
|
|
| swistunka napisał: | Dziwne, ja miałam Krzyżaków, ale może jest w kanonie do wyboru  |
Ja miałam i Krzyżaków i Ogniem i mieczem Szczerze przyznam - przez Krzyżaków nie przebrnęłam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 22:11 Temat postu: |
|
|
Krzyżacy na pewno są w kanonie lektur podstawowych.
Natomiast Quo vadis już chyba nie, przynajmniej tak mi się wydaje.
Ja przez Krzyżaków też nie przebrnęłam, a trylogia nawet mi się podoba. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Pią Sty 29, 2010 8:59 Temat postu: |
|
|
Własnie, ale Quo vadis przeczytałam bez większego problemu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
phantomka91

|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 20:32 Temat postu: |
|
|
| Ja nie mam ani Ogniem i Mieczem ani Qvo Vadis w kanonie. Szkoda, bo obydwie książki bardzo mi się podobały, można by wymienić którąś za tych Krzyżaków, których nikt nie może zmęczyć (przynajmniej w mojej klasie, czytaliśmy to w gimnazjum, nikt nie skończył 1 tomu). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
EdithM

|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 20:50 Temat postu: |
|
|
Moimi ulubionymi lekturami są: "Zbrodnia i kara" Dostojewski; "Quo vadis" Sienkiewicz; "Zdążyć przed panem Bogiem" Krall i sztuki Szekspira. _________________ "Światło prawdy spada na nas z bezlitosną szczerością, w świetle prawdy obojgu nam diabelsko nie do twarzy" Virginia Woolf |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maddziaa

|
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 21:15 Temat postu: |
|
|
Ja bardzo lubię lektury z epoki pozytywizmu i młodej polski. Chłopi, nad niemnem moje ulubione:) _________________ Kto znajduje, źle szukał. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 18:38 Temat postu: |
|
|
Ja najbardziej lubiłam "Makbeta", miał swój klimat... i oczywiście "Zbrodnię i karę", polecam!  _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|