Księgarnia Forum Księgarni Gandalf
Książki i nie tylko

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Fiodor Dostojewski "Zbrodnia i kara"
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Klasyka i lektury szkolne 
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Zakładając, że "Zbrodnia i kara" była w Twojej szkole lekturą obowiązkową, przeczytałeś/aś ją od deski do deski? Odpowiedz szczerze;)
TAK
67%
 67%  [ 19 ]
NIE
10%
 10%  [ 3 ]
Utknąłem/ęłam za połową...
21%
 21%  [ 6 ]
Wszystkich Głosów : 28

Autor Wiadomość
yen

PostWysłany: Nie Cze 14, 2009 8:20    Temat postu: Fiodor Dostojewski "Zbrodnia i kara" Odpowiedz z cytatem

Co myślicie drodzy forumowicze o "Zbrodni i karze" Fiodora Dostojewskiego? Jest to lektura szkolna, konkretniej to czyta się ją w liceum (przynajmniej teoretycznie bo w praktyce to wiecie jak to wygląda). Jakie są Wasze opinie na temat tego utworu? Jeżeli mogę wyrazić swoje skromne zdanie, to na początku było mi bardzo trudno ją czytać, ale potem jak już się "rozkręciła" to poszło jak z płatka. Wiecie, że pierwotnym zamysłem Dostojewskiego było napisanie studium alkoholizmu, a głównym bohaterem miał być Marmieładow? Dopiero z czasem rozwinął się wątek Raskolnikowa i Dostojewski zdecydował się napisać właśnie o zbrodni i karze. Uważam, że postać Rodii jest bardzo barwna, bardzo też podobał mi się wątek Sonii w utworze. A co Wy myślicie na ten temat? Czekam na opinie, także o innych dziełach Dostojewskiego.
Kermit

PostWysłany: Pon Cze 15, 2009 21:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja powiem tylko tyle, że to jedna z lepszych książek jakie w życiu czytałem. Próbuję teraz zebrać się w sobie i zapolować na inne książki Dostojoweskiego, ale obawiam się, że żadna nie będzie tak dobra jak "Zbrodnia i Kara".
Tak jak piszesz, na początku książka wydaje się nie do przejścia - jest ciężka w odbiorze. Ale z czasem, jak rozwija się akcja a my poznajemy życie bohaterów (a raczej jak bohaterowie otwierają się przed nami) to powieść staje się bardzo ciekawa. Co dziwne było dla mnie w pewnych momentach próbowałem się utożsamiać z Raskolnikowem i myśleć co ja bym zrobił w takiej sytuacji.

Jestem bardzo ciekaw ilu osobom spodobała się ta książka, bo z tego co wiem to ma ona małą grupkę "fanów" Smile

Kermit.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wachu

PostWysłany: Pon Cze 15, 2009 22:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pamiętam ją jako lekturę, niestety przez którą nie udało mi się przebrnąć. Mam nadzieję do niej kiedyś wrócić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Madalleno

PostWysłany: Wto Cze 16, 2009 9:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najpierw ciężko mi się czytało, zupełnie nie mogłam się wgryźć w tę książkę.
Ale ogólnie uważam, że to genialna powieść.. W ogóle lubię rosyjską literaturę..
yen

PostWysłany: Sob Cze 27, 2009 14:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Zbrodnia i kara" rzeczywiście chyba nie ma tak wielkiej popularności jak bardziej współczesne książki, jednak myślę, że przeczytać naprawdę warto. Znakomite studium ludzkiej osobowości, psychiki i zachowań.
franka76

PostWysłany: Sob Cze 27, 2009 14:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bardzo mi się podobała. Chętnie do niej wrócę za jakiś czas.

Z ciekawostek przy okazji omawiania tej lektury w liceum: w ciągu jakiego czasu (dni, miesięcy)rozgrywa się akcja powieści?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Psotka

PostWysłany: Sob Cze 27, 2009 19:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi też się bardzo podobała, czytałam dwa razy (chociaż u nas w liceum wypadła akurat na koniec roku i nikt sie nie przejmował) i przymierzam się właśnie do innych książek Dostojewskiego. I w sumie dziwi mnie, że ma małą grupę zwolenników, wydawało mi się, że raczej przeciwnie. W każdym razie ja znam co najmniej kilka takich osób. I tak jak Madalleno - lubię rosyjską literaturę.
Powrót do góry
Kermit

PostWysłany: Sob Cze 27, 2009 22:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

franka76 napisał:
Z ciekawostek przy okazji omawiania tej lektury w liceum: w ciągu jakiego czasu (dni, miesięcy)rozgrywa się akcja powieści?

Hmm, dawno czytałem tą książkę i szczerze przyznam, że nie mam pojęcia Smile Musiałbym sobie przypomnieć treść Smile Czekam na zdradzenie tej ciekawostki Smile

Psotka napisał:
i przymierzam się właśnie do innych książek Dostojewskiego.

No to dokładnie tak jak ja Smile Ale mam mały problem z wyborem tej kolejnej książki - słyszałem opinie, że pozostałe książki Dostojewskiego są jeszcze bardziej zakręcone i trudne w odbiorze, a nie chciałbym się zrazić.

Kermit.
Powrót do góry
Psotka

PostWysłany: Nie Cze 28, 2009 8:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja "Zbrodnię i karę" czytałam hmm... 5, a wcześniej chyba 7 lat temu. Może już dojrzałam do następnej Very Happy

Jeszcze czytałam większe fragmenty "Notatek z podziemia" (na zajęcia). Były interesujące, chociaż też trochę pokręcone - na początku narrator mówi, że jest złośliwy, potem że żartował i wcale taki nie jest, a potem znów, że żartował że taki nie jest itd. Razz

A przymierzam sie do "Idioty" i do "Braci Karamazow" (bardziej do tego drugiego).
Powrót do góry
Madalleno

PostWysłany: Nie Cze 28, 2009 10:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja myślę, żeby przeczytać "Idiotę".

Ktoś z was czytał ?
yen

PostWysłany: Nie Cze 28, 2009 12:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Idioty" nie czytałam. Przymierzam się za to do "Biesów". A czytałaś Madalleno powieść epistolarną "Biedni ludzie"?
Madalleno

PostWysłany: Nie Cze 28, 2009 12:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie, nie czytałam.

Polecasz ?
yen

PostWysłany: Nie Cze 28, 2009 12:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie miałam okazji czytać, (niestety), ale mama moja czytała, bardzo jej się podobało. A przyszło mi to tak do głowy, bo pisałaś gdzieś indziej, że lubisz czytać powieści w listach i listy same w sobie. A z kolei ja już gdzieś pisałam, że wszystkiego trzeba w życiu spróbowaćWink Więc, powołując się na mamę, polecam Very Happy
Madalleno

PostWysłany: Nie Cze 28, 2009 12:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki za podpowiedź.

Kto wie, może skorzystam Very HappyVery HappyVery Happy
franka76

PostWysłany: Nie Cze 28, 2009 22:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

[quote="Kermit"]
franka76 napisał:

Hmm, dawno czytałem tą książkę i szczerze przyznam, że nie mam pojęcia Smile Musiałbym sobie przypomnieć treść Smile Czekam na zdradzenie tej ciekawostki Smile

Polonistka zadała nam to pytanie podczas omawiania lektury. Wszyscy obstawiali, że od morderstwa do momentu przyznania sie Raskolnikowa do zbrodni minęło kilka miesięcy. Tymczasem okres ten to 2 tygodnie!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Księgarni Gandalf Strona Główna -> Klasyka i lektury szkolne  Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

Skocz do: