| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
SzATaNeK SeRDuSZeCzKo

Dołączył: 10 Maj 2009 Posty: 80 Skąd: Z IV rozdziału książki o gremlinach
|
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 9:40 Temat postu: Manga czyli japońska kreska |
|
|
Nie znalazłem podobnego tematu wiec zakładam. . Ogólnie to niewiele znalazłem na temat mangusiek na tymże forum. Piszcie co sądzicie, jakie są wasze ulubione tytuły i co tylko chcecie byle tylko związane z tematem. . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 9:45 Temat postu: |
|
|
Mój ulubiony jest "Hellsing", ale słabo znam temat, więc trudno mi oceniać inne. Jeżeli rozpęta się dyskusja, to chętnie się włączę i może dowiem się czegoś więcej.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wiktoria92

|
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 9:48 Temat postu: |
|
|
| kompletnie sie na tym nie znam ale musze przyznac ze rysunki robia na mnie ogromne wrazenie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SzATaNeK SeRDuSZeCzKo

|
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 10:18 Temat postu: |
|
|
Hellsing wg. mnie nawet ciekawy Chociaż nie przepadam za wampirami Ostatnio w moje łapska wpadł tomik NGE (Neon Genesis Evangelion), którą to serię osobiście polecam każdemu miłośnikowi mangusiek  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 13:21 Temat postu: |
|
|
NGE widziałem anime, bo to klasyk, jednak z komiksem nigdy się nie zetknąłem.  _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SzATaNeK SeRDuSZeCzKo

|
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 14:15 Temat postu: |
|
|
---------- 18:02 13.05.2009 ----------
hologram0 <- Dla fana anime, NGE to pozycja obowiązkowa a co do manguśki to naprawdę polecam
---------- 16:15 11.06.2009 ----------
No no patrzę ,że topic pęka w szwach . A na poważnie to chyba na forum nie mamy wielu fanów mangi i szkoda. Cóż czas ożywic trochę ten temat . Ostatnio w moje łapska wpadły dwa tomy MegaTokyo Freda Gallaghera i Rodneya Castona . Opowiada o dwóch maniakach gier komputerowcyh : Piro ,który jest fanem gier randkowych i jeszcze M&A oraz Largo, fan gier FPS ,którzy trafili do Japonii i nie mają pieniędzy na powrót do domu. Podczas starań o zarobienie odrobiny pieniędzy na powrót, przytrafia im się wiele komicznych przygód. Obydwie postaci są alter ego autorów. Głowna zaletą mangi jest humor i liczne nawiązania do wytworów kultury masowej.
[zamieszczam fragment recenzji z Tanuki.pl]
MegaTokyo obfituje bowiem w wydarzenia natury fantastycznej. Jednymi z ważniejszych postaci są np. będąca sumieniem Piro Serafina, pochodząca z gry komputerowej Baldurs Gate, sumienie Largo - chomik Boo, robo-panienka Ping ( nawiązanie do serii Chobits ), czy wreszcie Tohya, gothka, którą Largo bierze za zombie. Jako, że i bez zjawisk nadprzyrodzonych naszym bohaterom wyraźnie rozmywa się granica między jawą, a fantazją, właściwie do końca nie wiadomo, czy śledzimy prawdziwe wydarzenia, czy też bełkot maniaków.
[koniec recenzji ]
Polskie wydanie jest jednak dużo uboższe od oryginału. Tłumaczenie od Mandragory jest dużo gorsze niż od fanowskiej grupy Anime Sheen. Fani robili to z sercem a tłumacze by odwalić robotę , odebrać kasę i iść do domu. Mimo iż bez błędów się nie obyło to manguśkę polecam ze względu na humor w niej zawarty . Zainteresowanych odsyłam na oficjalna stronę :
www.megatokyo.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 12:11 Temat postu: |
|
|
Oglądał ktoś Death Note'a? Bardzo fajny serial mangowy Polecam.
Oprócz tego z anime klasycznie: oglądałam ostatnio Księżniczkę Mononoke |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Psotka

|
Wysłany: Sob Sie 01, 2009 16:42 Temat postu: |
|
|
Ja też jakiś czas temu oglądałam, bardzo mi się podobało Chociaż fanką mangi/anime nigdy nie byłam, narzeczony mnie trochę zaznajamia z tematem  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sro Sie 05, 2009 14:46 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Chociaż fanką mangi/anime nigdy nie byłam, narzeczony mnie trochę zaznajamia z tematem Smile |
Dobrze robi
Można nie lubić kresek, ale niektóre mangi są naprawdę warte obejrzenia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
SzATaNeK SeRDuSZeCzKo

|
Wysłany: Czw Sie 13, 2009 11:06 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Cytat: | Cytat:
Chociaż fanką mangi/anime nigdy nie byłam, narzeczony mnie trochę zaznajamia z tematem Smile
|
Dobrze robi Very Happy |
Oj bardzo dobrze
| Cytat: | | Można nie lubić kresek, ale niektóre mangi są naprawdę warte obejrzenia. |
swistunka < - mangi to się raczej czyta , a ogląda anime
I tak patrząc widzę ,że temat się "troszkę" ożywił . . _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Wto Sie 18, 2009 5:59 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | swistunka < - mangi to się raczej czyta , a ogląda anime Very Happy
|
Oj czepiasz się słów
Ps. Zawsze myślałam, że manga to ogólne pojęcie i że zarówno anime jak i komiksy są mangą |
|
| Powrót do góry |
|
 |
phantomka91

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 22:09 Temat postu: |
|
|
Widzę, że nikt dawno nie zaglądał do tego tematu. Sama dopiero zaczynam orientować się w dziedzinie komiksów, ostatnio wpadły mi w ręce "Death Note" i "Balsamista". Ten drugi szcególnie mi się spodobał. Polecam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 22:10 Temat postu: |
|
|
Death note polecam polecam polecam
Balsamisty nie znam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maratka

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 23:02 Temat postu: |
|
|
Z anime to oprócz DeathNote (naprawdę świetne jak dla mnie ), to jeszcze jest dobry Cowboy Bebop (świetne postaci i ten jazz w tle...) i Samurai Champloo. _________________ "Always look on the bright side of life" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Pią Wrz 04, 2009 23:12 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | Z anime to oprócz DeathNote (naprawdę świetne jak dla mnie Smile ), to jeszcze jest dobry Cowboy Bebop (świetne postaci i ten jazz w tle...) |
Potwierdzam Cowboy Bebop to moje ostatnie odkrycie i nie mogę się oderwać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|