| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
brujo

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 11:31 Temat postu: Sny |
|
|
Zainspirowany książką , którą dostrzegłem w ofercie Gandalfa .Chciałem porozmawiać na ten temat. Ale najpierw troche o samej naturze snów.
Starożytni Grecy uważali, że sny nawiedzają ich z woli bogów, którzy w ten sposób ujawniają swą wolę lub okazują pomoc. Dla Aborygenów sen jest tak samo realny jak rzeczywistość. Indianie Uitoto z Kolumbii wierzą ,że stworzenie świata odbywa się za pośrednictwem snu .Tak na marginesie Indianie wierzą że biały człowiek nie ma snów jest inny. W filozofi hinduizmu (wedanta) oraz w buddyzmie rzeczywistośc to maja czyli iluzja , sen , który to należy przeniknąć i poznać. Edward Taylor , jeden z twórców antropologi pisał „ występowanie snów ma duży wpływ na poglądy ludów prymitywnych… Nawet w normalnym , codziennym życiu na jawie , człowiek dziki i prymitywny nie nauczył się odróżniać tego co subiektywne od tego co obiektywne; wytworów swojej wyobraźni od rzeczywistości – co jest jednym z głównych celów naukowego wychowania.”Senoje lud zamieszkujący dżunglę na wyżynach środkowej Malezji uważają , że każdy człowiek powinien kontrolować swoje własne sny , aby dzięki temu móc żądać wsparcia od osób i mocy w nim zamieszkujących. Czy to może być prawda?! Osobiście wydaje mi się że wiele podań z całego świata jest zgodne co do tego tematu. Co wy sądzicie o książce warto ją kupić? Macie sny? _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 11:39 Temat postu: |
|
|
brujo, poruszasz bardzo ciekawy temat. Mam sny prawie co noc, a większość z tych snów pamiętam, nie znikają z pamięci zaraz po obudzeniu. Są sny, które przyśniły mi się wiele lat temu, a nadal je pamiętam. Nie śnią mi się koszmary, nie powtarza jeden niedokończony sen.
Niemniej nie wierzę w senniki, prorocze sny i tym podobne teorie... _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 11:51 Temat postu: |
|
|
Wiesz Madalleno wierzę, że każdy człowiek powinien sam sobie odpowiedzieć co dany sen oznacza akurat dla niego. A co do proroczych snów Biblijna Maryja została nawiedzona przez anioła , który to oznajmił radosną nowine. Prorocza misja Mahometa została mu objawiona w szeregu nocnych wizji. Dalej nie wierzysz?
edit: Maia matka Buddy, też miała sen o poczęciu błogosławionego. _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:03 Temat postu: |
|
|
Źle się wyraziłam, nie wierzę, że moje własne sny mogłyby mieć znaczenie prorocze
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:07 Temat postu: |
|
|
Wierzycie , że możecie wynieść ze snu coś ”dla siebie”? tzn śnienie kreatywne , kiedy dana osoba „powraca” ze snu na jawę "bogatsza" o zdobytą tam wiedzę. Na przykład Niemieck chemik F.A Kekule odkrył atomową strukturę benzenu ujrzawszy we śnie wizerunek węża Ouroborosa.
Uroboros (gr. οὐροβόρος; także urobor) – staroegipski i grecki symbol przedstawiający węża z ogonem w pysku, który bez przerwy pożera samego siebie i odradza się z siebie. _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:11 Temat postu: |
|
|
Sny są dość zagadkowym procesem, myślę więc, że wiele jest możliwe. A przecież przyśnić może się wszystko  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:13 Temat postu: |
|
|
Nie chce być lakoniczny w swojej wypowiedzi ale tzn , że wierzysz ? _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:20 Temat postu: |
|
|
Myślę, że w jakiś sposób sny mogą zmieniać nasze postrzeganie. Nie wierzę, że przyśni ci się sposób jak skonstruować silnik na powietrze Tyle, że czasem to co nam się śni, może w jakiś sposób zmienić patrzenie na rzeczywistość, choćby na chwilę. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:27 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście nie wynajde czegoś co , już zostało wynalezione. Mówisz o silniku pneumatycznym. Było już o tym na Discovery.
tu krótki filmik o silniku "na powietrze" : http://www.youtube.com/watch?v=FA3nSL_b5cI _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:31 Temat postu: |
|
|
Och, to miałbyś tylko przykład. Nie wiedziałam, że zostało już wynalezione. Wynalazki nie stanowią mojego hobby. Ale widzę, że lubisz skupiać się na szczegółach. _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
brujo

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:34 Temat postu: |
|
|
Mówi się , że w szczegółach tkwi diabeł  _________________ Nic nie jest prawdziwe. Wszystko jest dozwolone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:37 Temat postu: |
|
|
Ja jakiś czas temu postanowiłam spróbować świadomego snu (LSD). Przy naprawdę niewielkim wysiłku można uzyskać fajne efekty. We śnie jest się całkowicie świadomym. Można nim sterować i wybudzić się w dowolnym momencie. Można zaplanować też cały sen. Chcesz latać? Proszę bardzo.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:39 Temat postu: |
|
|
Pierwszy raz słyszę o tej metodzie. Ala ja tak mam, że np. budzę się w trakcie snu, a potem wracam do wybranego przez siebie momentu  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maja_c

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:40 Temat postu: |
|
|
Też tak mam, tylko muszę być na granicy snu, bo inaczej już nie da rady  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 12:41 Temat postu: |
|
|
A ja potrafię wstać z łóżka, rozmawiać przez telefon i wrócić do snu...  _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|