| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Czy podobają ci się "Chłopi"? |
| Bardzo! Książka jest rewelacyjna. |
|
25% |
[ 3 ] |
| Niezła, ale czytałam/em lepsze. |
|
8% |
[ 1 ] |
| W życiu nie czytałam/em czegoś gorszego. Dno! |
|
8% |
[ 1 ] |
| Jestem bardziej na NIE niż na TAK. |
|
33% |
[ 4 ] |
| Jestem bardziej na TAK niż na NIE. |
|
8% |
[ 1 ] |
| Nie przeczytałam/em wcale. |
|
16% |
[ 2 ] |
| Nie mam zdania. |
|
0% |
[ 0 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 12 |
|
| Autor |
Wiadomość |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 8:34 Temat postu: "Chłopi" Reymonta |
|
|
Co myślicie o "Chłopach"? Ja przeczytałam tylko pierwszy tom (więcej mnie nie obowiązywało) i powiem Wam, że jak dla mnie ta powieść jest nie do przejścia... Nie urażając nikogo, nie wiem co w niej jest ciekawego i wciągającego. Jak dla mnie była ona dość nudna a jedyne co się działo, kręciło się wokół krowy... Może wątek Jagny jest interesujący ale to byłby jeden plus przeciw armii minusów. A jakie jest wasze zdanie na ten temat? _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 8:53 Temat postu: |
|
|
A ja tą powieścią byłam zauroczona.
Może rzeczywiście nie czyta się super łatwo, ale dla mnie ma ona niesamowity klimat.
 _________________ "Twoją granicą jest bezkresne niebo" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 9:21 Temat postu: |
|
|
Możliwe że ja taka ciemna tylko jestem, w końcu Reymont dostał nagrodę Nobla za tą powieść, jeśli mnie pamięć nie myli. Dla mnie była naprawdę nie do przejścia, i przy omawianiu również nie za dużo się rozjaśniło. Jedyne co w niej na plus widziałam, to jak już mówiłam wcześniej wątek Jagny, bo o tym czytałam troszkę więcej, niż było w obligatoryjnej, pierwszej części.  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 12:21 Temat postu: |
|
|
Pamięć Cię nie myli, dostał Nobla.
I uważam, że zasłużenie.
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 12:27 Temat postu: |
|
|
Jeżeli chodzi o Nobla - ja się nie znam. Ale na pewno znają się Ci, którzy nagrodę przyznają, bo za byle co nikt tego nie dostaje. Zatem wybitnym dziełem zaiste to być musi!
Tylko czemu ja nie czaję tego?;p Nie wiem. Może za dużo fantastyki w głowie mam;p _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Madalleno

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 12:30 Temat postu: |
|
|
Czasem tak bywa, że czegoś się nie czai. I trudno szukać winnego.
|
| Powrót do góry |
|
 |
yen

|
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 12:58 Temat postu: |
|
|
Jedyne co mogę powiedzieć na swoje usprawiedliwienie to to, że przeczytałam ( z trudem ale jednak) "Chłopów", więc ignorancji nie popełniłam;)
Amen  _________________ "Ułamek sekundy niech nie decyduje o moim patrzeniu na świat" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
hologram0

|
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 15:08 Temat postu: |
|
|
"Chłopi" moim zdaniem są jedną z najlepszych polskich książek. Jest to książka, którą naprawdę może możemy się chwalić na świecie. Słusznie też przyznano Reymontowi nobla. Mi się bardzo podobała. To prawda, że ma niesamowity klimat. _________________ Bardzo proszę pamiętać, że ja byłem przeciw. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 17:49 Temat postu: |
|
|
Przemęczyła, przeczytałam i rozczarowałam się zupełnie. Nasza nauczycielka taką nam reklamę nam zrobiła, ale po przeczytaniu niestety nie mogłam się z nią zgodzić... Kompletnie nie przypadła mi do gustu, co zdarza się w moim przypadku rzadko. _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
swistunka

|
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 18:42 Temat postu: |
|
|
"Chłopi" potwierdzili tylko moją opinię o jakości dzieł polskich noblistów (mówię polskich, bo w literaturze światowej średnio się orientuję). Podobnie jak alexa. Przemęczyłam i z obrzydzeniem odrzuciłam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
18alexa18

|
Wysłany: Nie Gru 20, 2009 11:44 Temat postu: |
|
|
... I naprawdę cieszę się, że mam to już za sobą. Nie wiem, może nie znam się na sztuce...  _________________ Sunsetter... None Better... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
phantomka91

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 0:50 Temat postu: |
|
|
| Okropność. Nie zmęczyłam i nie zmęczę. To chyba jedyna książka, w której utknęłam na dobre, i której już nie dokończę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bazylekk

|
Wysłany: Wto Gru 22, 2009 9:10 Temat postu: |
|
|
Bardzo chciałam przeczytać, bo film/serial widziałam kilka razy. Ale niestety to ponad moje siły. _________________ Świat nie jest czarno-biały... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nemo

|
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 19:01 Temat postu: |
|
|
Ja miałam to 'szczęście' że książka Chłopi trafiła mi się na maturze Na szczęście parę dni przed maturą ją przeczytałam I nie było problemu  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
maddziaa

|
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 19:07 Temat postu: |
|
|
| Mnie się bardzo podobała. Reklamę zrobiła mi mama, która Chłopów czytała kilka razy i muszę przyznać, że zgadzam się z Nią. Książka rewelacyjna. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|