Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Neil Gaiman - coś zupełnie innego
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sally

PostWysłany: Czw Maj 28, 2009 20:08    Temat postu: Neil Gaiman - coś zupełnie innego Odpowiedz z cytatem

Co sądzicie o tym pisarzu? A właściwie o jego twórczości?
Ja mam "za sobą" jego dwie pozycje, które mnie zachwyciły - "Koralinę" (trochę o niej na http://fantasy.bloog.pl/id,4565612,title,Ja-wcale-nie-chce-wszystkiego-czego-pragne,index.html) i "Wilki w ścianach". Na półce czekają jeszcze: "Nigdziebądź" i "Gwiezdny pył". Słyszałam, ze najlepszą pozycją są "Amerykańscy Bogowie"...
A więc - co sądzicie?

cudzyslow.bloog.pl/fantasy.bloog.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
yen

PostWysłany: Sob Cze 13, 2009 21:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie czytałam, choć mam w planach. A co powiesz o tym co już przeczytałeś/aś? Jaka twoja opinia jest?;p
Sally

PostWysłany: Pon Cze 15, 2009 12:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dla mnie to zupełnie coś innego, niepowtarzalnego... O "Koralinie" pisałam "recenzję" na blogu (link podałam w pierwszym poście), a najlepiej opowiedział o niej Pratchett (z którym zresztą Gaiman napisał jedną książkę): "Lektura tej ksiązki sprawi, ze dreszcz przebiegnie Wam po plecach, wymknie się butem i ucieknie taksówką na lotnisko. Przepełnia ją subtelna groza, właściwa najlepszym baśniom. To arcydzieło. A guziki nigdy już nie będą takie jak kiedyś."
I tak jest ze wszystkimi. Te, o których mówię - czyli "Koralina" i "Wilki w ścianach" to książki teoretycznie dla dzieci, ale, choć nie jestem już dzieckiem, mnie zachwyciły. Polecam również gorąco film.

Powrót do góry
yen

PostWysłany: Nie Cze 21, 2009 14:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to czuję się zachęcona;) W takim razie umieszczam "Koralina" na liście 'do przeczytania' Very Happy
Sally

PostWysłany: Pon Cze 22, 2009 23:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To czekam aż skończysz, to będziemy mogły sobie o tym porozmawiać Laughing

Powrót do góry
yen

PostWysłany: Wto Cze 23, 2009 22:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To troszeczkę potrwa (nie wiem ile) ale obiecuję że przeczytam;)
riceboysleep

PostWysłany: Pon Lip 27, 2009 17:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Amerykańcy bogowie to jedna z najlepszych książek Neila Gaimana. Kwestią gustu jest tylko postawienie jej niżej lub wyżej w osobistej hierarchii. Nie da się jednak ukryć i zaprzeczyć stwierdzeniu, że to perła, gwiazda, w panteonie fantasy wysuwa się na plan pierwszy i świeci mocnym światłem.

Historia rozwija się niczym dobry kryminał. Oto poznajemy Cienia. Cień siedzi w więzieniu. Odlicza dni do wyjścia za dobre sprawowanie. Za niedługo zobaczy się z ukochaną żoną. Niestety los, fatum (a może coś innego?) chce inaczej. Żona ginie niespodziewanie w wypadku samochodowym, a on poznaje tajemniczego jegomościa - Mr. Wednesday'a. Ten proponuje mu pracę - ma towarzyszyć mu w podróży po Ameryce. Cień zostaje wplątany w wydarzenia, które uświadomią mu jego prawdziwą naturę, w wydarzenia które zmienią świat...

Tak po krótce przedstawia się fabuła jednej z najbardziej pomysłowych książek fantasy, podnoszących rangę tego gatunku do czegoś więcej niż tylko starć między smokami, elfami, krasnoludami, wiedźmami, a szlachetnymi wojownikami, mistrzami miecza, łuku i łamania niewieścich serc. Nie chodzi mi bynajmniej o deprecjonowanie tego typu powieści, przecież w każdym gatunku są mniejsze lub większe perły ukryte. Jednak ta, opisywana, tu i teraz przez mnie, przypomina bardziej ogromny diament oszlifowany przez pióro autora i wyraźnie odstaje od całej reszty wrzuconej brutalnie do jednego worka z napisem fantastyka (swoją drogą najbardziej nieokreślonego i pojemnego gatunku literackiego, nie mylić z fantasy, która jest podgatunkiem fantastyki; poza tym wtrącając kolejną dygresję - czemu wszystko musi mieć metkę, 'gombrowiczowską' gębę?).

Akcja toczy się jakby równolegle, nic, a przede wszystkim nikt, nie jest przypadkowy i nie jest tym za kogo się podaje. Nawet główny bohater, nieświadomy swojego boskiego dziedzictwa... Gaiman zadał sobie pytanie: co dzieje się z dawnymi wierzeniami wypieranymi przez nowe technologie, które stają się powoli religią i ubrał to pytanie w przepiękną opowieść z galerią postaci wziętych z mitologii nordyckiej (Wednesday to Odyn; od Wotana), egipskiej, afrykańskiej... I tylko greckiej i rzymskiej nie ma, ale to akurat plus i świadomy zabieg - te przecież znamy najlepiej.

Naprzeciw leciwych staruszków, budzących naszą sympatię (czy słusznie?), staje horda młodych, gniewnych bożków - szybki internet, wszechobecna telewizja, autostrady (starzy wydają się nie mieć szans w tym starciu)... Spersonifikowanie technologii jest zabiegiem nie tyleż nowatorskim, co genialnie tu wprowadzonym i znakomicie w opowieść się wpisującym. Bo o to możemy zobaczyć oczyma wyobraźni jak internet wygląda powołany do życia stwórczą mocą autora i kto wie, może żyjący teraz swoim własnym życiem w morzu nieświadomości (świadomie go nie spotkamy, ale może Sandman [Gaiman jest także autorem scenariuszy do serii komiksowej, której głównym boahterem jest właśnie władca sennej krainy] nas do niego kiedyś zaprowadzi, gdy będziemy po drugiej stronie lustra, goniąc białego królika...?).

Jak nietrudno się domyślić akcja zagęszcza się z rozdziału na rozdział i zmierza do wielkiej bitwy, Ragnarok, która ma ostatecznie zadecydować o prymacie i boskich wpływach na świat ludzi. Ale to, jak większość rzeczy w książce, tylko pozory, ułuda i maja...

Zdecydowanie polecam, nie tylko miłośnikom fantastyki, ale każdemu kto lubi po prostu dobrą, najwyższych lotów literaturę. Podniebne wrażenia gwarantowane.
Psotka

PostWysłany: Pon Lip 27, 2009 18:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szczerze mówiąc nie zamierzałam czytac niczego tego autora, bo wydawało mi się, że to typowe książki dla dzieci. Ale skoro mówicie że warto, to może się skuszę Smile
Książki dla dzieci mają podstawową zaletę - bardzo szybko się je czyta Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Sally

PostWysłany: Pon Sie 10, 2009 23:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Psotka napisał:
Szczerze mówiąc nie zamierzałam czytac niczego tego autora, bo wydawało mi się, że to typowe książki dla dzieci. Ale skoro mówicie że warto, to może się skuszę Smile
Książki dla dzieci mają podstawową zaletę - bardzo szybko się je czyta Very Happy

To nie tylko książki dla dzieci. Pisze również dla nieco starszych. "Koralina" jest dla dzieci, ale już, np. "gwiezdny pył", itp. nie bardzo

Powrót do góry
Ney

PostWysłany: Wto Sie 11, 2009 0:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam go w planach - w koncu pisal z Pratchettem i od tej ksiazki zaczne - nazywa sie chyba " Dobry Omen ". I wtedy podziele sie wrazeniami Wink

NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI. JESTEM TYLKO JA
Powrót do góry
Blacky9

PostWysłany: Wto Sie 11, 2009 11:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja właśnie miałam zamiar przeczytac Koralinę Smile bo bardzo mnie ciekawi, ale z chęcią sięgnę też po inne książki, jeśli tylko znajdę je w bibliotece.
Where was God when I could not find
Powrót do góry
Akiko

PostWysłany: Wto Sie 11, 2009 15:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Amerykańskich bogów" kończę. Czytałam: "Gwiezdny pył" - fajne; "Interświat" - znośne, ale jakby czegoś barkowało; "Nigdziebądź" - super (moja ulubiona) i "Księgę Cmentarną" - fajne. Ogólnie polecam!
Sally

PostWysłany: Wto Sie 11, 2009 15:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Akiko napisał:
"Amerykańskich bogów" kończę. Czytałam: "Gwiezdny pył" - fajne; "Interświat" - znośne, ale jakby czegoś barkowało; "Nigdziebądź" - super (moja ulubiona) i "Księgę Cmentarną" - fajne. Ogólnie polecam!

A film widziałaś?

Powrót do góry
Akiko

PostWysłany: Wto Sie 11, 2009 16:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widziałam i w pierwszym odruchu bardziej podobała mi się książka, ale doszłam do wniosku, że nie mogę wymagać, aby film był taki jak książka Wink A poza tym de Niro był genialny!
Blacky9

PostWysłany: Wto Sie 11, 2009 16:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czyli już wiem, co nabyć przy najbliższej wizycie w bibliotece Smile
Where was God when I could not find
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Fantastyka - Fantasy i S/F Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: