Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Grzesiuk Stanisław.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Biografie, Autobiografie, Wspomnienia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kermit

PostWysłany: Wto Maj 19, 2009 22:03    Temat postu: Grzesiuk Stanisław. Odpowiedz z cytatem

Zna ktoś tą postać? Kojarzy ktoś jego książki? Smile

Słowem wstępu o tym Panu to był on "śpiewakiem" (nie wiem jak to nazwać poprawnie) oraz autorem przynajmniej trzech - nie wiem czy nie napisał więcej - świetnych książek, w których opisał swoje życie, a było ono naprawdę ciekawe Smile
Ja zajmę się tylko stroną książkową, bo tylko taką znam Smile Grzesiuk w swoich trzech książkach opisał swoje własne życie.
W pierwszej książce Boso, ale w ostrogach opisuje swoje młodzieńcze życie w Warszawie (nie pamiętam teraz dokładnie gdzie, a nie chce pomylić). Świetnie opisane realia życia w tamtych czasach, ale nie z poziomu osoby dorosłej - jest to raczej obraz życia młodzieży. Naprawdę bardzo przyjemnie jest porównać to co my robimy teraz z tym co kiedyś robiono. Najbardziej zaciekawiły mnie fragmenty pokazujące ogromną przyjaźń pomiędzy bohaterami - solidarność, którą wykazują jest dziś rzadko spotykana. Książka zawiera wiele humorystycznych fragmentów i można powiedzieć, że jest to podłoże do kolejnych opisów etapów życia Grzesiuka.
Druga książka pt: Pięć lat kacetu pomimo tego, że opisuje życie w obozach koncentracyjnych (do których Grzesiuk został wywieziony) najbardziej mi się podobała. Wstyd się przyznać, ale rzadko książka rozśmiesza mnie w taki sposób jak ta pozycja. Grzesiuk pokazuje tutaj całkiem inny sposób na przetrwanie niedoli. Okazuje się, że bez względu na tragizm sytuacji człowiek może być optymistą. Grzesiuk w obozie wyglądał na osobę beztroską, która nie przejmuje się swoim losem - choć w rzeczywistości tak nie było, co sam autor pokazuje nam w opisach momentów dla niego krytycznych, momentów, w których tracił wiarę.
Ostatnią książka Na marginesie życia opisuje walkę Grzesiuka z chorobą - gruźlicą. I tutaj ponownie autor zaskakuje czytelnika sposobem w jaki przechodzi przez tą ciężką chorobę.

Stanisław Grzesiuk już chyba na zawsze zostanie w mojej pamięci, a jego książki nigdy nie opuszczą mojej półki, dzięki czemu będę mógł do nich wracać. Czy ktoś z Was drodzy czytelnicy, czytał wspomnienia Stanisława Grzesiuka? Zachęcam do dyskusji.

Kermit.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
hologram0

PostWysłany: Sro Maj 20, 2009 13:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Grzesiuk był na pewno postacią nietuzinkową. Czytałem jedną z jego książek i była całkiem dobrze napisana. Jednak przede wszystkim znam jego twórczosc muzyczną i tę cenię bardziej. Grzesiuka jako osoby nie lubię i nie zgadzam się z jego poglądami.
Madalleno

PostWysłany: Sro Maj 20, 2009 13:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie też jest znany, ale ze swojej twórczości muzycznej.
Nie zetknęłam się z żadną z jego książek ( a nawet ktoś mi odradzał jego powieści).
Kermit

PostWysłany: Czw Maj 21, 2009 19:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

@hologram0, w sumie nie znam jego poglądów - bo tego co napisał w książkach nie traktuje jako jego poglądy (chociaż pewnie jakieś się tam przewinęły). Twórczości muzycznej, jak już pisałem, nie znam w ogóle, więc ocieniam go tylko po książkach. Ale przypominam, że oceniam go jako autora i jego książki, a nie jako osobę Wink

@Madalleno, a jakich argumentów użył ten ktoś kiedy odradzał Ci jego książki?

Kermit.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Madalleno

PostWysłany: Pią Maj 22, 2009 15:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się, że ta osoba po prostu nie gustowała w literaturze z czasów wojny...

Co jestem w stanie zrozumieć..
marsac

PostWysłany: Sro Sty 27, 2010 10:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podciągam.

Mam wszystkie 3 - stare wydanie: żółta, szara i czerwona.
Mocna zczytane.

"Boso ale w ostrogach" - kapitalny obraz przedwojennej warszawskiej ulicy (Czerniaków rulez ! Wink )
"5 lat kacetu" - lektura obowiązkowa dla kogoś, kto czyta literaturę obozową.
"Na marginesie życia" - ciekawa, społeczno obyczajowa analiza życia chorego na gruźlicę.

Naprawdę warto.

Pozdrawiam - Marcin.

Nasza mądrość wywodzi się z naszego doświadczenia, a nasze doświadczenie z naszych głupstw.
Guitry

Trzeba trzymać gaz - Grigorij Łaguta
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Biografie, Autobiografie, Wspomnienia Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: